Kedves Olvasó! 2011/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Politikus

Kedves Olvasó! 2011/2

XIII. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Kovács Ferenc a Vas Megyei Közgyűlés elnöke



 

Örömömre szolgál, hogy a Jegyző és Közigazgatás szaklap ismét a nyugati határszélről, Vas megyéből „jelentkezik”. Nagyszerű érzés tudni, hogy a következő oldalakon mindennapi nehézségeink mellett a megyében elért eredményekről, fejlesztésekről és jövőbeli elképzeléseinkről egy országos kiadvány hasábjain számolhatunk be.

 


Úgy gondolom, ezek a cikkek is azt bizonyítják, hogy Vas megye – bár hazánk egyik legkisebb megyéje – páratlan gazdagsággal bír; legyen szó természeti-, kulturális-, történeti értékekről vagy éppen magas fokon képzett, hivatásukat szerető, elkötelezett szakemberekről.


Az Őrség szelíd lankái, a Ság hegy és a Kissomlyó szunnyadó vulkánja, az Írottkő rejtélyes völgyei, a Rába folyó vadregényes szakaszai, sejtelmes erdeink tiszta levegője, az arborétumok és kastélykertek elbűvölő növénycsodái, túraútvonalaink, a falusi turizmus kínálta kikapcsolódás olyan lehetőségek, melyek mindenkit arra biztatnak: érdemes Vas megyében pihenni.


Komoly turisztikai vonzerőt jelentenek gyógy- és termálvizeink.  A két legnagyobb, európai hírnévre is szert tevő gyógyfürdőnk – a sárvári és a büki – folyamatosan bővíti kínálatát annak érdekében, hogy a versenyt méltón tudja felvenni a határ túloldalán, tőlünk pár kilométerre lévő osztrák fürdőközpontokkal. Az elmúlt évek, évtizedek tudatos, kemény munkájának eredménye, hogy Sárvárt és Büköt ma a tíz legnépszerűbb hazai település közt tartja nyilván a Magyar Turizmus Zrt.
Ehhez társulnak helyi termékeink és fesztiváljaink: a velemi gesztenyeünnep, a vasvári rétesfesztivál, a Savaria Történelmi Karnevál, a Sitkei rockfesztivál, a Vas megyei pálinkafesztivál, a büki aratófesztivál, és persze számos borünnep, szüreti fesztivál.


A 2000 éves múltra visszatekintő Szombathely, a Püspöki Palota és annak mesés gyűjteménye, Sárváron a Nádasdy-, Kőszegen a Jurisics vár, Körmenden a Batthyány kastély mind-mind olyan látnivalók, melyek megyénket a történelem rajongói számára is vonzóvá teszik. Mindezt reményeink szerint megkoronázza a Vas Megyei Látványtár, mely a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága új szombathelyi bázisraktárában kap helyet.


Példaértékű megyénkben a kisebbségek hagyományápolása, ami egyedülálló színt visz kulturális életünkbe. A horvát, a német, a cigány és a szlovén kisebbség folklór csoportokkal és gazdag programokkal ápolja népzenei és népművészeti hagyatékát.


Büszkék lehetünk azokra a műhelymunkákra, melyeknek köszönhetően kulturális életünk híre nemcsak helyi és országos, hanem nemzetközi szintre is eljut. A Savaria Szimfonikus Zenekar koncertkínálata, a Szombathelyi Képtár időről időre megújuló tárlata és a Jordán Tamás által alapított Weöres Sándor Színház repertoárja az ide érkezők szellemi és lelki feltöltődését szolgálja. És ha mindez esetleg nem lenne elég, történelmi sétát tehetünk Csöngén Weöres Sándor és Károlyi Amy egykori otthonában, Egyházashetyén Berzsenyi Dániel szülőházánál, Dukán Dukai Takách Judit sírjánál.


Mindez csak egy szelete a Vas megyei kínálatnak: nem írtam még a kulináris élvezetekről, jó minőségű borainkról és pálinkáinkról, a barátságos, vendégszerető fogadtatásról.


Kedves Olvasó, Vas megye Önt és családját is várja!

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu