Hogyan lehetne az iparűzési adó bevételt növelni? 2010/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Adó, helyi adó / Cikkek

Hogyan lehetne az iparűzési adó bevételt növelni? 2010/5

XII. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
dr. Révész György ügyvezető e-volreve Pénzügyi-Informatikai Kft.



Sajnos, vagy tán inkább nagyon is szerencsére, nem minden önkormányzat telkén terveznek kaszinót építeni. Erre a fejőstehénre tehát jobb nem számítani, ha egy polgármester, egy képviselőtestület növelni szeretné bevételeit.

 

Azt is tudjuk, hogy miképpen a rokonainkat sem, a településen lakó polgárokat sem illik megválogatni, így aztán az SZJA bevételek alakulása is elég körülményesen befolyásolható. Az önkormányzatok saját forrásai közül még leginkább az iparűzési adó bevételek alakulására lehet hatással egy jó helyi intézkedés . Ugyanakkor az Európai Unió számos pályázata, az éppen induló Új Széchenyi Terv pedig a „Nemzeti Kisvállalkozás-fejlesztési Ügynökség” révén is a kiemelt és támogatott feladatok közé emelte a kisvállalkozások tevékenységének segítését, a kisvállalkozók képzését. A jól képzett, sikeres, dúsan nyereséges kisvállalkozó pedig minden szempontból jó adófizető, a közösségért tenni vágyó, könnyen adakozó polgár. De hogyan lehetne ilyenből több a településünkön?


Vállalkozóvá válni nagyon egyszerű feladatnak látszik, hiszen az állam ma már valóban mindent megtesz annak érdekében, hogy könnyű legyen elindítani egy kisvállalkozást. De vajon tudja-e a szegény vállalkozó-jelölt, amikor az első egyéni vállalkozói igazolványát kiváltja, vagy első betéti társaságát megalapítja, első alkalmazottját, legtöbbször feleségét, sógorát „felveszi”, hogy hányféle képességgel kell rendelkeznie ahhoz, hogy vállalkozása sikeres legyen. Nézzük ezeket át gyorsan:


 A vállalkozó kiváló szakember:
• Képesnek kell lennie a vállalt feladatokat megérteni és megvalósítani.
• Képesnek kell lennie a vállalt feladatokat határidőben sikeresen megvalósítani.


 A vállalkozó kiváló gazdasági vezető (még ha nem is tud könyvelni…):
• Képesnek kell lennie a vállalt feladatokat üzletileg sikeresen megvalósítani.
• Képesnek kell lennie a vállalkozás pénzügyeit kezelni.
• Képesnek kell lennie a pénzügyi jelentések összeállítására, megértésére és bemutatására.


 A vállalkozó kiváló jogász:
• Képesnek kell lennie a jogszabályokban foglaltakat megismerni, betartani és betartatni.
• Képesnek kell lennie előnyös szerződéseket megfogalmazni, megkötni és betartatni.


 A vállalkozó kiváló szociológus – pszichológus:
• Képesnek kell lennie a munkatársakkal sikeresen együtt dolgozni.
• Képesnek kell lennie a munkatársait lelkesíteni, motiválni, és büntetni is, ha kell.
• Képesnek kell lennie a munkatársak közötti feszültségeket feloldani.


 A vállalkozó kiváló informatikus:
• Képesnek kell lennie az informatikai eszközök kezelésére.


Ahhoz, hogy ne csak egy kellemes vagy bosszantó hobbi legyen a vállalkozás, hanem a megélhetés megbízható forrása, első lépésben azt kell pontosan meghatározni, hogy mikor érdemes azt létrehozni. Ennek érdekében nagyon fontos tudni, hogy mennyire reálisak az elképzelések. Tisztában kell lenni képességeinkkel, a termék vagy szolgáltatás piaci helyzetével, és az ügyfelek, a vevők érdekeivel, problémáival, fizetőképességével. Ha ezek a kérdések nem kerülnek alapos vizsgálatra még az üzleti döntések meghozatala előtt, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a működés során kell majd a válaszokat összeállítani.


Sokat lehet segíteni a helyi vállalkozóknak a nálunk még messze nem kellőképpen elterjedt támogató szervezetek révén. A kisvállalkozók ma még szinte csak a könyvelést „helyezi ki” külső partnernek, de sokkal olcsóbban végezheti az adminisztráció jelentős részét egy specialistákból álló szervezet. Az irodai adminisztráció, az infokommunikáció, de akár az értékesítés támogatása, az elengedhetetlen folyamatos pénzügyi tervezés, a humánpolitikai feszültségek megoldása terén sokat tudnak segíteni azok a profi szakemberek, akik felkészültségük révén sokkal gyorsabban és persze olcsóbban képesek ezeket a problémákat megoldani. Különösen igaz ez azokra a kisvállalkozókra, akik nem voltak olyan szerencsések, hogy szakmai tudásuk mellé egyetemi diplomát is szerezzenek.


A feladat a nagy nemzetközi cégek szuperokos csúcsvezetői mellé kirendelt „coach”-ok mintájára olyan, a kisvállalkozói tanácsadó, támogató rendszer kialakítása lehetne, amely ezekben a kérdésekben segíteni tud, és a hatósági ügyekben segédkező ügysegéd, a mezőgazdasági kérdésekben eljáró falugazdász mellett a helyi kisvállalkozók számára szolgálna tanácsokkal, akár az interneten keresztül is.


Ahol már ez működik: az Amerikai Egyesült Államok: www.sba.gov (angolul és spanyolul, mert ott spanyol ajkú a legnagyobb kisebbség)

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu