Meséből szőtt életmű Fésűs Éva 2008/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Meséből szőtt életmű Fésűs Éva 2008/3

X. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Lőrincz Sándor



„Fél dióhéjban elfér, amim van,
mint a tündérek köntöse.
Nem hoztam kincset, és az igazság
arcát nekem sem tárta fel.
Csepp víz szeretnék lenni, de tiszta,
melyben az ég magára lel.”

 


Fésűs Éva kaposvári meseíró gondolatai ezek, amelyek legutóbbi, Szeretném elmondani még … című verseskötetében állnak mottóként. Aki ismeri őt, a Palacsintás király és számos mesejáték és meseregény szülőanyját, az tudja: élete, alkotópályája a humánumról, az alázatról, a jobbítás szándékáról, a szolgálatról, Isten belénk kódolt ajándékairól szól. Mesékből szőtt életművet, de nem magának, hanem a rádióhallgatóknak, gyermek- és felnőtt közönségének. Az iránytűt pedig, amit az Úrtól kapott, soha nem dobta el. Most sem, amikor „Mélyül a mélység, nő a magasság, / elvesztette a világ a talpát.” Fésűs Éva szelíden tudatja velünk: „Kegyelmed gyöngyein kapaszkodva / lógok az irgalom rózsafüzérén.”
Kaposvár IBBY-díjas meseíró díszpolgára sokunk szívébe belopta magát könyveivel, kedves mesefiguráival, hiszen amikor a rádió külső munkatársaként dolgozott, tízezrek szorítottak állathőseiért. Több száz műsora és huszonnyolc mesejátéka került adásba, amelyekből később meseregények születtek. Több kiadást megért a Palacsintás király, a Minibocs, az Ezüsthegedű és Tapsikáné fülönfüggője is. Néhány éve verseit rostálta kötetté a Berzsenyi Társaság, s a Katolikus Rádió a kezdetektől közli meséit. Nyolcvanadik születésnapjára Hamupipőke cipőjében címmel az Örökség-Kaposi Kiskönyvtár sorozatban jelent meg válogatás a gazdag életműből, tavaly pedig a Csiky Gergely Színház bemutatta a Palacsintás király című mesejátékát.
A ceglédi születésű meseírót – aki gyors- és gépíróként ment nyugdíjba –, férje, Temesi Lajos több mint fél évszázada csábította Kaposvárra. Társa azonban néhány éve odaföntről bátorítja további alkotómunkásra, s úgy tűnik, eredménnyel, hiszen a puritán polgári ház lakója – aki tizenkétszeres nagymama – befejezze meseregényét, amit férje halálakor hagyott abba. A kort nem érdemként, sokkal inkább ajándékként tartja számon, és megköszöni az Úristennek az elmúlt évtizedeket.
Mint mondta, megpróbálja úgy megélni a folytatást, ahogy itt a földön és az égben elvárható tőle. Hálát ad mindenért, és ezután is tudatosan keresi az örömöt. Esténként végiggondolja, mi volt szép a napban, és mindig talál valamilyen szépséget. Még akkor is, ha esetleg kínozza a betegség. A bamba közöny azonban mindig megrémíti.
A Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével kitüntetett Fésűs Éva – aki Somogy megye művészeti díját is megkapta –, most is örömmel megy a gyerekek közé, és ott van a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége rendezvényein is. Kiállítást nyit meg, öreg írógépén prózába, lírába tömöríti mondandóját, és szüntelenül imádkozik azért, hogy jobb legyen a világ.
Kapaszkodjon még sokáig a Gondviselés szalmaszálaiba, és „beomlott reménységek romjain” is higgyen „a tücsökmuzsikás szavak vigaszában, a szeretet áramütéseiben, a kegyelem keresztvízből megmaradt harmatcseppjeiben”.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu