Kapuvári Csoda 2010/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Egészségügy

Kapuvári Csoda 2010/2

XII. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Borsodi Tamás címzetes főjegyző - Kapuvár



Kapuvár, Magyarország Észak-nyugati szegletében, Győr és Sopron között, az osztrák határátkelő közelében elhelyezkedő kisváros. Infrastrukturális hálózatunk teljes egészében kiépült, településünk logisztikai megközelítése jó.

 


A város vezetősége nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a mikrotérségünkben fellelhető természeti kincsek kiaknázása révén a fejlődés és fejlesztés gazdasági megerősödést eredményezzen az egész kistérség tekintetében. Helyi specialitásaink, mint a gyógyvíz, a szénsavgáz-terápia különleges helyet foglal el a fejlesztések tervezése szempontjából.
Sajnos a Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben 2007. április 1-től megszűnt az aktív betegellátás az egészségügy szakágazatának átalakítása miatt. Kapuvár Város Önkormányzata 2007-ben pályázatot nyújtott be a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program keretében egészségügyi rehabilitációs ellátási központ kialakítására. A Kormány 2007. július 25-ei ülésén nevesítette a projektet az Operatív Program akciótervében, és egyúttal döntött annak maximum 800 millió Ft összegű támogatásról. A projekt támogatási szerződését 2008. december 3-án írtuk alá, amelynek értelmében az intézmény fennmaradása hosszú távon biztosított marad a strukturális átalakítással. A fejlesztés megteremti annak lehetőségét, hogy az eddig is eredményesen működtetett, az országban egyedülálló angiológiai (érbeteg) rehabilitáció ágyszáma 65-ről 134-re nő. A kivitelezési szerződést 2009. május 4-én került aláírásra. A kivitelezési munkálatok várható befejezési határideje 2010. május vége.
A Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház Angiológiai (érbeteg) Rehabilitációs Osztályán közel fél évszázada eredményesen történik a végtagkeringési zavarban szenvedő betegek konzervatív kezelése, rehabilitációja. Az átlagosan három hetes rehabilitációs kúra programjának részét képezik a gyógyszeres kezelés folytatása mellett a mozgás-, fiziko-, dieto-, életmód-, pszichoterápia és a különlegességnek számító szénsavgázfürdő. A több évtizedes orvosi tapasztalatot és az elért eredményeket összegezve megállapítható, hogy a szénsavgázfürdő könnyen kivitelezhető, kedvező hemodinamikai hatású balneoterápiás eljárás, melynek célja a lehető legjobb funkcióképesség elérése, a rokkanttá válás elkerülése és nem utolsó sorban az életminőség javítása. Kihangsúlyozandó a gázfürdő kímélő jellege, hiszen a vizes fürdővel szemben bőrkímélő, sebgyógyítást elősegítő, keringést fokozó hatásai hidrosztatikus nyomás kiküszöbölésével érvényesülnek.
A beutaltak igen nagy száma és a szűk kapacitás miatt a várólista egyre hosszabbá, ezért az osztály bővítése, modernizálása indokolttá vált.
A projekt közvetlen célja az angiológiai (érbeteg) rehabilitációhoz kapcsolódó szolgáltatások és az azokhoz szükséges infrastruktúra fejlesztése. A projekt szakmai célja az angiológiai (érbeteg) rehabilitációs tevékenység egyedülálló gyógyászati jelentőségének erősítése a köztudatban, ezáltal Kapuvár városát tartósan az angiológiai (érbeteg) rehabilitáció hazai és nemzetközi központjává tenni.
A beruházást követően városunk valóban büszkélkedhet olyan hungaricumnak számító gyógyászati kezeléssel, mely országos és nemzetközi szinten is méltán nevezhető a Kapuvári Csodának.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu