Webkamerás szavazatszámlálás - Kishutában már interneten nézik az önkormányzati üléseket 2010/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / E-közigazgatás

Webkamerás szavazatszámlálás – Kishutában már interneten nézik az önkormányzati üléseket 2010/6

XII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Törő Gábor informatikus honlap szerkesztő



A Sárospatak Honlap szerkesztőjeként többször gondoltam már arra, milyen jó lenne, ha a testületi üléseket olvasóink a város honlapján megnézhetnék, de nem ismertem olyan technikai megoldást, ami a több órás ülések tárolását és feltöltését lehetővé tenné.

 


Éppen ezért kaptam fel a fejem, amikor meghallottam, hogy tőlünk nem is olya messze – a szomszédos kistérségben – lévő néhány településen ezt már megoldották. A lakosság a település, vagy a körjegyzőség honlapján teljes egészében visszanézheti a testületi üléseket, és más fontos önkormányzati eseményeket is.
Ezek után kíváncsian utaztam 2010. november 3-án a Kishutai Körjegyzőség irodájába, majd onnan a Kishuta-i szavazókörbe, ahol a helyhatósági választás szavazatszámlálását webkamerával rögzítették, hogy a szavazók számára az önkormányzati ülésekhez hasonlóan megtekinthető legyen.
Miután a részvételi engedélyemet leadtam, végignézhettem a szavazatszámlálás egész folyamatát, onnantól kezdve, hogy a készülék kezelője kinyitja a bőröndöt, amibe a készülék be van építve. A készülék tulajdonképpen egy minicomputer, beépített érintőképernyős monitorral. A monitoron megjelent a webkamera által mutatott kép és volt mellette néhány választható menügomb. Ezek egyikét választva írta be a kezelő a rendezvény megnevezését, ami a felvett videóanyag címeként szerepelt a továbbiakban. Az előkészületekhez tartozóan még 4 db vezeték nélküli mikrofon kihelyezésére is sor került a résztvevők, azaz a szavazat összesítést végzők asztalára, ami egyébként viszonylag távol volt a felvevő berendezéstől.
A felvétel elindítása után a kezelőnek nem sok teendője maradt, csak néhányszor mozdított a függőleges tartó rúd végén lévő webkamerán, amikor a bizottság egy tagja a képből kieső szavazóurnáért ment.
A szavazatösszesítés folyamatáról kétórányi felvétel került rögzítésre, mindösszesen négy darab DVD lemezre. A lemezeket a rendszer automatikusan hitelesítette, olyan módon, hogy a gép minden lemezre rágravírozta a felvétel elején megadott címet, dátumot és egy kódszámot.
A hitelesítés és ez által az anyag későbbieken történő „manipulálásának” kizárása fontos részlet, hiszen a lemez egyéb esetben a képviselőtestületi jegyzőkönyvek mellékleteként a Közigazgatási Hivatalhoz kerül. Ezáltal a jegyzőkönyvnek elegendő a döntéseket tartalmazni, a részletes vita pedig szükség esetén a mellékelt DVD-n tekinthető meg.
Hogy az anyag a lakosság számára megtekinthető legyen, ahhoz a felvett anyagot még konvertálni kell és feltölteni egy szerverre. A település honlapján való megjelenítéshez sem kell web-szerkesztőnek lenni, ez egy felhasználóbarát oldalon elvégezhető.
Ezek az utómunkálatok a felvétel hosszától, a számítógép sebességétől – mivel ezeket már közönséges irodai gépeken végzik – és a használt internet kapcsolat sebességétől függően igénybe vesznek néhány órát, de megéri, hiszen innentől kezdve a testület, vagy bizottság tevékenysége a lakosság számára figyelemmel követhető, sőt korábbi ülések felvételei is visszakereshetőek.
Petercsák Beáta, a készülék kezelője elmondta, hogy nem volt nehéz megtanulnia sem a felvevő készülék kezelését, sem az utána következő műveletsort. Általában nem ő kezeli a készüléket, csak most alakult így a munkabeosztás, mégis gyakorlottnak és magabiztosnak tűntek a mozdulatai.
Dr. Szilágyi Gábor körjegyző elmondta, hogy egy AROP pályázat keretében lett kimunkálva a rendszer és hozzá megalkotva a készülék. Ezt a rendszert ebben a körjegyzőségében vezették be először, s vállalta, hogy kitapasztalják azt, és mintául szolgálnak azon települések számára, akik a későbbiekben szeretnék majd bevezetni. A körjegyző nem csak a lakosság számára való elérhetőségnek, de az elkészült hitelesített DVD-knek is nagy jelentőséget tulajdonít, hiszen óriási mennyiségű jegyzőkönyvet „gyártanak le” papíron, a hozzájuk tartozó települések üléseiről. Elmondta, hogy nem én vagyok az első érdeklődő, a tavaszi választások során még a külföldi megfigyelők is megtalálták azt a Hegyközi kis falut, ahol akkor a készüléket működtették.
Mindenesetre én saját szememmel követtem végig a folyamatot és meggyőződtem róla, hogy működik. Figyelni fogom a projekt további alakulását és keresem az alkalmat, hogy ebbe Sárospatak város is bekapcsolódhasson.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu