Kaposvári mozaik 2010/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Kaposvári mozaik 2010/6

XII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Jágerné Katona Zsuzsanna vezető főtanácsos- kulturális referens - Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata



Lehet-e hálásabb feladat, mint egy olyan város kulturális életét bemutatni, amelyiknek az elmúlt évek minden gazdasági nehézsége ellenére sikerült legértékesebb tradícióra alapozva megújítani, színesíteni kulturális életét?
A feladat rendkívül vonzó, de megvalósítása az adott terjedelemben szinte lehetetlen. Kis mozaik darabokat ragadhatunk ki, melyekből ugyan a teljes egész nem rajzolódik ki, de segíthet képet alkotni annak tartalmi és formai gazdagságáról.

 


Csiky Gergely Színház
A Kaposvári Városi Színház – a mai Csiky Gergely Színház épülete – a századforduló magyarországi színházépítési lázának idején épült. Kapuit 1911-ben a Cigánybáró című előadással nyitotta meg. Az eklektikus, a szecesszió jegyeit magán viselő szép épület napjainkra a város egyik jelképévé vált.
A Színház igazi hírnévre a hetvenes- nyolcvanas években tett szert. Ez az időszak, a magyar színháztörténet egyik meghatározó, „Kaposvár-jelenségként” emlegetett fejezete. A műhelymunka eredményeként máig ható előadások születtek, s az itt alkotó művészek honi színjátszásunk emblematikus alakjai.
A színház életében új fejezet kezdődött, amikor Marguerite Duras: Naphosszat a fákon című darabját Anatolij Vasziljev rendezésében, Töröcsik Mari főszereplésével 2009-ben színre vitték. Ez év szeptemberétől – Schwajda György sajnálatos elhunyta után – Rátóti Zoltán színész – rendező áll a színház élén. Az eltelt időben megújulási folyamat jeleit tapasztalhatja a színházszerető közönség, s reményeink szerint egy új „Kaposvár – jelenség” születésének lehetünk tanúi.
Fesztiválok
A hajdani „évenként néhány fesztivál” programtól napjainkra eljutottunk a „minden hónapban legalább egy fesztivál” kihívásoktól sem mentes állapotába.
A rendezvények forgatagából sajnos csak néhányat lehet bemutatni, azokat, amelyek jellegzetesen Kaposvárhoz köthetőek, illetve regionális, országos vagy nemzetközi érdeklődésre tartanak számot.
A Dorottya Farsangi Napok programja minden évben Dorottya neve napjához legközelebb eső hétvégéjén hív önfeledt mulatságba minden érdeklődőt több mint 30 éve. A város irodalmi örökségéből – Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya, avagy a dámák diadalma a Fársángon című vígeposza – valamint a környék népszokásainak gazdag tárházából merítve készül évről évre színes programokkal Somogyország fővárosa. Megelevenedik Karnevál Hercege, a „vénlányok hada”, a néptáncosok és más jelmezes csoportok nyomán felidéződnek a korábbi hagyományok. A kaposvári farsangolás alkalmat ad a megye és a régió hagyományőrző együtteseinek is a találkozásra. Autentikus népi szokások, alakoskodó játékok, téltemető dramatikus feldolgozások, karneváli hangulatot idéző felvonulás, néptáncos programok bemutatóinak színes egyvelege szórakoztatja a város lakóit és a turistákat évről évre.
A Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé tíz éves múltra visszatekintő rendezvény, melyen részt venni szakmai rangot és elismerést jelent. Ezért minden alkalommal hazai és külföldi színházi társulatok színe java hozza el Kaposvárra rendkívül színvonalas, izgalmas előadásait. A Fesztivál hetében az egész belváros egyetlen hatalmas színpaddá alakul, ahol önfeledt gyerekek és felnőttek adják át magukat a játék örömének. A fesztivál rangját mutatja, hogy 2010-ben „kiváló művészeti fesztivál” minősítést kapott.
Kaposvár Rippl –Rónai és Vaszary városa. Az ő művészetük jelenti azt a kulturális tőkét, melyre alapozva megszületett, s már 10 alkalommal került megrendezésre a Festők Városa Hangulatfesztivál. Az összművészeti fesztivál évről évre egyre több érdeklődőt vonz, mert a rendezvény három napja alatt a számos programból mindenki talál számára kedveset.
A siker egyik titka valóban a semmihez nem hasonlítható könnyed, mediterrán hangulat. A szabadtéri kiállítások, koncertek, kézműves és játszóházak, a művészeti kuriózumnak számító remek tárlatok – 2010- ben a „Rippl- Rónai és a Nabis” valamint a Tóth Menyhért kiállítás – joggal kerülnek az érdeklődés középpontjába.
II. Lovasíjász Világtalálkozó
A világtalálkozó színpompás megnyitójának Kaposvár belvárosa először szolgált helyszínéül. A gyönyörűen felszerszámozott lovak és míves öltözetű lovasaik felvonulása ámulatba ejtette az érdeklődők apraját és nagyját. A résztvevők 14 országból (Magyarország, Németország, Ausztria, Bulgária, Spanyolország, Svájc, Csehország, Görögország, Norvégia, Kína, USA, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland) 24 csapattal érkeztek. ó
A program részeként ismerkedhettünk a népvándorlás kori kézművesség, és a honfoglalás kori konyha ízvilágával. Kassai Lajos lovasíjász dolgozta ki a lovasíjászat versenyszabály-rendszerét és ismertette meg a világgal a sportágat, melynek hivatalos nyelve világszerte a magyar. Kassai Lajos több Guiness rekord birtokosa, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének kitüntetettje.
Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál
Kaposvár, de talán az ország „legmerészebb fesztiváljának” versenyében szinte teljesen bizonyos, hogy 2010-ben a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál vitte volna el a pálmát. Augusztus közepén komolyzenei fesztivált rendezni? Sokan óvták a döntéshozókat a szerintük biztos kudarcra ítélt vállalkozástól. Az augusztus 13-tól 20-ig városunkban zajló, a világhírű Kokas Katalin – Kelemen Barnabás művészházaspár nevével fémjelzett fesztivál sikere azonban minden előzetes várakozást felülmúlt. A programban szereplő művészek a világ élvonalát reprezentálták, neves koncerttermek szívesen látott szereplői. Magyarországon még nem volt rá példa, hogy egy időben, egy helyen szerepeljen ennyi világhírű zeneművész. Ennek tudható be, hogy a kulturális események szempontjából eddig holt szezonnak számító időszakban a kaposvári zenerajongókon kívül, az ország számos pontjáról, valamint külföldről is jelentős számban érkeztek vendégek városunkba. A fesztivál alatt 16 klasszikus koncertet az ehhez kapcsolódó műmagyarázattal, 6 dzsessz ősbemutatót, 2 Kulka János koncertet, 7 jam-session találkozót rendeztek. A programokon összesen 13000 fesztivállátogató vett részt. Az esemény hozadékaként a város szállodái és panziói megteltek, a kiállítóhelyeken a látogatók száma jelentősen megnövekedett, igazi fesztiválhangulat alakult ki. A kritikusok a legnagyobb elismerés hangján írtak a produkciókról.
A rádiós közvetítéseknek köszönhetően augusztus 18-19-20-án mintegy 20 millió hallgatója volt Európa-szerte a három EBU-s koncertnek. December végéig a többi koncert is adásba kerül, újabb 80 millió fővel gyarapítva a kaposvári koncertek hallgatóinak számát. A rádióközvetítés mellett a külföldi szakmai orgánumok is a legmagasabb elismeréssel beszélnek a rendezvényről.
A fesztivál most már bizonyosan folytatódik, mivel Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlésének döntése alapján 6 éves együttműködési megállapodást írtak alá a szervezőkkel.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu