Érettségi tétel a költők doyenje Takáts Gyula 2008/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Érettségi tétel a költők doyenje Takáts Gyula 2008/3

X. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Lőrincz Sándor



Történelmi pillanatnak lehettünk részesei Kaposváron a Városháza dísztermében, ahol Takáts Gyula József Attila-, Baumgarten- és Kossuth-díjas írót, költőt, műfordítót köszöntötték 97. születésnapján.

 


Megelevenedtek az elmúlt évszázad kiemelkedő irodalmárainak, művészeinek az alakjai. Köztük József Attiláé, akivel a Szép Szó szerkesztőségében találkozott, s akivel együtt sétált a Duna-parton, de magunk előtt láttuk Babitsot is, miként megkéri Radnótit, írjon egy jegyzetet a Nyugatba Takáts Gyula első kötetéről, a Kútról. Utaltak Weöres Sándorra, az egyetemi évfolyamtársra, Rónay Györgyre, Jékelyre és Áprily Lajosra, Egry Józsefre, Várkonyi Nándorra, Vas Istvánra, Csorba Győzőre, és még hány kiválóságra, akinek őrzi paroláját, levelét, köteteit.
A kortárs magyar irodalom doyenjének nemcsak ajándékversekből, köszöntő, szép szavakból, zongoraszólóból és virágból jutott bőven, hanem borból is, hiszen Takáts Gyula becehegyi szőlőjét sokáig maga művelte. Már túladott rajta, de a Bacchus könyve, amely számos becehegyi látogató rajzát, alkalmi strófáját és kézjegyét őrzi, könyvespolcok becses darabja. Mint ahogy a néhány hete a Pannónia Könyvek sorozatban megjelent és bemutatott Hol is a Volt? című verseskötet és a leveleskönyv, amely a költőtárs, barát és tanítvány, Fodor András és Takáts Gyula levélváltását tartalmazza 1948 és 1997 között.
Hogy is fogalmazott egyik kisesszéjében Tüskés Tibor, a Pécsett élő író, irodalomtörténész? „Takáts Gyula költészetéből szépséget és filozófiát, emberi habitusából életszeretetet, élni tudást lehet tanulni”.
Sokak szerint a „hasznos szép” költője ő, jóllehet, a ceruzát, az ecsetet is remekül forgatta, hiszen festőnek készült, aztán – évtizedek múltán – lett élő klasszikus. Tanított a kaposvári Táncsics gimnáziumban, hosszú ideig a Somogy Megyei Múzeum Igazgatója volt, és jelenleg is ő a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke. Nemcsak Kaposvárnak, hanem Balatongyöröknek is – amelynek része Becehegy – valamint Tabnak, szülővárosának is díszpolgára. A tabi diákok kezdeményezték: Legyen érettségi tétel Takáts Gyula életműve.
Az életmű azonban még nem zárult le. Takáts Gyula sorra veszi elő régebbi, még meg nem jelent verseit, fog egy grafitceruzát és javítgatja; abban a reményben, hogy újabb kötetté rostálja őket. Bár a vérnyomása jó, egy ideje állandó szédülés teszi nehézzé a létet, s olykor a fülhallgató is rakoncátlankodik. Ennek ellenére minden nap sétál egyet a kertjében, jó idő esetén elmerészkedik a közeli templomig vagy a Berzsenyi parkba, onnan pedig – botjára támaszkodva – indul haza. Pihen egy kicsit, majd válaszol a levelekre, az ajándékkönyvekre.  S hogy milyen testamentumot hagy maga után?
– Az emberiség ne hagyja el, ne pusztítsa el a természetet, hanem éljen benne – mondta. – Ezt az Isten teremtette világot úgy folytassa és építse tovább, hogy az harmóniát jelentsen, mert ez a legfontosabb az életben. Ehhez azonban meg kell(ene) változnia az embereknek is.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu