Tisztelettel köszöntök minden Kedves Olvasót! 2011/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Politikus

Tisztelettel köszöntök minden Kedves Olvasót! 2011/3

XIII. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Lasztovicza Jenő a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke



Őszinte jóérzéssel tölt el, hogy egy országos szintű szakmai értékeket képviselő igazgatásszervezési, területfejlesztési és informatikai szaklap lehetőséget biztosít Veszprém megye számára, hogy pillanatképeket jeleníthessünk meg megyénk életéből, kulturális értékeiből, példamutató összefogásunkból, a közigazgatás területén végzett munkánkból.

 


Úgy vélem, a rólunk illetve tevékenységünkről szóló információk bizonyságul szolgálnak majd arra, hogy e megye példaértékű gazdagsággal rendelkezik mind természeti, kulturális, történeti értékek terén, mind pedig hivatásukat szerető, képzett szakemberek terén.


Miután kollégáim szakmai cikkek útján igyekeznek bemutatni a megyében folyó munkát, a megyei önkormányzat közgyűlése elnökeként e táj vonzerejének megjelenítésére törekedve szeretném a Kedves Olvasó érdeklődését felkelteni.


Veszprém megye a Dunántúl középső részén található, számtalan kincset rejtő, ezerarcú természeti környezettel rendelkező vidék. A Bakony és a Balaton által Magyarország és Közép-Európa egyik ékessége.


A Balaton északi partja a fürdeni vágyók paradicsoma, a Balaton-felvidéki történelmi borvidékek a szőlő és a bor kedvelőinek nyújtanak tartalmas kikapcsolódást. A történelmi városok nemzeti múltunk oszlopaiként vigyázzák a Balaton-felvidéket, de a védett természeti értékek ugyanúgy sajátjai e vidéknek. Úgy gondolom, a teljesség igényével felsorolni sem tudnám mindazt, amire mi Veszprém megyeiek büszkék vagyunk, ezért csupán ízelítőt próbálok nyújtani.


Arról, hogy a terület már az ókorban is vonzó volt megtelepedésre, számtalan római maradvány tanúskodik, közülük a Balácai római kori villagazdaság méltán európai szintű.


A Balaton-felvidéken emelkedő várak zivataros történelmünk tanúi, egyben kedvelt turisztikai célpontok is. A tatárjárás idején kiemelkedő jelentőségű volt a sümegi vár, amelyben IV. Béla király is megszállt, a vázsonyi vár tornyából Kinizsi vigyázta a környéket, Várpalota váráért Thury kapitány harcolt, Szigligeten Magyar Bálint parancsolt, a Veszprémi Vár pedig István és Gizella emléklét idézi.


A tihanyi apátságot I. András király 1055-ben alapította, erről tanúskodik a kolostor alapító oklevele, amely a legrégebbi magyar írásos nyelvemlékünk. Várpalotán találjuk Közép-Európa egyetlen vegyészeti múzeumát. Balatonedericsen Afrika Múzeumot hozott létre dr. Nagy Endre, a neves Afrika-vadász. Megyénk kulturális életéhez fűződik a Balaton festője Egry József neve is, hiszen egykori háza, ma emlékmúzeum Badacsonytomajban. Jókai Mór villájában Balatonfüreden – ahol az Arany ember című regénye is született – emlékkiállítás látható, az író és felesége, Laborfaly Róza színésznő tárgyaiból, emlékeiből, Badacsonyban Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza házához sétálhatunk fel.

A Balatonudvariban fellelhető szív alakú sírköveket titok övezi: hiszen senki sem tudja, hogy miért ilyen alakúra faragta őket a mester, s ugyanilyen legendát őriz a tihanyi kecskeköröm mondája is. Szentbékkálla mellett a „Kőtenger”, amely látványos sziklaformákat és a kő mélyedéseiben megtelepedő növények csodálatos együttesét tárja a látogatók elé, de a megyében található a híres tapolcai tavas-barlang is. Herend méltán világhírű a porcelánjáról, Ajkán pedig az üveggyártás történetével ismerkedhet meg a látogató.


Pápa városa történelmi hangulatot árasztó városaink sorában az egyik legszebb barokk kort idéző településünk.


Időről időre sajnos negatív hírek, katasztrófák viszik egy-egy Veszprém megyei település nevét. Ilyen volt az 1985-ben történt berhidai földrengés, és sajnos a közelmúltban 2010. október 4-én bekövetkezett vörösiszap katasztrófa, melyet nem hagyhatok említés nélkül. A megye vezetésétől komoly azonnali intézkedések meghozatalát követelte a kialakult helyzet. Példaértékűnek tartom, és ezúton is megköszönöm azt a segítségnyújtást, amelyet az ország állampolgáraitól, a megye polgáraitól, a kormánytól, s a határon túli testvérkapcsolatok által kaptunk.


Képviselő-társaimmal, a megye szakembereivel, kormánytisztviselőivel, köztisztviselőivel azon munkálkodunk, hogy Veszprém megye a tradicionális értékeit megőrizve, a fejlesztési lehetőségeket megragadva a jövő nemzedéke számára értéket teremtő nyugalmat és biztonságot nyújtó békés otthon legyen.


Kedves Olvasó!


Bízom abban, hogy sikerült felkeltenünk megyénk iránti érdeklődését, s kívánom, forgassák haszonnal a most megjelent lapszámot, melyet jó szívvel ajánlok szíves figyelmükbe.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu