Megyei szintű közigazgatási hivatalok biztosítják a törvényességet 2010 szeptemberétől

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közigazgatási reform

Megyei szintű közigazgatási hivatalok biztosítják a törvényességet 2010 szeptemberétől

évfolyam, lapszám
Szerző(k):
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatója



Szeptember 1-jétől minden megyében megyei közigazgatási hivatal fog működni, ez garantálja, hogy a kormány újra ellenőrizni tudja az önkormányzatok törvényes működését – jelentette be dr. Szabó Erika területi államigazgatásért és választásokért felelős államtitkár. A kormány úgy döntött, hogy megalkotja a fővárosi és megyei közigazgatási hivatalokról szóló kormányrendeletét, ez az első lépés a közigazgatási rendszer szerkezeti átalakításában.

 


A kormány fontos célnak tekinti a közigazgatás átszervezését, ésszerűsítését. Erre azért van szükség, mert a jól működő, egyszerű és törvényes közigazgatás a gazdaság talpra állításának egyik feltétele.
A közigazgatás jó működése fontos az állampolgárok számára is. Egy európai uniós felmérés szerint a magyar állampolgárok több mint egyharmada véli úgy, hogy az ő életüket leginkább a területi és helyi hatóságok képesek segíteni vagy hátráltatni. Ugyanakkor a magyarok bizalma e hatóságokban alacsonyabb, mint az európai uniós átlag. Ezért is van szükség a közigazgatás közjó szolgálatába állítására.

A kormányrendelet több fontos területen fog változást jelenteni. A jelenlegi hét regionális államigazgatási hivatal helyett tizenkilenc megyei, továbbá egy fővárosi közigazgatási hivatal jön létre.
Az új hivatalok súlya nő, erős jogosítványt kapnak a kormánytól, és ezzel együtt feladataik változnak, bővülnek. A közigazgatási hivatalok ellátják a helyi és kisebbségi önkormányzatokkal kapcsolatos teendőket, az államigazgatási feladatokat, és a kormányzás területi részvételével összefüggő feladatokat is. Január 1-jétől még erősebb irányítási jogkörük lesz a hatáskörük alá tartozó szervek fölött.


Szeptember 1-jétől tehát visszaáll az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése. Az államtitkár emlékeztetett, hogy az előző kormány tétlensége miatt nem tudtak működni a közigazgatási hivatalok és megszűnt a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzése is. Ez igen súlyos mulasztás volt, sőt alkotmánysértés, hiszen a Magyar Köztársaság Alkotmánya kimondja, hogy a kormánynak biztosítania kell a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzését. Szabó Erika felhívta a figyelmet a törvényességi ellenőrzés fontosságára példaként említve az egyes önkormányzatok (pl. VI. kerület, Fővárosi Önkormányzat hírhedtté vált ügyeit, de akár a Felsőzsolcán történteket is.


A kormány célja továbbá az ügykezelés menetének egyszerűsítése, az egyablakos ügyintézési rendszer kialakítása. Ez hatékonyabbá, egyszerűbbé és gyorsabbá teszi az ügyintézést, mivel az állampolgárok egy helyen többféle ügyet is elintézhetnek majd.


A közigazgatási eljárási törvény bonyolultsága miatt a jogszabály egyszerűsítésén már munkacsoport dolgozik – jelentette be az államtitkár.


2010. július 12.


Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatója


A Jegyző és Közigazgatás több mint két éve – a 2008/3. számtól – minden számában foglalkozott a törvényességi ellenőrzés hiányával.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu