Somogy megyei rendőrök munkájáról 2008/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

Somogy megyei rendőrök munkájáról 2008/3

X. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Dégi Endre tábornok rendőrfőkapitány Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság



A Somogy megye bűnügyi-közbiztonsági helyzetét meghatározó általános körülmények szempontjából nem lehet figyelmen kívül hagyni a megye sajátos földrajzi, gazdasági és népességi jellemzőit. A Dél-Dunántúlon, a Balaton és a Dráva között elhelyezkedő, 6036 négyzetkilométernyi területével az ország legnagyobb megyéi között van.

 


A megyéhez 245 település tartozik. A településhálózat szempontjából a törpe és aprófalvak túlsúlya jellemző, a községek 45%-nak 1000 főnél alacsonyabb a lélekszáma. A legnagyobb gondot az észak-keleten és dél-keleten összefüggő térséget alkotó, szerény lakosságmegtartó erejű falvak okozzák. A települések több, mint fele a gazdasági, társadalmi és infrastrukturális mutatók alapján elmaradott, ezért kistérségeink közül nyolc a terület- és településfejlesztés szempontjából kedvezményezett, közülük négy (Tabi, Lengyeltóti, Csurgói és Barcsi kistérség) pedig a leghátrányosabbak közé tartozik.
Somogy életében jelentős szerep jut a turizmusnak, melynek legdominánsabb tényezője a Balaton és környéke. Az itt tapasztalható magas szintű szezonális igények egyfajta kontrasztot képeznek a rendkívül nagy munkanélküliséggel és megélhetési gondokkal küszködő belső területek szempontjából. Több településen, vagy azok közelében üdülő övezet található, ahol a szezonban a megnövekedett lakossági létszám, azon kívül pedig az üdülőkben őrizetlenül hagyott, sokszor komoly értékek védelme jelent fokozott bűnmegelőzési feladatot.
A megye területi bűnüldöző szerve a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, helyi szervei a városi rendőrkapitányság: Kaposvár, Marcali, Fonyód, Siófok, Barcs, Nagyatád és a speciális jogállású Balatoni Vizirendészeti Rendőrkapitányság.
2008. január elsejétől a Rendőrség és a Határőrség integrációját követően a szervezeti egység kibővült 3 határrendészeti kirendeltséggel (Barcs, Bolhó és Zákány), melyek feladata, hogy biztosítsák Somogy megye 161,2 kilométeres külső schengeni határszakaszán az államhatár őrzését, a határforgalmat, a határtérség rendjét és működtessék a migrációs hálót, azaz területi, mélységi ellenőrzést végezzenek. Ugyancsak az integrációnak köszönhetően a főkapitánysághoz került az a 111 fős nagykanizsai székhelyű bevetési szolgálat, amely szükség szerint a megye egész területén részt vesz közbiztonsági feladatokban, sport és kulturális rendezvények biztosításában.
Az elmúlt öt év bűnügyi adatainak összehasonlítása dinamikájában hullámzó bűnözési gyakoriságot mutat. A százezer lakosra jutó bűncselekmények száma országos viszonylatban az ötödik legmagasabb érték, melyben továbbra is meghatározó szerepet játszik az alacsony népsűrűség (56 fő/km2), valamint a Balaton parthoz köthető idegenforgalom bűnözést növelő hatása.
Bűnügyi szempontból a legfertőzöttebbnek a Kaposvári és a Siófoki Rendőrkapitányság illetékességi területe tekinthető, ezért bűnügyi mutatóik alakulása meghatározó a megyei összkép szempontjából. A szervezett bűnözés összbűnözésben betöltött aránya a megyében minimális, és elsősorban a Balaton part és a megyeszékhely érintett. A bűncselekmények struktúráját vizsgálva megállapítható, hogy az összbűnözésen belül a vagyon elleni bűncselekmények száma a legnagyobb, átlagosan 70% körüli. A személy elleni bűncselekmények aránya erősen hullámzó, míg a közlekedési bűncselekmények 4,5% körüli értéken stagnálnak. Az elmúlt évben a személyi sérüléses közúti balesetek száma ugyan minimálisan emelkedett, de nagyobb arányú csökkenés tapasztalható a halálos kimenetelű balesetek terén. Az Autópálya Rendőrség megszűnését követően, 2007. december 29.-től az autópályán fellépő közlekedésrendészeti és bűnügyi feladatokat az illetékes rendőr-főkapitányságok látják el, így a megye illetékességi területéhez tartozik a 86 kilométeres balatonvilágosi, valamint a fonyódi autópálya szakasz.
A bűnügyi-közbiztonsági helyzet javítása érdekében kiemelt jelentőségű a prevenció. Ennek érdekében széles körű bűnmegelőzési tevékenység folyik, melynek legfontosabb elemei a Dél-Balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Központ keretében működtetett bűnmegelőzési irodák és táborok, valamint a kistérségi bűnmegelőzés koncepciójának kidolgozása. Balesetmegelőzés területén a korábbi gyakorlatot követve elsősorban a gyermek- és fiatalkorúak, kezdő gépjárművezetők körében indított akciók, kampányok kerültek előtérbe. Az általános iskolák környékének fokozott ellenőrzése a helyi polgárőrszervezettekkel együtt kerül végrehajtásra. Somogyban 94 polgárőr, illetve egyéb társadalmi önszerveződésű csoport működik. A létrehozott szervezetek megalakulásuktól kezdődően együttműködnek a lakóterületükön szolgálatot teljesítő körzeti megbízottakkal, a közterületi szolgálatot ellátó rendőri állománnyal, valamint a határrendészeti kirendeltségek személyi állományával. Bűnmegelőzési – olykor bűnüldözési szempontból is – fontos szerep jut a térfigyelő-kamerarendszernek Kaposváron és Barcson már kialakult ezek alkalmazásának gyakorlata.
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetősége és állományának valamennyi tagja kiemelt fontosságúnak tartja a területén élő és oda látogató polgárok szubjektív biztonságérzetének meglétét, a közrend és kedvező bűnügyi helyzet garantálását.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu