Az APEH honlapja és ami mögötte van 2010/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Adó, helyi adó / Cikkek

Az APEH honlapja és ami mögötte van 2010/6

XII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Hári Sándor osztályvezető - APEH Dél-dunántúli Regionális Főigazgatóság



A cikk célja, hogy a közigazgatás helyi szintjén dolgozó szakemberekkel megismertesse azokat a szolgáltatásokat, amelyek segítségével az emberek „távolról” is intézhetik adóügyeiket.
Fellner Frigyes, múlt századi közgazdász szavaival élve: „Jó adó nincs – csak elviselhető.” Az elviselhetővé tétel érdekében tett fontos lépés volt Magyarországon az APEH honlapjának elindítása, melynek legfőbb előnye, hogy az adózók az ügyfélszolgálaton való személyes megjelenés és sorban állás nélkül kapnak segítséget adóügyeik intézéséhez. Sajnos ezeket a lehetőségeket ott ismerik a legkevésbé, ahol a legnagyobb hasznát vennék: a nagyobb városoktól távoli kis településeken. A mindenütt jelen lévő helyi közigazgatás sokat tehet érte, hogy e szolgáltatások széles körben ismertté váljanak és használják is azokat az emberek. A cikk elsősorban a jegyzők és a helyi ügyintézők számára szeretne a gyakorlatban is használható „segédeszközzé” tenni az APEH honlapját, hisz a segítségre szoruló ügyfelek jellemzően először helyi szinten próbálnak tájékozódni.

 

Az APEH honlapja….

 

A honlap bal oldali menüsorából fontos kiemelni a „Kapcsolatfelvétel” elnevezésűt. Itt találhatók az Általános Tájékoztató Contact Center és az Ügyintéző Contact Center (ez utóbbi használatához előzetes bejelentkezés (10UK30) szükséges) telefonszámai. Sokan idegenkednek a Contact Centerektől a bonyolult menürendszerek miatt. Nekik nyújt segítséget a két contact center menütérképe, melyek segítségével előre fel lehet készülni a hívásra. Ebből a menüpontból lehet e-mailt küldeni és itt van mód közérdekű bejelentés vagy panasz tételére is.

 

A „Letöltések” menüponton belül találunk különféle adatlapokat és nyomtatvány mintákat, melyek használata nem kötelező, de segítséget nyújt egyes ügyek intézéséhez. A leggyakrabban letöltöttek közé tartoznak például a részletfizetési és mérséklési kérelmekhez csatolandó adatlapok, az eseti meghatalmazás minták és a csekkigénylő kérelem. Szintén itt található egy kérelem minta elhunyt magánszemély soron kívüli adómegállapításához. A „Letöltések” menüből eljuthatunk a nyomtatvány kitöltő programokhoz is, ahol segítséget kapunk az ANYK keretprogram és a különböző bevallási és adatszolgáltatási nyomtatványok kitöltő programjainak letöltéséhez.. Az elektronikus bevallásra nem kötelezettek (pl.. nem egyéni vállalkozó magánszemély) a programjaink segítségével elkészített bevallást kinyomtatva, papíron is beküldhetik.

 

Az „E-bevallás, Java” menüpontban található általános tudnivalók között van egy publikus ABEV nevű letölthető program. Ez egy olyan üzemmódot jelent, amely biztosítja, hogy az ugyanazon számítógépet használó felhasználók ne olvashassák a másik által kitöltött adatokat. Ha egy önkormányzatnak lehetősége van a lakosság számára közös használatú számítógépet biztosítani, akkor arra a publikus ABEV programot célszerű telepíteni.

 

A középső menüsor első menüpontja az „Adózási információk”. Ezen belül külön felhívnám a figyelmet az információs füzetekre, ahol 47 különféle témakörben tájékozódhatnak az ügyfelek. Van füzet, amelyik a háztartási munka, van amelyik az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait foglalja össze, de külön füzet szól az őstermelők adózásáról vagy a fizetési kedvezmények alapvető szabályairól.

 

A középső menüsor utolsó pontja a „GYIK”, ahol az ügyfélszolgálatainkon leggyakrabban elhangzó kérdések és az azokra adott rövid válaszok olvashatók.

A jobb oldali menüsor az „Adózási határidők”- kel kezdődik, de egy kérdéssor egyszerű kitöltésével készíthető itt „Személyes adónaptár” is. Az „SZJA 1+1 %” menüpontban tájékozódhatunk civil kedvezményezettek adószámáról vagy éppen az egyházak technikai számáról, melyeket a személyi jövedelemadónak 1+1 %- ának felajánlásakor kell közölnünk az adóhivatallal. Szintén itt szerepelnek az APEH által alkalmazott „Számlaszámok”. Az „Üzemanyag- elszámolás” menüpontban találjuk meg az APEH által közzé tett üzemanyag árakat havi bontásban, de itt tájékozódhatunk a fogyasztási normákról is. Évekre visszamenőleg megtalálhatók itt az „Adókulcsok, járulékmértékek” vagy éppen a minimálbér összege.

 

…és ami mögötte van

 

Az APEH által nyújtott úgynevezett eBEV szolgáltatásokat csak az tudja igénybe venni, aki regisztráltatja magát az okmányirodában az Ügyfélkapu (Magarország.hu) használata érdekében. Első ügyfélkapu regisztrációt mér az APEH központi ügyfélszolgálatain is lehet kérni. A regisztrált ügyfél interneten keresztül küldhet adóbevallást, amelynek beérkezéséről az APEH elektronikus úton nyugtát küld neki. Folyószámla és járulékadat- kivonatot kérhet és betekinthet az APEH által róla nyilvántartott törzsadatokba is.

 

Az APEH honlapja és az általa nyújtott eBEV szolgáltatások is folyamatos fejlesztés alatt állnak, hogy minél inkább egyszerűsítsék az ügyintézést és a tájékozódást az adózás bonyolult világában.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu