A Rippl-Rónai Emlékmúzeum Kaposvárott 2008/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Somogy Megye

A Rippl-Rónai Emlékmúzeum Kaposvárott 2008/3

X. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Dr. Bencze Géza muzeológus



A somogyi megyeszékhely históriai emlékekben és látványosságokban nem igen bővelkedik, ám ezt országosan is kiemelkedő értékű képzőművészeti gyűjteményekkel és galériákkal tudja ellensúlyozni. Az idegenforgalomban a korábbi „Virágos Kaposvár” helyett mindinkább a „Festők Városa Kaposvár” válik hívó szóvá.

 


A legkiemelkedőbb művészeti gyűjtemény nem magában a városban, hanem az azt délről fél karéjban körülölelő dombok egyikén található. A városközponttól néhány kilométerre délkeletre, a Kapos-völgyére meredeken leszakadó, ma villa-szerűen kiépített Róma-hegyen található Rippl-Rónai Józsefnek, a hazai festészet európai hírnevet szerzett kiemelkedő alakjának emlékmúzeuma. A Róma Villának nevezett emeletes úrilakban két évtizedig lakott és alkotott a művész. A korabeli állapotokat őrzik az eredeti, személyes bútoraival berendezett szobák, a kiállított mintegy nyolcvan – zömmel itt készült – képe, maga a villa épülete és a körötte fekvő ápolt őspark.
Rippl-Rónai József (1861-1927) Kaposváron a Zárda utcában született, tanulmányai és művészi bolyongásai után ide a Róma-hegyre tért vissza, itt alkotta művei legfajsúlyosabb darabjait, itt élt és e helyütt is érte el a halál. Iskolái befejezése után gyógyszerész, majd házitanító. Művészi tanulmányait 1884-től Münchenben, és Párizsban végezte. Itt Munkácsy műtermében dolgozott két esztendeig, de a festészetben elfordulva az idős mestertől a modern irányzatok felé fordult. Kapcsolatba került a korszak francia modern művészeti életével, kiemelkedő művészeivel – Gauguin, Toulose Lautrec, Cezanne -, sőt a kiváló szobrász Maillol-lal közös műtermet is tartottak fenn. Itt születtek ifjúkori alapművei, az Öreganyám, a Kuglizók, a Kalitkás nő. Többször is hazalátogatott, ám az itthon rendezett kiállításain értetlenül fogadták modernista törekvéseit, s hosszú ideig támogatókra sem lelt. Ennek ellenére hazatért Kaposvárra, ami új korszakot jelentett festészetében. 1906-os budapesti kiállítása (a Könyves Kálmán Műkiadónál 318 művet állított ki) meghozta a várva várt sikert, a képvásárlási láz pedig az anyagi biztonságot. Budán, a Kelenhegyi úton műtermet bérelt (a téli hónapokat a nehezen fűthető nyaraló miatt a fővárosban töltötte csalkádjával), Kaposvárott pedig 1908-ban megvásárolta az emeletes Róma-hegyi nyaralóépületet, a körülötte fekvő közel tízholdas parkkal-gazdasággal. A ház a birtokkal korábban Gundy György kaposvári származású énekes színész és színigazgató tulajdonában volt, már ő nevezte el Róma-villának.
Ide költözött Rippl-Rónai József és francia felesége Lazarin, valamint örökbe fogadott árva unokahúga Anella, akik a művész számtalan alkotásának voltak múzsái. Pasztellképeit, rajzait többnyire ölébe vett vázlatfüzetébe alkotta. Jellegzetes alakja így tűnik fel a szobrászbarát, Medgyessy Ferenc alkotásán, amely ma a Megyei Levéltár előtti kis háromszögű (Ripp-Rónai Józsefről elnevezett) park díszkútját őrzi. A kerti házból műtermet alakítottak ki, de a művész a festőállványát legtöbbször szeretett parkjának árnyas fái alatt állította fel. Itt festette egyik alkotói korszakának „kukoricás” stílusú, mozaik-hatású, pontozott ecsetvonásokkal készült képeit. E korszakának fő műve az Apám és Piacsek bácsi vörösbor mellett. A téli fővárosi tartózkodások sem maradtak eseménytelenek, egyik alapítója volt a Magyar Impresszionisták és Naturalisták Köre (MIÉNK) elnevezésű művészkörnek, részt vett a Nyugat c. folyóirat munkájában.
A város egyre ismertebb művésze nyaralójában tavasztól őszig nagy és vidám társasági élet zajlott. A megyebéli módosabb barátok, művésztársak (Kunffy Lajos, Márffy Ödön, Galimberti Sándor, Bernáth Aurél) mellett gyakori vendégek voltak a Nyugat írói-költői (Babits Mihály, Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc, s nem utolsó sorban a barát Ady Endre), valamennyiüket meg is örökített híres pasztell-képein. Rippl nagyon termékeny művész volt, minden pillanat, minden élethelyzet, környezetéből minden és mindenki modellül szolgált számára. A nem túlzottan jövedelmezően igazgatott birtok mellett a művész eladott képeiből, elsősorban privát jellegű megrendeléseiből élt, nagy állami – elsősorban természetesen fővárosi – megbízásokat soha nem kapott. Két évtizedes Kaposvári művészi magánya elszigetelte őt még a hazai modernista művészgenerációtól is. 1927 őszén hunyt el, felesége még két évtizedig élt a villában. Fogadott fiai, Martyn Ferenc festőművész, de főleg dr. Martyn Róbert orvos, a kaposváriak köztiszteletben álló „hegyi tanára” gondosan megőrizték a hagyatékot. A Róma-villát az állam 1970-ben megvásárolta, felújították és 1978-tól a megyei múzeumi szervezet Rippl-Rónai Emlékmúzeumaként nyitották meg a nagyközönség előtt.
A megyeszékhely őrzi kiváló művészének emlékét: a városban teret neveztek el róla (ahol a Medgyessy-féle szobra található), megyei hatáskörű önkormányzati múzeumnak és egy szakképző iskolának adott nevet. A kaposvári Keleti-temetőben lévő díszes síremlékén mindig található néhány szál friss virág, –  az őt mindenkor magukénak valló  kaposváriaké.
A Rippl-Rónai Emlékmúzeum elérhető a www.smmi.hu és a www.museum.hu honlapokon.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu