In memoriam Dr. Mozsdényi Lászlóné dr. Sánta Rózsa 2011/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / In memoriam

In memoriam Dr. Mozsdényi Lászlóné dr. Sánta Rózsa 2011/1

XIII. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Nagyné Simon Margit körjegyző Balatonederics



 

2010-ben családtagok és kollégák búcsúztak Dr. Mozsdényi Lászlóné dr. Sánta Rózsától.
Hosszú és tartalmas élete volt, melyben a közigazgatás kiemelkedő szerepet játszott.  1957-től kapcsolódott be az államigazgatási munkába és több mint négy évtizeden át dolgozott különböző helyeken, felelősségteljes beosztásban.

 


Balatonedericsen kezdte pályáját, majd dolgozott Tapolcán – ahol hosszú éveken át a városi Tanács osztályvezetője volt – majd Sümegen VB. titkárként tevékenykedett.


A rendszerváltást követően két kistelepülés körjegyzője lett. Kihívásnak tekintette az új munkakört, ami mellett jutott ideje és ereje arra, hogy a környék jegyzőit összefogja, szakmai klubba tömörítse, tanítson és könyvet írjon, vagy tanulmányozza az újonnan alakult önkormányzati hivatalokat, részt vegyen a körjegyzőségi modell kidolgozásában. Neve, egyénisége összeforrott az államigazgatási-közigazgatási munka mindennapi eseményeivel, az elmélet és a gyakorlat összhangjának megteremtésével.


Mindig következetesen, elhivatottan és magasa fokú szakmai hozzáértéssel tette a dolgát.
Pályakezdő jegyzőként 1990-ben megtiszteltetés volt számomra hogy meghívott a jegyzőklubba: megtisztelő volt, hogy kollégának tekintett. Szakmai ismereteit nemcsak tanítványainak adta át, hanem nekünk jegyzőknek is. Tette ezt úgy, hogy azt érezzük mi is alkalmasak vagyunk erre a hivatásra, a mi véleményünk is számit, ötleteinket, javaslatainkat úgy egészítette ki, hogy mi is jónak érezhessük magunkat mellette.


Szakmai anyagokat készített, előadókat hívott meg egy-egy szakágazat teljesebb körű megismerésére, közigazgatási vizsgálatokba vont be bennünket. Mellette úgy érzetük: nekünk is sikerülhet megfelelni a szakmai kihívásoknak.


Példa marad számunkra abban is, hogy megmutatta: a választott hivatást miként lehet egy életen át, naponta gazdagítva és megújítva szolgálni.


Kiemelkedő munkáját számtalan kitüntetés és díj is jelzi: többek között a Munkaérdemrendek, Közigazgatásért díj, a Magyar Köztársasági Arany érdemkeresztje.


A díjak mellett a tanítványok és kollégák emlékében él, akik jó szívvel emlékeznek rá. A kollégák között – közvetlen munkatársai mellett – megőrizzük emlékét mi is valamennyien a Tapolca és Sümeg környéki Jegyzőklub tagjaiként.


Tapolca és Sümeg környéki jegyzők nevében: Nagyné Simon Margit körjegyző Balatonederics

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu