Egészségügyi európai uniós beruházás 2010/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Politikus

Egészségügyi európai uniós beruházás 2010/2

XII. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
dr. Szakács Imre elnök - Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés



A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében 10.130.306.912 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert a fenntartásában működő győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban megvalósuló fejlesztésre. Az „Infrastruktúra-fejlesztés a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban, mint egészségpólusban” (TIOP-2.2.7-07/2F/2–2009-0010) projekt támogatási szerződésének aláírására december 17-én került sor Győrött, a megyei kórházban.

 


A beruházás a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat fenntartásában működő győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház korszerűsítését célozza. A fejlesztés alapvető célja a vezető halálokok miatt bekövetkező korai halálozás mértékének csökkentése, az ellátás minőségének és hatékonyságának javítása, a kórház fenntartható működési feltételeinek megteremtése, a költségek racionalizálása. Mindehhez korszerű, egy telephelyen működő intézmény szükséges.


A projekt tervezett összköltsége 11.255.896.569 Ft, melyhez a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 10.130.306.912,- Ft vissza nem térítendő támogatást kap a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programból. A megítélt támogatás mellé a szükséges 10% saját erőt – 1.125.589.657 forintot – a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat biztosítja.


A beruházás során a gazdaságtalanul működő és orvos-szakmai szempontból is korszerűtlen Győr város területén működő másik, Zrínyi utcai telephely megszűnik. A telephelyek számának csökkenése a működési költségek csökkenését eredményezi és a humánerőforrás kihasználásának lehetőségei is javulnak. A projekt keretében mintegy bruttó 26.000 m2 területű új hotelépület készül el, amely könnyen elérhető, korszerű és centralizált, akadálymentes ellátó-struktúrát teremt. A 330m2-es helikopter leszálló mellett közel 3800 m2 felújításra kerül sor. A fejlesztés eredményeként egyes szakterületeken a regionális betegellátás csúcsát képező centrumok alakulnak ki. A projekt megteremti a megyében mindeddig hiányzó központosított sürgősségi ellátást. A fejlesztés részét képezi a kórház műszerparkjának és informatikai rendszerének modernizálása, melyek a korszerű betegellátás technikai bázisát biztosítja.


A PAMOK jelenleg 1035 aktív és 396 krónikus ágyon, az ellátási szakterületek széles spektrumán nyújt egészségügyi szolgáltatásokat a területi ellátási kötelezettségi településekről, és igen gyakran az azon kívülről érkező betegek számára.


A kórház tevékenységét megvizsgálva döntött úgy a NATO képviselet, hogy a Pápán tartózkodó NATO katonák és családtagjaik számára a kórházban kívánja igénybe venni az egészségügyi szolgáltatást.
Európai Uniós tagságunk kézzel fogható eredményének tartjuk a fejlesztést, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A projekt jelenlegi ütemezés és a tervek szerint 2012. december 31-ig készül el. Az első „kapavágásra” 2010 őszén kerülhet sor.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu