A Europe Direct Tájékoztatási Központ Siófokon 2010/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

A Europe Direct Tájékoztatási Központ Siófokon 2010/6

XII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
dr. Pavlek Tünde jegyző - Siófok Györkös Marianna Europe Direct irodavezető - Siófok



Mára az európai integráció életünk szerves részévé vált, az uniós ismeretek így minden társadalmi réteg számára egyaránt nélkülözhetetlenek. Az Unió intézményrendszerében, politikáiban, támogatási rendszereiben történő eligazodás alapvető feltétele annak, hogy képesek legyünk kiaknázni az Európai Unió által nyújtott előnyöket.

 


Ez a felismerés vezetett ahhoz, hogy Siófok Város Önkormányzata csatlakozzon az Európa-szerte működő Europe Direct információs hálózathoz. A kontinensen mintegy 500 ilyen európai uniós információs központ található, a magyarországi hálózatot jelenleg 16 iroda alkotja (ezek közül a siófoki az egyetlen, amely városi fenntartásában működik). Sikeres pályázatát követően Siófok Város Önkormányzata négyéves keret-megállapodást kötött a Europe Direct hálózat szakmai irányításáért felelős Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével, amelynek értelmében az iroda a két intézmény közös finanszírozásában üzemel. A megállapodás alapján a Europe Direct Információs Központ 2009 májusától várja az érdeklődőket a siófoki Polgármesteri Hivatal földszintjén.
Az iroda célja, hogy hiteles, naprakész, a mindennapi életben is jól használható gyakorlati információkkal lássa el a város és a térség lakosait, megismertetve velük az Unió politikáit, intézményrendszerét, támogatásait. Szintén alapvető fontosságú, hogy az információ kétirányú legyen, tehát a központ arra is lehetőséget adjon, hogy az érintettek kifejthessék az Unióval kapcsolatos véleményüket, észrevételeiket, esetleges sérelmeiket, és ezek az Unió érintett intézményeihez is eljussanak. Ügyfélfogadási időben a tájékoztató központ munkatársai megválaszolják az Európai Unióval kapcsolatos telefonon, írásban és személyesen feltett kérdéseket, illetve igény szerint személyes konzultációt, kisebb csoportos foglalkozásokat is tartanak egy-egy témában, akár az egyes témakörök külső szakértőinek bevonásával. Az információs központ hozzáférést biztosít az Európai Unióval, annak intézményeivel, politikáival, Magyarország tagságával kapcsolatban megjelent legfontosabb magyar nyelvű könyvekhez, tanulmányokhoz, elemzésekhez, illetve egyes idegen nyelvű kiadványokhoz, amelyek helyben történő olvasására, fénymásolására is lehetőség van. A központban beszerezhetők továbbá az Unió intézményei és a magyar hivatalos szervek által kiadott ingyenes anyagok, tájékoztatók. Az irodában ugyancsak lehetőség nyílik az Európai Unióval kapcsolatos honlapokhoz és adatbázisokhoz történő internetes hozzáférésre.
A siófok Europe Direct Tájékoztatási Központ kiemelten fontosnak tartja az iskoláskorú gyermekek, fiatalok figyelmének felkeltését az Európai Unió által nyújtott lehetőségek iránt, ezért nagy figyelmet szentel a város és környéke oktatási intézményeinek. Több diákcsoport is vendégeskedett már a központban, ahol kötetlen beszélgetések keretében vitathatták meg az iroda munkatársaival az őket érdeklő témákat. Legérdekesebbnek azok a beszélgetések bizonyultak, ahol a külföldi továbbtanulás, munkavállalás, ösztöndíj-lehetőségek kerültek napirendre. Ugyancsak elsősorban a diákoknak szól a Nyelvek európai napjával kapcsolatos rendezvény, amely immár két alkalommal nyújtott több száz gyermek és pedagógus számára ismerkedési lehetőséget az Európai Unió nyelvi és kulturális sokszínűségével.
De a Europe Direct Siófok természetesen nem csak a fiatalokra gondol. Számos esetben nyújtott gyakorlati segítséget az érdeklődőknek különböző uniós kérdésekben, a legváltozatosabb témákban az agrárpolitikától a fogyasztóvédelmen keresztül a külföldi munkavállalási szabályokig.
Az iroda arra is törekszik, hogy ingyenes és helyben olvasható kiadványai köre folyamatosan bővüljön, így tájékoztató anyagokkal, brosúrákkal is segíteni tudja a hozzá betérőket. A pedagógusoknak arra is lehetőségük nyílik, hogy az általuk hasznosnak vélt kiadványokból saját és diákjaik számára is rendeljenek az EU bookshop („EU könyvesbolt”) elnevezésű internetes portálon keresztül.
A hálózat tagjaként a siófoki tájékoztatási központ több országos promócióban is aktív részt vállal. Ilyen volt például a 2010 nyarán szerveződött „Csobbanj Európával” elnevezésű kampány, amelynek keretében a strandra járókat szólították meg európai uniós információkkal.
A Klímaváltozás és fenntartható Európa jegyében az iroda külön akciókkal is készült: környezetvédelemmel kapcsolatos vetélkedőt, valamint kreatív pályázatot hirdetett az általános iskolások számára. Ez utóbbi keretében a diákoknak szelektív hulladék felhasználásával kellett különböző műalkotásokat létrehozniuk. Mindkét verseny résztvevői személyesen is megtekinthették a somi nagytérségi hulladékkezelő központ működését.
A tájékoztatási központ télen sem pihen: már megkezdődött a jövő évi tervek előkészítése. A cél az, hogy az általános tájékoztatás mellett a továbbiakban is minél több különböző akcióval, programmal sikerüljön felkelteni a figyelmet az Európai Unió kiemelt témái iránt.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu