Esőerdő Nyíregyházán 2011/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Esőerdő Nyíregyházán 2011/1

XIII. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Gajdos László igazgató - Nyíregyházi Állatpark



Valamikor a szabolcsi megyeszékhely messze földön híres volt a várost körül ölelő almásairól, a Nyíregyháza melletti Sóstói tölgyesről, és annak fái között feltörő sósvizű forrásról, amely évtizedek óta két tavat is táplál. Mára azonban ha hiszik, ha nem egy igazi Dél- Kelet Ázsiai trópusi esőerdő is megtalálható e csodás üdülőövezetben. Sőt fél millió liter tengervízzel elkészült az Ócenárium is, ahol cápák és különféle halak úszkálnak.

 

 

15 évvel ezelőtt jött létre a Nyíregyházi Állatpark egy 30 hektáros természetes tölgyerdőben, a Sóstói Fürdők mellett.


Eleinte nem nagy jelentőséget tulajdonítottak ennek az itt élők, hiszen a Sóstó mégis csak gyógyvizeiről volt híres, és nehéz volt elképzelni, hogy egyszer csak az Állatpark lesz Nyíregyháza elsőszámú turisztikai látványossága. Pedig így lett ma már 500 ezer ember keresi fel évente, ezt a különleges helyet, amely Magyarország legnagyobb állatgyűjteménye, ahol földrészenkénti csoportosításban, a természetes élőhelyet mintázó kifutókban, nagy területen élnek az állatok. Itt természetes, hogy az ember vállára ráugrik egy majom, vagy egy sárgabóbitás kakadu hatalmas „helló”-val köszönti az épp arra járót.


A fókashow közönsége mosolyogva nézi, mit művelnek a játékos oroszlánfókák, a gondozók egy-egy intésére, és különleges élmény, ha víz alatt látni a jegesmedvéket. Az Afrika Panoráma gorillái már messziről feketéllenek, hatalmas kifutójukban, és a kíváncsi zsiráf csapat hajol közel a vendéghez egy kis finomságért. Itt született Magyarország első afrikai elefánt bébije, de látható itt olyan különlegesség is, mint a széles szájú orrszarvú, a fehér tigris, vagy a fekete jaguár.

2008-ban aztán feje tetejére állt a világ, amikor megszületett az elhatározás, hogy épüljön Ócenárium és Trópusi dzsungel Nyíregyházán. A háromszintes 4 ezer négyzetméteres épület a Zöld Piramis nevet kapta. A város 800 milliós saját ereje mellé – mint kiemelt turisztikai projekt – nyert az Állatpark másik 800 millió eus támogatást, és megkezdődhetett a sok – sok kalanddal járó munka. Nem volt elég ugyanis kitalálni, megtervezni és megépíteni egy Európában is egyedülálló épületet, be kellett népesíteni állatokkal és növényekkel. A világ legritkább és legféltettebb állatainak egyike a komodói óriás sárkány, melynek beszerzéséhez Sólyom László Köztársasági Elnök úr közben járása kellett az indonéz államfőnél. A hatalmas tigris cápa és a több ezer hal az Indiai óceánból érkezett az ázsiai elefántok Spanyol országból, a csak itt látható indiai rinocéroszok Németországból, és Belgiumból. A hattagú orángután csapat pedig Hollandiából. A nemzetközi összefogásnak köszönhetően ma Magyarország rendelkezik egy olyan különleges élményt nyújtó állatgyűjteménnyel, ami a tudományos életben is komoly rangot jelent.


Ma már több mint 5000 állat él a Nyíregyházi Állatparkban, a félmillió látogató pedig jelzi, hogy egyedi, magas színvonalú élményt nyújtani az embereknek, mindig érdemes.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu