A Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás 2005/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Jász-Nagykun-Szolnok Megye

A Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás 2005/2

VII. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Fazekas Sándor dr.
elnök


A Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás a Nagykunság területének jelentős részét magába foglaló Kistérség. A Társulást 5 település hozta létre 2004. június 29-én, ami azt jelenti, hogy a tagság a statisztikai körzet 100 %-át lefedi.

Az öt település a következő: Karcag Város (22559 fő), Kisújszállás Város (12702 fő), Kunmadaras Nagyközség (5952 fő), Kenderes Város (5268 fő), Berekfürdő Község (970 fő), így a Kistérség lakosságszáma 47451 fő.
Érdekesek ezek az adatok annak tükrében, hogy a Jegyző és Közigazgatás előző számában a Baranya megyei kistérségek kerültek bemutatásra. Az itteni településszerkezet éppen ellentéte az aprófalvas baranyai típusnak. Ebből is következik, hogy a központi célkitűzések nálunk sokszor talán nehezebben értelmezhetőek, megvalósításuk néha bizony erőltetettnek tűnik. A Társulás működtetéséről szóló megállapodásban az alábbi – részben vagy egészben – a kistérség által ellátandó feladatok szerepelnek:
 Üzleti élet szabályozása (a regionális területfejlesztési politika megvalósulása);
 Gazdasági és területfejlesztési feladatok;
 A kistérség területének összehangolt fejlesztése (különösen: településfejlesztés összehangolása, fejlesztési tervek, programok, pályázatok készítése, megvalósítása);
 Közoktatási feladatok ellátása (óvodai és általános iskolai intézmények fenntartásával összefüggő egyes feladatok ellátása);
 Egészségügyi alapellátás (pl. orvosi ügyelet);
 Szociális és gyermekjóléti alapellátás biztosítása;
 A tagok kintlévőség-állományának figyelemmel kísérése, a végrehajtási és behajtási tevékenység ellátása ún. Végrehajtó Iroda útján, valamint a belső ellenőrzési feladatok ellátása;
 Egyéb közrendi, közbiztonsági igazgatás.
A Társulás 2004-ben a Kistérségi Társulások ösztönzésére kiírt pályázaton 40.390.500 forintot nyert (ez kevesebb mint a harmada az igényelt támogatásnak), melynek részletes eloszlása következő:
Közoktatás – ezen belül logopédiai és nevelési taneszköz feladatok ellátása 16 millió 110 ezer Ft. Egészségügy (ügyeleti szolgálatra 1 gépkocsi beszerzésére, valamint eszközfejlesztésre) 6 millió 600 ezer Ft. A belső ellenőrzés 8 millió 680 ezer Ft. Területfejlesztés 9 millió Ft.
A logopédiai és nevelési tanácsadás, az ügyeleti szolgálat és a belső ellenőrzés terén a közös feladatellátás kiépítése folyamatban van.
A 2005. évre a Társulás igénybejelentést nyújtott be a MÁK Területi Igazgatóságához.
A támogatást a következő feladatok ellátásához kérte a Társulás: Belső ellenőrzés, közoktatás, ezen belül logopédiai tevékenység ellátása, valamint nevelési tanácsadó működtetése és gyermekjóléti alapellátás, ezen belül gyermekek átmeneti szállásának kialakítása.
Társulási Megállapodásunk módosítása 2005. január 31-én a legfrissebb jogszabályi változásoknak megfelelően megtörtént.
A Kistérség ezen kívül részt vett a Belügyminisztérium Országos Bűnmegelőzési Központ által az Önkormányzati társulások közbiztonsági, bűnmegelőzési programjának támogatására kiírt pályázaton, amin előzetes információink szerint 2,2 millió forintot nyertünk. Ehhez a pénzhez a Társulás 25 % önrészt biztosít. Ugyancsak kistérségi szinten pályáztunk az FVM parlagfűmentesítési programjára. Ez két pályázatot jelent 1,8 millió forint értékben, amihez 50 ezer forint önrészt biztosítunk.
A Kistérségi Társulás munkaszervezetének feladatait – megfelelő központi forrás hiányában – a Karcagi Polgármesteri Hivatal látja el. A Hivatalon belül a Gazdálkodási Iroda munkaszervezetébe beágyazva létrehoztunk egy Kistérségi Csoportot, ami jelenleg 2 főből – egy jogász és egy gazdasági szakember – áll. Természetesen a csapat munkájába, ha kistérségi szinten speciális szakfeladatokról van szó (pl. belső ellenőrzés, közoktatás stb.) a Hivatal más szakemberei is besegítenek. A Kistérségi Társulás üléseinek előkészítése – a gyakran változó kormányzati elképzelések miatt is – jelentős energiákat köt le, ezért elvárható lenne, hogy a többletfeladathoz forrásokat biztosítsanak. Bízunk benne, hogy hamarosan a munkaszervezet feladataival kapcsolatban is lehetőség lesz normatíva igénybevételére.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu