Savaria Történelmi Karnevál 2008/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Savaria Történelmi Karnevál 2008/2

X. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Szommer Ildikó igazgató-helyettes Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága



Immár kilencedik éve senki sem ütközik meg azon Szombathelyen, ha nyár végén tógába és tunikába öltözött férfiakkal, nőkkel, gyermekekkel találkozik. Minden év augusztus egyik utolsó hétvégéje – idén 22-24-ig – a Savaria Történelmi Karneválé a vasi megyeszékhelyen.

 


A rendezvény története a 60-as évekre nyúlik vissza, majd a több évtizedes szünet után 2000-ben elevenítette fel újra Szombathely a karnevált. Nem véletlenül választotta a város a római kort emblémájává, hiszen Savaria egy római katonai táborból lett virágzó nagyvárossá, első polgárai a XV. Apollinaris legio leszerelt veteránjai voltak, Colonia Claudia Savariát pedig Claudius császár alapította Kr. u. 50 körül.
A Savaria Történelmi Karnevál tematikája évről évre változik, és mindig egy-egy jeles szombathelyi személyiséghez, eseményhez vagy valamilyen fontos helyi momentumhoz kapcsolódik. Ez elsősorban a népszerű Karneválszínház darabjaiban jelenik meg. Így lett a 2002-es év központi alakja a város nagy szülöttje, Szent Márton, 2003-ban a városalapító Claudius császár Hamvai Kornél új művében, majd szintén az ő tollából született darab Szombathelyi pajzánságok címmel egy évvel később. Az ókor népszerű szerzője, Plautus A bögre című komédiája volt 2005-ben a Karneválszínház előadása, majd pedig Hans Sachs: Karneváli komédiák című művének volt magyarországi bemutatója Szombathelyen. Tavaly is komédia várta a Karneválra érkezőket a Megyeháza udvarán: Plautus A hetvenkedő katona c. műve került színre.
2008-ban – a Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából meghirdetett Reneszánsz Év jegyében – a Savaria Történelmi Karnevál is e kultúrtörténeti korszak felidézését tűzte célul maga elé. Ezen elhatározástól vezérelve a Karneválszínház Niccolò Machiavelli fanyar humorú, pajzán komédiáját, a Clizia-t állítja színre.
A reneszánsz előtti tisztelgés a 12 karneváli helyszínen is meglátszik majd. Lesz itt Öreg Város Vására több száz kézművessel, sütödéssel, gólyalábasokkal és árusokkal, kelet misztikuma hastáncosokkal, szabadtéri képzőművész bemutató, borverseny, Tüzes játék, gyermekprogramok és persze sok-sok koncert a jazz, a világ-, és népzene rajongóinak.
A nemrég átadott Történelmi Témapark a Ferences-kertben ezúttal is megnyitja kapuit az egykori Római Birodalom helyén létrejött országok hagyományőrző harcosai előtt. Igazi ínyencségnek ígérkezik a fegyveres harcba bocsátkozó 4. századi római alakulat, a templomos lovagok és szaracén lovasok csatája, a Szent György lovagrend pedig Savariába csempészi a visegrádi királyi udvar hangulatát. Az ókori város ma is meglévő falai közt, a Romkertben pedig újra látható lesz az oly népszerű rabszolgavásár.
A karneváli produkciók Fórum színpadán koncertezik többek között a Balázs Elemér Group, a Corvus Corax, a Balkan Fanatic, a Folkerror és a Baba Yaga zenekarok.
A három nap talán legnagyobb látványosságának ígérkezik a szombat esti fáklyás, és a vasárnap délutáni napfényes felvonulás. A belváros utcáin kanyargó jelmezes menetben ilyenkor a város római alapítóinak öltözetei mellett feltűnnek a honfoglaló magyarok viseletei, a reneszánsz és barokk kor pompázatos ruhái. A fanfárokkal, lovasokkal, tűznyelőkkel és mímesekkel tarkított menetet 2008-ban is várhatóan több tízezren csodálják majd meg Szombathely belvárosában.
Az évszázadokon átnyúló hagyományok felelevenítése, „megélése” felemelő érzés minden szombathelyinek, Vas megyeinek. A karnevál idején különösen jó Szombathely polgárának lenni.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu