„A közbiztonság társadalmi termék, amelynek megteremtése közösségi feladat” 2010/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

„A közbiztonság társadalmi termék, amelynek megteremtése közösségi feladat” 2010/4

XII. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Dankóné Nagy Éva r.alezredes sajtószóvivő



 

Szabó Jenő r. dandártábornok rendőrségi főtanácsos a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elmondta, hogy Nógrád megyében az elmúlt két évben 40 %-kal csökkent a bűncselekmények száma.
A regisztrált bűncselekmények száma: 2009-ben 6138 volt, míg 2008-ban 6944. Nógrád megye az utóbbi 15 évben nem büszkélkedhetett ilyen kimagaslóan jó eredménnyel, mely szerint országos viszonylatban területünkön valósult meg a legkevesebb bűncselekmény. Ugyanakkor megyénket elkerülték az országos visszhangot kiváltó, súlyos megítélésű ügyek. Csökkent a közterületi bűncselekmények száma 21,8 %-kal, így 1852-ről 1449-re, melyhez hasonlóan alacsony érték 2000 utáni években még nem volt. Ezen adatok alapján megyénkben történik a legkevesebb közterületi bűncselekmény.

 


Az elmúlt évekhez hasonlóan a vagyon elleni bűncselekmények képezik az ismertté vált bűncselekmények döntő hányadát. Arányuk az ötéves időszak alatt általában 50-60 % között mozgott. 2009-ben, a korábbi év 58, 6 %-os értékéről 54 %-ra csökkent. Ugyanakkor a közlekedési bűncselekmények száma (392-311) is tovább csökkent, mely különösen azért fontos, mert e téren már négy éve folyamatos csökkenést regisztrál a statisztikánk.


Méltán lehetünk büszkék a megyei rendőri nyomozó hatóságok nyomozási eredményességére is, mely 56,74%, ami országos viszonylatban továbbra is kiemelkedő.


A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság fő feladatainak tekinti a közterületi jelenlét fokozását az intézkedési készség és aktivitás javítását, a differenciált intézkedések előtérbe helyezését, a bejelentések és panaszok kulturált, humánus kezelését, a reagáló képesség növelését, a közterületi és egyéb jogsértések visszaszorítását, megelőzését, a közterületi járőrszolgálat, illetve a körzeti megbízotti tevékenység erősítését.


A lakosság biztonságérzetének javítása érdekében a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság 2009. év elejétől elindította a „Zéró tolerancia” (Falu rossza) cselekvési programját az önkormányzatok bevonásával. E programmal kezeli a rendőrség azon jelenségeket, magatartásokat, eseményeket, amelyek még nem okvetlenül jogsértőek, de a lakosságot irritálják, és bennük félelmet keltenek.


A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője és a kapitányságvezetők az évek során elérték, hogy az önkormányzatokkal az együttműködés folyamatossá és eredményessé váljon. A rendőrség képviselője az önkormányzati képviselő testülete előtt minden évben beszámol az elmúlt évben a közrend és közbiztonság érdekében tett intézkedéseiről, illetve azok eredményeiről.


Céljaink megvalósításához jelentős segítséget nyújtanak az önkormányzatok is, mind támogatással, mind pedig alapítványi támogatásokkal egyaránt.  Alapítványi támogatással működhet megyeszékhelyünkön – Salgótarjánban – kiváló eredményekkel a térfigyelő kamerarendszer, melynek segítségével a város különböző bűnügyileg legfrekventáltabb pontjait „vigyázhatják rendőri szemek”.  A kamerák beüzemelése és figyelése 2007 decemberétől folyamatos, melynek köszönhetően hetente derítenek fel a Salgótarjáni Rendőrkapitányságon különböző súlyú bűncselekményeket.


Javaslatunk alapján területi és megyei Közbiztonsági Egyeztető Fórumokat hoztunk létre, melyek munkájába a polgármestereken túl bevonásra kerültek mindazon személyek, akik a közbiztonság érdekében javaslatokat és lépéseket tudnak tenni.


Nógrád Megye Önkormányzata – a korrekt együttműködés és a feltétlen bizalomra tekintettel – az idén is elismerte Nógrád megye rendőreinek munkáját a Rendőrség Napja alkalmából átadott jutalmakkal, valamint a Szondy díjnak 2008. évben a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának, 2009. évben a Cserhát Bevetési Alosztálynak történő adományozásával.


Mindezen túlmenően Nógrád Megye Önkormányzata a bűnüldözés alapjait jelentő bűnügyi technikai munkát támogatta jelentős mértékben. A gazdasági válság és a pénzügyi nehézségek ellenére, szinte erőn felül teljesítve 1,5 millió Ft-ot juttatott a korszerű nyomrögzítés, és feldolgozás „műhelyének” felújításához. Az új körletben elhelyezett Bűnügyi Technikai Osztály, ezáltal a modern kor követelményeinek – még ha csak alapjaiban is – de meg tud felelni.


Megköszönve a támogatást és elismeréseket Főkapitány úr a Rendőr Nap alkalmából többek között a közgyűlés elnökének, Becsó Zsolt úrnak és a megyei önkormányzat címzetes főjegyzőjének, dr. Barta László úrnak emlékplakettet nyújtott át.


Végezetül Szabó Jenő r. dandártábornok rendőrségi főtanácsos, megyei főkapitány kiemelte, hogy a közbiztonság egy társadalmi termék, melynek megteremtése a rendőrség részéről Nógrád megye lakosságának, társ- és társadalmi szervezeteinek együttműködése nélkül nem lehetséges. Ennek az összefogásnak és közösen végzett munkának az eredményeként Nógrád megye közbiztonsági szempontból biztonságos megye.


A lap hasábjait is felhasználva ezúton is köszönetét fejezte ki az önkormányzatok eddig nyújtott támogatásáért, segítségéért.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu