Az önkormányzatok alakuló ülése 2010

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Önkormányzati testület

Az önkormányzatok alakuló ülése 2010

évfolyam, lapszám
Szerző(k):
dr. Aracsi József címzetes főjegyző - Szigetvár nyugalmazott jegyzője



A Magyar Köztársaság Elnöke az önkormányzati képviselők és polgármesterek választását 2010. október 3-ra tűzte ki. Az ÖTV. 30. § előírja, hogy a képviselő-testület alakuló ülését a választásokat követő 15 napon belül tartja meg. A következőkben az alakuló ülés napirendjeit, röviden ezek tartalmát tekintjük át.


Az alakuló ülés javasolt napirendi pontjai:
Napirend előtt – ünnepélyes megnyitó, rövid műsor. Az alakuló ülést a legidősebb települési képviselő vezeti, mint korelnök.

 

A napirendi pontok:


1. A HVB elnök ismerteti a választások lebonyolítását, eredményeit.


2. A képviselőtestület eskütétele: megbízólevelek átadása (1997.évi C.TV.31.§.)


3. A Polgármester eskütétele a képviselőtestület előtt (megbízólevél átadása)


4. A Polgármester programjának ismertetése (nem kötelező!)


5. A Polgármester illetményének megállapítása.


6. Sz.M.Sz. módosítás: ügyrendi vagy Szavazatszámláló Bizottság választása


7. Alpolgármester(ek) választása


8. Alpolgármester(ek) illetményének, tiszteletdíjának megállapítása.


9. Megbízás adása az Sz.M.Sz. felülvizsgálatára.


10. Egyebek.


Információk, megjegyzések az egyes napirendekhez:


1. Napirendhez: Az állampolgárok, a képviselők hiteles tájékoztatása igényli ezt, nyilvános ülésen.


2. Napirendhez: Ha a képviselő nem tud az alakuló ülésen részt venni, a következő ülésen tesz esküt. Az esküt a HVB elnök vegye ki.


3. Napirendhez: – A Polgármester a képviselőtestület előtt tesz esküt. Az esküt a HVB elnök vegye ki.


4. Napirendhez: Ezen napirend nem kötelező, csak feltételes.


5. Napirendhez: –     Mivel a Polgármester illetménye vagy tiszteletdíja közérdekű adat,
                                   nyilvános ülésen kell tárgyalni. (Ugyanez vonatkozik az
                                   alpolgármester(ek)re is)

                        – A képviselőtestület az illetményt a jogszabályi keretek között, összegszerűen,   egyszerű többségi határozattal állapítja meg.

                        – A polgármester illetményét akkor is meg kell állapítani, ha a régi
      polgármester marad funkcióban.

                        – A polgármesternek be kell jelentenie személyes érintettségét saját illetménye megállapításakor. A képviselőtestet minősített többséggel dönt a kizárásról. (Elegánsabb megoldás, ha a levezető elnök bejelenti, hogy a Polgármester előzetesen jelezte, hogy nem kíván ebben a szavazásban  résztvenni.) Költségtérítés megállapítására a Polgármester részére az alakuló ülésen nem kerülhet sor, mivel a Pttv. 18.§.-a az átalányt legalább fél év igazolt és szükséges költséghez köti.

                        – Összeférhetetlenségi okok bejelentése (ÖTV. 33/A.§.) A jogszabályban megjelölt összeférhetetlenségi okot a Polgármester köteles bejelenteni, és azt 30 napon belül megszüntetni (a tisztség vagy megbízás megszüntetésével, illetve a jogszabályban irt esetekben a képviselő-testület hozzájárulásával) Figyelem! Az ismételten megválasztott polgármester esetében a régi képviselő-testület által adott hozzájárulás nem tekinthető folyamatosnak, megadottnak. Az ülés vezetését itt átveheti az új polgármester, de az ülést a korelnök is vezetheti tovább.

 

6. Napirendhez:  A vagyonnyilatkozatok átvétele és vizsgálata, az összeférhetetlenségi kérdésekben, illetve az alpolgármesterek választásának lebonyolítására a képviselő-testület az Sz.M.Sz. szükségszerű módosításával ügyrendi Bizottságot vagy Ideiglenes Bizottságot választ (szükség szerint zárt ülésen, titkos szavazással) A képviselő megbízólevelének átvételétől számított 30 napon belül köteles vagyonnyilatkozatot tenni. Ha ezt elmulasztja, a teljesítésig képviselői jogait nem gyakorolhatja, juttatásokat nem kaphat. A képviselő 30 napon belül köteles a vele szemben fennálló összeférhetetlenségi okot megszüntetni (2000.évi XCVI.TV.5-8.§.)


7. Napirendhez: Az alpolgármester(ek) választását az előző pontban írtak szerint létrehozott bizottság bonyolítja le. Alapvető szabály, hogy a képviselő-testület saját tagjai közül, a Polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel, a képviselő-testület megbízatásának idejére, a Polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére alpolgármestert választ, illetve alpolgármestereket választhat. Minden önkormányzatnál kötelező legalább egy alpolgármester választása. Előzetesen tisztázandó, hogy főállású, vagy társadalmi megbízatású alpolgármestert választ a képviselő-testület. Ha szükséges, akkor még ebben a kérdésben előzetesen dönteni kell az Sz.M.Sz. módosításáról. Az összeférhetetlenség szabályai az alpolgármester(ek)re is vonatkoznak (ÖTV. 33/A.§) Kiemelendő, hogy több alpolgármester választása esetén sem választ a képviselő-testület általános alpolgármestert. Ezen döntés joga a polgármesteré, de célszerű, ha már az alakuló ülésen a megválasztást követően közli a polgármester, ki lesz az általános helyettese. A megválasztott alpolgármester(ek) e minőségé(ük)ben esküt tesznek a polgármester és a képviselő-testület előtt.


8. Napirendhez: A jogszabály pontosan rögzíti a kereteket, lehetőségeket.


9. Napirendhez: Az Sz.M.Sz. felülvizsgálatára indokolt már az alakuló ülésen megbízást adni (amely kérdésekben az alakuló ülésen nem döntött a képviselő-testület, de szükséges, vagy időszerű)


10. Napirendhez: Az alakuló ülés ünnepélyességének megtartása érdekében nem ajánlott az egyebekben több kérdést napirendre tűzni, de nem is kizárt. Kettő kérdésről viszont felmerülhet a döntés szükségessége.
a./ Az ÖTV. 102/B.§. alapján a képviselő-testület alakuló ülésén az 1993. évi LXXVII. Törvény alapján dönt, hogy kisebbségi önkormányzattá nyilvánítja e magát (ahol a képviselők több mint felét egy kisebbségből választották). A döntéshez minősített többség kell.
b./ Ha az előző polgármestert nem választották újra, de előtte legalább kettő évig főállású polgármester volt, részére végkielégítésként háromhavi illetmény jár. Az új képviselő-testület a volt polgármesternek további háromhavi juttatást adhat, ha megfelel a Pttv. előírásainak.


   Az alakuló ülés jegyzőkönyve:


– A jegyzőkönyvre az Sz.M.Sz. általános szabályai vonatkoznak


– A titkos szavazás(ok)ról (pl. alpolgármester(ek) választása) minden esetben készüljön külön jegyzőkönyv, amely pontosan tartalmazza a szavazás eredményét, és a jegyzőkönyvet a bizottság  minden tagja írja alá. Ez a jegyzőkönyv kerüljön csatolásra a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvéhez.
 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu