„HURO”, a bűvös mozaikszó 2011/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

„HURO”, a bűvös mozaikszó 2011/1

XIII. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Szabó Tamás múzeumi informatikus - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatósága



Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 (HURO-ETE) programok megvalósítása Szabolcs-Szatmár-Bereg és a romániai Szatmár Megyében lévő múzeumok vezetésével
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatóságának elmúlt évét nagymértékben a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programja határozta meg. 2009 elején három nemzetközi uniós programot indítottunk útjára, melyekhez azonban nagyon göröngyös út vezetett.

 


Teljesen új követelményrendszert jelentett az Európai Uniós forrásokhoz való hozzáférés módszertana és annak adminisztrációja. Közművelődési intézményként ismeretlen volt az a fajta – számunkra olykor feleslegesnek tűnő – dokumentumrengeteg előállítása, amelyet a kiíró már a pályázat megírásakor megkövetelt, nem is beszélve az egyes előrehaladási jelentésekkor benyújtandó rengeteg formanyomtatványról, melyeket néha saját magunknak kellett kitalálni és megszerkeszteni, hiszen az első szintű ellenőrző hatóság számára újdonság volt az államháztartáson belül működő múzeumi szervezet. Néha olyan dokumentumokat kellett volna bemutatnunk, amelyek nem relevánsak a múzeumok tekintetében, de a megvalósítási kézikönyv mint követelmény állított velünk szemben is. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy az első szintű ellenőrzésre feljogosított Mátészalkai VÁTI Nonprofit Kft. dolgozói rendkívül pozitívan álltak a múzeumhoz és minden segítséget megadtak annak érdekében, hogy sikeresen vegyük az akadályokat.


Mindhárom projektben a romániai Szatmár Megye Területi Múzeuma volt a partnerünk, mely intézmény már komoly tapasztalattal rendelkezett az Európai Uniós pályázatok kapcsán az általa korábban lebonyolított Phare CBC Magyarország-Románia Kisprojekt Alap programok végrehajtásában. A projektek a két intézmény közötti több évtizedes együttműködésre épülve születettek.


Az elnyert három pályázat költségvetése összességében 1,5 millió eurót jelentett a két intézmény számára, de a megvalósíthatóság, éppen az utófinanszírozás miatt komoly, néha leküzdhetetlen akadályként állt az intézmények elé. Most már örömmel kijelenthetjük, hogy sikerült a pályázatokban vállalt feladatokat elvégeznünk, annak ellenére, hogy az Európai Unió kifizetési metódusának következtében, bár már több jóváhagyott kifizetési kérelmet is benyújtottunk, az utófinanszírozás olykor 6-10 hónapig is eltart.


„Patrimonium – A közös kulturális örökség határon átnyúló hasznosítása”


A történeti Szatmár vármegye a történetileg, földrajzilag évszázadokon keresztül összetartozó, 1920-ban szétszakított részeinek közös magyar–román kutatása csak mintegy két évtizede indulhatott meg. E pályázat a közös kutatás megerősítését és felgyorsítását tette lehetővé, kiemelve egy fontos terület, az egykori Ecsedi-láp komplex kutatását, majd a megismert eredmények a közönség számára állandó kiállításban való megjelentetését.


Történelmi és kulturális kalauzokat adtunk ki, amelyekben az érdeklődő nagyközönség számára jelenítjük meg egy hosszú háttérmunka (terepbejárások, geofizikai felmérések, légifotók,) eredményeit. 20-20 műemlékről leporellókat jelentettünk meg ezzel is segítve a térség turisztikai látnivalóinak népszerűsítését.


„Castellum – Interaktív kiállítások rendezése a nagykárolyi kastélyban és a szabolcsi kúriában és ezek népszerűsítése a határon átnyúló turizmus keretében”


E projekt kapcsán intézményünk mint projektpartner egy új, 4 termes enteriőr kiállítást valósított meg a Szabolcs községben található Mudrány kúriában, mely a XIX. század végi, XX. századi köznemesség kultúráját és tárgyi emlékeit mutatja be a nagyközönségnek. Ezen belül egy ebédlő, előszoba, férfi dolgozószoba valamint egy női enteriőr a magyar iparművészetben oly nagy népszerűségnek örvendő biedermeier stílussal ismerteti meg a látogatókat. A kiállításra szolgáló épület környezete is kiemelkedően alkalmas tartalmasabb pihenésre: a földvár és Árpád kori-templom, ahol Szent László királyunk 1062-ben országgyűlést (zsinatot) tartott, a Tisza partja akár egy egész napos túra helyszínei is lehetnek.


„Samcult – A falu múltja, jelene és közös jövője a Szatmár-Szabolcs-Szatmár-Bereg térségben”
A projekt keretén belül a Szabolcs-Szatmár-Beregi és Szatmári falvak kulturális sokszínűségét térképezték fel a két intézmény munkatársai néprajzi, antropológiai, kulináris és – tagadhatatlanul – turisztikai szempontból is. A kutatás 9 települést érintett Románia és Magyarország területén. A projekt céljai voltak a határrégióban élő személyek, közösségek és a térség közös fejlesztésének elősegítése, a kulturális örökség területén közreműködő szakemberek szakmai kapcsolatainak megerősítése és az elért kulturális örökségre vonatkozó eredmények ismertetése minél szélesebb körben. A pályázat keretében jelent meg a háromnyelvű „Nagymama Konyhája” című könyv, a „Szatmári mesék – emberek, helyszínek és érzelmek”című fotóalbum és a „Tessék kenyeret enni” című film.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu