Vagyonosok

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek

Vagyonosok

X. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Balogh László
hivatalvezető (2008: osztályvezető)
Szombathely
Vas Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala


A társadalmi viszonyok gyors változása nagy értékeket halmozott fel egyes gondnokoltak és kiskorú gyermekek tulajdonában. E vagyon, kezelése nagy hozzáértést és felelősséget tételez fel a vagyonkezelő, de a gyámhivatal részéről is.

A gyermek legfőbb érdeke, hogy vagyona értékálló maradjon, akár hasznot is hozzon. De a befektetések mérlegelésénél a magas hozammal szemben a biztos banki háttér, a kiterjedt fiókhálózat, a könnyű elérhetőség, a jó minőségű szolgáltatás általában fontosabb. E preferenciák napjainkig sem változtak. A gyámi betétek elhelyezése megyénkben jórészt az OTP banknál történik. Az elmúlt években azonban egyre többször más pénzintézetet jelöltek ki gyámhivatalok betétkezelésre. E pénzintézetek főleg a takarékszövetkezetek, melyek intenzív nyitással fordultak az önkormányzatok felé, és egyre nagyobb részt kívánnak vállalni az önkormányzati pénzkezelésekből. Különösen kistelepüléseken, ahol nem működik más bank, mint a helyi takarékszövetkezet. A pénzintézetek között verseny élesedésével, offenzív betétszerző politikájukkal a takarékszövetkezetek is méltó versenytársként jelennek meg e piacorientált szegmensben. A takarékszövetkezetek térnyerését az elmúlt időben többek között az is segítette, hogy míg OTP-nél a gyámhatósági betétek kamata 3,75 %, a takarékszövetkezetek ennek csaknem a dupláját kínálják. (5 %) Mivel a folyó és devizaszámla kezelés csak nagyobb városokban, vagy a megyeszékhelyen lévő központi bankfiókokban érhető el, e befektetési lehetőségekkel, főként a távolság miatt, a törvényes képviselők ritkábban élnek. Ha az említetteken kívül más bank kijelölését kérik, ezt minden esetben egy kedvező, vagy kedvezőnek vélt konstrukció motiválja.

Pénzpiaci mustra
Ha a törvényes képviselő más pénzintézet kijelölést kéri, vagy egyéb befektetési javaslata van, a betételhelyezéseket megelőzően a gyámhivatal körültekintően megvizsgálja az adott pénzintézet szerződési feltételeit, írásos tájékoztatóit. Az Őrségben, ahol az ügyfelek nagyobbrészt kistelepüléseken élnek, egy nagyobb pénzintézet elérése, különösen télen komoly nehézségeket jelenthet. A jelenlegi szabályozás biztosítja ugyan a pénzintézetek közötti választási lehetőséget, de e választási lehetőség csak névleges. A legmagasabb kamatot adó bank, legelőnyösebb befektetési konstrukció, optimális befektetés kiválasztása szinte lehetetlen.
Napi problémák
A pénzpiacon megjelenő befektetési lehetőségek teljes körű áttekintése a kínálat sokszínűsége miatt reménytelen. Ezt tovább bővíti a versenyszférában működő hitelközvetítő cégek, ügynökök kínálata. A hivatal teljes körű tájékozódása, a vonatkozó határidő-számítás miatt, időben is korlátozott. Az Országos Gyermekvédelmi Szakértői Névjegyzék e területen csak jogász végzettségű szakértőket tartalmaz, akik pénzügyi befektetési tanácsadó, könyvvizsgáló, vagy cégértékesítéssel foglalkozó szakjogász közreműködése nélkül nem tudnak, és nem is mernek komoly vagyonokról szakértői véleményt készíteni. A szakértő kirendelése az eljárás elhúzódásán kívül anyagi terhet is jelent, mely a vagyon százalékában az ügyfélre terhelődik. Az eljárást késlelteti, hogy a szakértő kirendelését megelőzően az igazságügyi szakértői intézet megkeresése is szükséges. Mivel minden befektetés hordoz magában, egy bizonyos természetes kockázatot, 100 %-os állami garancia sem létezik. A szükséges szakértelemmel rendelkező személy kirendelésére gyakorlatilag nincs lehetőség. Ezért szükséges a szakértői kör kibővítése, a gyámhivatalok fokozott támogatása, mivel értelemszerűen az sem várható el, hogy betétek alacsonyan kamatozzanak.
Az eljáró hivatalok viszonylag egyszerűbb helyzetben vannak akkor, ha a törvényes képviselő ingatlanba kíván nagyobb összeget fektetni. Lényegesen ritkább viszont az értékpapírba, biztosítási kötvénybe történő elhelyezés. Ilyen ügyletek engedélyezése nagyobb utánjárást, szakértelmet kíván. A befektetési lehetőségek egyik legnagyobb korlátja, hogy csak egyes pénzintézetek tudják a készpénzt gyámhatósági fenntartásos jelleggel kezelni.
A szakellátásban lévő gyermekek vagyonkezelési ügyeiben a gyermekek gyámjai, a gondnokoltak tekintetében a hivatásos gondnokok, kellő körültekintéssel, a gyermek, illetve a gondnokolt érdekei képviseletében, alaposan tájékozódtak a befektetési lehetőségek felől, mielőtt a gyámhivatalnál megjelennek. Kérelmükben már jórészt kialakult elképzelésekkel rendelkeznek. Eljárásuk során mindig törekednek a legjobb lehetőség kiválasztására.
A gyámhivatalokban dolgozó kollégák a kiskorúak és gondnokoltak iránt érzett felelősséggel, lelkiismeretesen, érdekeiket képviselve döntenek ügyeikben, de igénylik a védelmet, a szakmai támogatást. Szerintem megérdemlik.
A megváltozott élethelyzetek miatt feltétlen szükséges a vagyonkezelési szabályok jelen viszonyokhoz történő alakítása, a döntést hozó ügyintéző védelme, elérhető, megfizethető, és felkészült szakértői háttér sürgős biztosítása.

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu