Kaposvári Polgárőrség 2008/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

Kaposvári Polgárőrség 2008/3

X. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Domán Tibor elnök



A Kaposváron a Polgárőrség 1997. október 31-én alakult meg 40 fővel. Megkezdődött a rendszeres járőrszolgálatok megszervezése, rendőrséggel való kapcsolat kiépítése, fejlesztése.

 


Második évben már 120 fő volt a taglétszámunk, a folyamatos növekedést azzal gyorsítottuk fel, hogy megalakítottuk a Kaposvári Kistérségi Polgárőr Egyesületet a Városi Rendőrkapitányság illetékességi területének megfelelően. Szoros kapcsolatot alakítottunk ki a már akkor működő rendőrőrsökkel, különös tekintettel a körzeti megbízottakkal, rendszeres volt a közös akciók szervezése, több esetben volt olyan, hogy 40 fő rendőr és 80 fő polgárőr vett részt egy-egy akcióban.
Bevezettük a lovas-járőr szolgálatot, melyben nagy segítségünkre volt a Korona Lovassport Egyesület valamint a Kaposvári Lovas-Motoros Bűnmegelőzési Egyesület.
Jelenleg 440 fővel, 15 csoporttal rendelkezünk, melyből 14 a környező községekből tevődik össze.
Együttműködési Megállapodásokat kötöttünk a társult községek polgármestereivel valamint a Rendőrséggel, melyeket szükség szerint aktualizálunk, mellyel együtt az egyesületi munkát is igyekszünk korszerűsíteni, a minőségre fektetjük a hangsúlyt. A polgárőröket rendszeresen foglalkoztatjuk és képezzük a helyi igényeknek megfelelően, havonta munkaértekezleten beszéljük meg az elvégett feladatok tanulságait és a következő időszak terveit.
Lehetőséget biztosítunk sportolásra illetve különböző versenyeken való részt vételre, 2007 évben a Kaposváron megrendezett Országos Fekve-nyomó bajnokságon a nők saját kategóriájukban egy-egy második, a férfiak pedig egy-egy első helyezést nyertek.
1998-tól évente megrendezzük a Polgárőr-napot, melyet minden évben más-más helyszínen tartunk, a társközségekben nagy szeretettel és készülődéssel fogadtak illetve fogadnak bennünket, családias hangulatban.
Ezeken a rendezvényeken díjazzuk és elismerjük polgárőreink egész éves tevékenységét, melynek erkölcsi értékét nagyban növeli, hogy a polgárőr-napon mindig részt vesznek városunk, megyénk sőt az ország vezetői is.
Összességében a 11 év alatt, amióta polgárőrség működik városunkban, elmondhatjuk, hogy töretlen a szervezet fejlődése, amely megnyilvánul a létszám ugrásszerű növekedésében és a minőségi javulásban is. Szeretnénk a nők arányát javítani a polgárőrségben.
Legfőbb célunk a településeinken a közbiztonság javítása valamint a baleset-megelőzés, a közterületen való állandó jelenléttel kívánjuk megelőzni a nem kívánatos eseményeket.
Létrehoztuk a közlekedési szakcsoportunkat, akik rendszeresen kint vannak a forgalmas útjainkon, biztosítják a gyalogátkelőhelyeket, védik az állampolgárok – különösen a gyermekek és idősek- testi épségét.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu