Határtalan pályázat 2008/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Pályázatok

Határtalan pályázat 2008/3

X. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Nagyné Iflinger Beáta pályázati referens Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala



A testvérvárosi kapcsolatok gyümölcsöző együttműködését példázza a közös pályázat.

 


A határon átnyúló együttműködés Kaposvár és Kapronca között 2006-ig nem volt jelentős. Az érdeklődő turisták és a kulturális események száma a határmenti régióban alacsony volt, az együttműködésben rejlő lehetőségek nem kerültek megfelelően kihasználásra, pedig a határ 2 oldalán található régió gazdasági, társadalmi adottságai, problémái azonosak, mely lehetőséget teremtenek egy közös fejlesztési stratégia megfogalmazására mind a turizmus, mind a gazdaság területén. Ez a felismerés vezetett el egy szorosabb együttműködés kialakításának megfogalmazásához, amelynek konkrét tartalommal való megtöltésére az INTERREG IIIA közösségi kezdeményezés kínált lehetőséget.
2006-ban Kaposvár Kapronca testvérvárosával Pannon Paletta elnevezéssel közös pályázatot nyújtott be Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program (2004-2006) „Közös turisztikai és kulturális térség” intézkedésére.
A kulturális és turisztikai projekt közösen került kidolgozásra a horvát pályázóval és partnereivel (azonos tartalommal) a magyarországi funkcionális vezetőpartner, az Együd Árpád Általános Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola irányításával.
A projekt nemzeti részei a határ két oldalán az adott országban elérhető megfelelő európai uniós forrásból (Magyarország ERFA, Horvátország PHARE) kerültek finanszírozásra. A horvátországi főpályázó Kapronca Város Önkormányzata volt.
A projekt célja egy erősebb gazdasági és társadalmi kohézió megteremtése volt a határmenti régióban a kultúra, oktatás, turizmus és kulturális örökség területén együttműködő partnerek számának növekedésén keresztül. Közvetlen célkitűzés az volt, hogy intenzívebbé tegyük a határon átívelő kulturális és turisztikai együttműködést, megőrizzük és népszerűsítsük a közös kulturális örökségünket és szokásainkat és bevonjuk a jövőbeni kulturális és turisztikai eseményekbe az etnikai kisebbségeket, mint a régió kulturális sokszínűségének fő elemeit. A projekt részben a két megye lakosságára irányult, akik fő haszonélvezői voltak a projekt eredményeinek, ugyanakkor a végső kedvezményezettek a közintézmények és civil szervezetek voltak a határ két oldaláról, amelyek révén kialakult egy kölcsönös előnyöket biztosító partnerség a közös tevékenységek megvalósítása érdekében.
A 2007 januárjában induló és 2008 februárjában záruló projektben résztvevő 7 magyar (Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, TOURINFORM – Kaposvári Iroda, Kaposvár Megyei Jogú Város Horvát Kisebbségi Önkormányzata, Liszt Ferenc Zeneiskola, Kecelhegyi Lovassport Közhasznú Egyesület, Zöldpont Életmódklub) és 12 horvát partnerszervezet közintézmények és non-profit szervezetek köréből kerültek ki. A partnerek aktívan részt vettek a kulturális és turisztikai rendezvények megvalósításában és részvételük arányában részesültek támogatásban.
A Pannon Paletta projekt lehetőséget adott a két testvérváros részére, hogy az egy éves időtartam alatt összesen 12 kulturális és turisztikai eseményt (magyar oldalon: Farsang, Turisztikai workshop, Festők városa Hangulatfesztivál, Zselici bringatúra, Kisebbségi Nap, Horvát-magyar borverseny, Advent; horvát oldalon: Kaproncai lovastorna, Szabadtéri koncert, Podravínai motívumok, Dráva út kerékpártúra, Advent) szervezzen és bonyolítson le. A támogatási keretből Kaposvár és Kapronca külön-külön készített turisztikai brosúrát és CD-t 3 nyelven (magyar, angol és horvát), valamint várostérképet. Kaposvár létrehozott egy folyamatosan frissülő turisztikai honlapot az ide látogató turisták megfelelő tájékoztatása érdekében. Az ingyenes turisztikai kiadványok a turisztikai hivatalok révén folyamatosan elérhetőek a turisták és a 2 város lakossága számára.
A horvát fél vállalta a projekt megismertetésével kapcsolatos tájékoztatási és nyilvánosság biztosítási kötelezettségek ellátását. Projekt honlapot hoztak létre illetve brosúrákat készítettek a projekt kezdetekor és annak befejezésekor.
A pályázat keretében Kaposvár vásárolhatott egy mobil szabadtéri színpadot, korábban sajnos csak annak bérlésre volt lehetősége. Kapronca már rendelkezett színpaddal, ezért a város a technikai felszereltségének javítása érdekében színpadi hang- és fénytechnikát szerzett be.
A projekt teljes költségvetése 227.935 EUR, amelyből a magyar nemzeti rész 20.736.060 Ft. A magyar partnerek részére a költségek 95 %-a, azaz 19.699.250 Ft, vissza nem térítendő támogatásból került finanszírozásra.
A projekt eredményeként a két testvérváros közötti korábban csupán protokolláris kapcsolat ma már stabil alapokon nyugszik és a Pannon Paletta projektben való sikeres együttműködésnek köszönhetően kifejezésre került mindkét város részéről a jövőbeni aktív és szoros kooperáció igénye. Erre élő példa a Pannon Paletta projekt zárása óta közösen benyújtott újabb 2 EU-s pályázat is. Elmondható, hogy a kialakult partnerség és a közös akciók kezdeményezése fokozta a két város illetve megye összes szektorában az együttműködési szándékot.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu