Pásztó a betegekért 2010/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Pályázatok

Pásztó a betegekért 2010/4

XII. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Dr. Tasi Borbála címzetes főjegyző Pásztó - Bartus László projektmenedzser



2007 év végére datálódik az időpont, amikor megfogalmazódott az önkormányzat vezetése részéről a Margit Kórházat érintő nagy volumenű fejlesztés szándéka. Az önkormányzatnak el kellett dönteni, hogy melyik utat választja: a csődhelyzet felé haladni, vagy megpróbál megszabadulni a problémától, és fejlesztési célt tűz ki maga elé. Pásztó város korábbi harcos kiállása intézménye mellett nyilvánvalóan az utóbbi útra terelte a tervezést. Elkészítette az ún. Kiskórházi modell rövid tanulmányát, melyet megküldött az akkori egészségügyi miniszternek, kérve ennek támogatását és a megvalósításhoz fejlesztési forrás biztosítását. A hosszas egyeztetés és lobbi-tevékenység folytán született meg a TIOP 2.1.3. pályázati kiírás, mely az aktív ágyakat kiváltó járóbeteg-szakellátás fejlesztésére irányult. Az önkormányzat természetesen benyújtotta pályázatát a maximális 800 millió Forintos támogatás elnyerése érdekében.

 


A pályázat bírálati szakasza több hónapos késéssel 2008 októberében zárult, amelynek eredményeként Pásztó Város Önkormányzatának 770 371 471 Forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a Bíráló Bizottság. November 11-én került sor a támogatási szerződés aláírására, melynek nyomán elindulhatott az egészségügyi ellátás jelentős fejlesztését elősegítő TIOP 2.1.3-07/1-2008-0005 számú SANSZ2” Pásztó a betegekért című nyertes pályázat keretében a beruházás. A projekt alapvető célja a Margit Kórház járóbeteg-szakellátásának fejlesztése, ezen belül a kórház területén egy új 1200 m2-es szakrendelő megépítése, a meglévő kórházi egység mintegy 1300 m2-es területének átalakítása, 150 milliós nagyságrendben új orvosi gépműszerek beszerzése, a kórház informatikai hálózatának jelentős fejlesztése, a röntgen- és UH rendszer digitalizálása, teljes betegirányítási és betegbehívó rendszer kiépítése. Ezen túl helyet kap az új épületben a házi gyermekorvosi alapellátás, valamint a védőnői szolgálat, továbbá új közforgalmú gyógyszertár létesül a kórház területén.


A beruházás jelentős részeként megvalósul a kórház fűtésének korszerűsítése egy új aprítéktüzelésű kazán és egy tartalék kondenzációs gázkazán beüzemelése által. Mindez azt jelenti, hogy egyrészt az egészségügyi ellátórendszer folyamatos minőségi javuláson mehet keresztül, valamint az üzemeltetés költségei nagymértékben csökkennek, a betegellátás színvonala jelentősen nő. A projekt megvalósulásának ideje 23 hónap, végső határideje 2010. szeptember 30. A fejlesztés jó példája lehet annak, hogy a tudósítás elején idézett két út közül "az előre menekülés" a megfelelő, amely természetesen alapos előkészítést igényelt. Esetünkben ezt szolgálta az elkészült megvalósíthatósági tanulmány, költséghaszon elemzés, amely választ adott arra, hogy az előzetes szándék megfelelő volt, amelynek megvalósítása az elnyert támogatásnak köszönhetően jelenleg is folyik.


2010. június 3-án újabb mérföldkőhöz érkezett a projekt. Ezen a napon letették az alapkövét az új szakrendelőnek. A jeles eseményen megjelent dr. Mikola István a Magyar Köztársaság Országgyűlése Egészségügyi Bizottságának Elnöke és Almási Antal a kórházalapító gróf Almási család leszármazottja. Az ünnepélyes eseményt követően sajtótájékoztató keretében adtak számot az új fejlesztésről.

Sisák Imre polgármester arról beszélt, hogy a Kórház megmentéséért a város önkormányzata évről-évre megújulóan heroikus küzdelmet folytatott, hiszen a korábbi kormányok intézkedései között többször felmerült a Margit Kórház bezárásának, vagy elsorvasztásának szándéka.


A pásztói emberek és a helyi politikusok viszont ezt megakadályozták. Azt ugyan nem tudták meggátolni, hogy a legutóbbi kormány döntése alapján osztályok szűnjenek meg a kórházban, ezáltal több mint 317 millió Ft forrást vonjanak ki az intézmény költségvetéséből, de az önkormányzat és az intézmény előremutató gondolkodása és ténykedése nyomán ma azt mondhatjuk el, hogy a 317 millió Ft-os deficittel szemben 90 millió Ft-os szufficit a kórház jelenlegi költségvetési mérlege.


A jelenlegi fejlesztés által megújuló járóbeteg szakellátás, fűtéskorszerűsítés, informatikai fejlesztés és orvosi gép-műszer beszerzés megvalósításának határideje 2010. szeptember 30.


A műszaki fejlesztéssel egyetemben komoly szakmai fejlesztés is megvalósul, hiszen az átadást követően 11 fővel bővül az intézmény létszámkerete, amely a munkahelyteremtés mellett azt jelenti, hogy napi közel 90 óra többletkapacitást könyvelhetünk el, ami nyilvánvalósan a betegek gyógyulását szolgálja.


Elmondhatjuk tehát, hogy a 2009-ben 100 éves Pásztói Kórház három rekonstrukciós beruházást követő újabb fejlesztés eredményeként a Pásztói Kistérség 33 ezer lakosának, valamint további sok száz rehabilitációra szoruló beteg ember számára nyújt  a 21. századnak megfelelő ellátást.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu