Szociális engedélyezés ellenőrzése 2010/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Anyakönyv / Cikkek

Szociális engedélyezés ellenőrzése 2010/4

XII. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



A szociális szolgáltatók és intézmények működésének engedélyezéséről és ellenőrzéséről szóló 321/2009. (XII.29.) Korm. rendelet (továbbiakban: Szmr.) 2. § (5) bekezdése alapozza meg a városi jegyző működési engedélyezés hatósági ellenőrzésének eljárásrendjét.

 

A gyermekvédelmi és a gyámügyi feladat- és határkörök ellátásáról, valamint a gyámhatóság szervezetéről és illetékességétől szóló 331/2006. (XII.23.) Korm. rendelet (továbbiakban: Gyár.) melléklete sorolja fel a működést engedélyező városi jegyzőket és a városhoz tartozóan az illetékességi területet. Nógrád megyében 6 város jegyzője lát el működési engedélyezési és ellenőrzési feladat- és hatáskört.
Az Szór. 11. § (2) bekezdésnek megfelelően az Észak-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala Salgótarjáni Kirendeltsége (továbbiakban: Szociális és Gyámhivatal) a tárgyév január 31-éig elkészíti az éves ellenőrzési tervét. Ellenőrzési Tervben 3 városi jegyző ellenőrzését terveztük a 2010. évben. Az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy a városi jegyzők a jogszabályoknak megfelelően végzik-e a működési engedélyek kiadását és az ellenőrzési feladataikat.
Ellenőrzés megvalósítása
A 2009. évben 3 városi jegyző ellenőrzésére került sor. A 2010. évben időarányosan két működést engedélyező városi jegyző ellenőrzését végezte el. Az ellenőrzést megelőzően adatszolgáltatásra hívtuk fel a városi jegyzőket. Az adatszolgáltatás szociális alapszolgáltatásonként tartalmazza, hogy a városi jegyző hatáskörében és az illetékességi területén hány működési engedélyt adott ki.
A helyszíni ellenőrzés során az előkészített hatályos működési engedélyek közül szociális alapszolgáltatásonként 2-3 ügyirat tételes átvizsgálását végeztük el. Ellenőrzés alkalmával 7 szociális alapszolgáltatásnál 23 ügyiratot ellenőriztünk. Ennek során a kérelem benyújtásától a működési engedély kiadásáig ellenőrizzük az ügyintézés menetét. Külön vizsgáltuk a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályiról szóló 2004. évi CXL. tv. (Két.), valamint az Szór. alkalmazásának szabályait az ügymenet során. A helyszíni ellenőrzésről jegyzőkönyv készült.
Megállapításaink
– Előfordult, hogy a működési engedély kiadás iránti kérelmet nem a fenntartó, hanem a települési önkormányzat körjegyzője/jegyzője, vagy a polgármesteri hivatal ügyintézője nyújtotta be. Az eljáró városi jegyző nem vizsgálta a képviseleti jogosultságot, a fenntartói minőséget a Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról és 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 4.§ (1) bekezdésének m) pontja szerint. Amennyiben nem csatolták az Szmr-ben meghatározott, jogszabályban rögzített mellékleteket hiánypótlási felhívás kiadásra került sor.
– A szakhatóságok megkeresésére, valamint a szakértő kirendelésére A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről, továbbá a szociális vállalkozás engedélyezéséről szóló 188/1999. (XII.16.) Kormányrendeletben foglaltak szerint intézkedtek. A Ket. hatályba lépéséig levélben, azt követően pedig végzésben intézkedtek a szakértő kirendelése iránt.
– Megállapításunk, hogy amennyiben a kirendelt szakértő a szakmai program és mellékleteinek módosítását, kiegészítését javasolta, azok teljesítésére szóló felhívás elmaradt, az eljáró jegyzők ennek hiányában adtak ki a működési engedélyt.
– A meghozott határozatok nem tartalmazták a 188/1999. (XII.16.) Kormányrendelet 2/B. § (2) bekezdésében foglaltakat, különösen a fenntartó adószámát, és az ellátottak számára nyitva álló helyiségek címét, esetenként a szakhatósági állásfoglalást vagy a kirendelt szakértői vélemény megállapításait.
– Több határozatban a szolgáltatás kezdő időpontját sem jelölték meg, illetve visszamenőlegesen engedélyeztek, vagy nem utaltak a határozatban arra, hogy a szolgáltatás csak a határozat jogerőre emelkedésének időpontjától kezdhető meg és folytatható.
Városi jegyző ellenőrzési tevékenysége
A helyszíni ellenőrzés során vizsgálta a Szociális és Gyámhivatal a városi jegyző ellenőrzési gyakorlatát. Megállapítottuk, hogy a városi jegyzők az alapszolgáltatások ellenőrzési kötelezettségüknek csak részben tettek eleget. Az elvégzett ellenőrzések során a tárgyi és személyi feltéteket vizsgálták. Szakértő kirendelésére csak esetenként intézkedtek. Ha meg is történt a helyszíni ellenőrzés, arról összegzés nem készült, a feltárt hiányosságok pótlására az ellenőrzést végző jegyző határidő tűzésével nem hívta fel a fenntartót.
Első alkalommal 2010. évre vonatkozóan készítették el az Szmr. 11. § (2) bekezdése alapján az éves ellenőrzési tervet és küldték meg a Szociális és Gyámhivatal részére.
Megteendő intézkedések
A Szociális és Gyámhivatal által megtartott helyszíni ellenőrzést követően összefoglaló értékelést készít a vizsgált eljáró városi jegyzők részére, amelyben a jegyzők által ellenőrzött szociális alapszolgáltatásonként rögzítette a megállapításait és a megteendő intézkedéseket. Felhívja a figyelmet az eljárás során a fenntartó személyének fokozott vizsgálatára, a szakhatóságok kötelező megkeresésére és a szakértői kirendelések fontosságára, az Szmr. és a Ket. alapján a határozatok és végzések tartalmi követelményeinek betartására, a kétévenkénti kötelező ellenőrzések megtartására és az ellenőrzések szerepének jelentőségére, valamint a szakmai ellenőrzés szabályainak változásaira, esetleg a szociális igazgatási bírság jogintézményére, annak alkalmazhatóságára.
Összegzés
A városi jegyzők működési engedélyezési eljárásainak felügyeleti ellenőrzéseinek jelentősége abban áll, hogy a szociális alapszolgáltatásokat biztosító szolgáltatók és intézmények a hatályos jogszabályoknak megfelelő adattartalommal kiadott működési engedélyekkel rendelkezzenek.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu