Azonnali hatállyal, indoklás nélkül… 2011/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Jász-Nagykun-Szolnok Megye

Azonnali hatállyal, indoklás nélkül… 2011/1

évfolyam, lapszám
Szerző(k):
Jegyző és közigazgatás



Baranya Pál 10 éve jegyző Tiszafüreden. A képviselőtestület tagjainak többsége 2011. január 19-én váratlanul és minden előzmény nélkül rendkívüli és zárt testületi ülést tartott, amely sürgősségi tárgyalással és titkos szavazással 8:3 arányban azonnali hatállyal, indoklás nélkül elbocsátották a jegyzőt. Az elbocsátás azonban nem lépett hatályba, mert a jegyző betegállományban volt azon a napon, de betegen is megjelent a testületi ülésen. Pintér Erika, polgármester (FIDESZ) nem szavazta meg a jegyző elbocsátását. A polgármester és a jegyző közel 10 éve dolgozik együtt. A Tiszafüredi polgármestert kérdezte a Jegyző és Közigazgatás Baranya Pál jegyző azonnali hatályú, indoklás nélküli elbocsátásáról.

 


JK. Hogyan tudja a testület elbocsátani a jegyzőt a polgármester akarata ellenére?


PE. Minősített többség kell hozzá a testületben.


JK. Ön egyetért Baranya Pál jegyző indoklás nélküli, azonnali elbocsátásával?


PE: A városban sokan tudják, hogy 10 év alatt kétszer is kezdeményeztem fegyelmit a jegyző ellen. Ez nyilvánvalóan jelzi, hogy nem voltam teljesen elégedett a munkájával.  A testületi döntés problémája az, hogy nem került nyilvánosságra az az ok, ami miatt a többség így döntött. Én nem értek egyet egy olyan döntéssel, amelyet nem előz meg tárgyalás, megbeszélés és nem derül ki egyértelműen, hogy mi a probléma lényege. Márpedig ez most nem derült ki.


JK. Hasznos törvény lesz-e, amely lehetővé teszi a köztisztviselők azonnali és indoklás nélküli elbocsátását?


PE. 2011. január 1. előtt a gyenge munkát végző jegyzőtől gyakorlatilag nem lehetett normális keretek között megszabadulni. A testület azt érezte, hogy nem tudja elbocsátani a jegyzőt, most az inga túllendült a szabályozásban. Jelenleg túl egyszerűen lehet elbocsátani a jegyzőt. Az a tisztességes, ha a felek előre leülnek tárgyalni a problémákról. Előzetes tárgyalás nélkül tisztességes döntés nem születhet. Ha a tárgyalás eredménytelen, akkor egyetértek az azonnali és indoklás nélküli elbocsátás módszerével.


Tisztelt Olvasó!

A Jegyző és Közigazgatás arról értesült, hogy 2011. január 1. óta több jegyzőt is azonnali hatállyal és indoklás nélkül elbocsátottak. A szerkesztőség által megkeresett (volt) jegyzők azonban nem adták nevüket ahhoz, hogy személyük megjelenhessen a szaklapunkban, mivel a jövőben is a közigazgatásban szeretnének elhelyezkedni, és ezt nem segítené elő egy újságcikk…


A Városi Jegyzők Egyesülete megkeresésünkre azt a választ adta, hogy érdemi információval nem rendelkeznek az elbocsátott jegyzőkről, de tájékozódni fognak e kérdésről.


A Jegyzők Országos Szövetsége megkeresésünkre azt a választ adta, hogy a folyamatban levő tisztújítás keretében a jelölő bizottság az elbocsátások mértékéről adatokat fog gyűjteni, amelyeket a szerkesztőségnek a rendelkezésére bocsátanak a későbbiekben.


A Belügyminisztériumhoz intézett kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy a kormányzati munkamegosztás alapján a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium foglalkozik a kérdéssel.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól lapzártáig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu