Megújuló településközpontok, főterek, főutcák 2005/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Veszprém Megye

Megújuló településközpontok, főterek, főutcák 2005/1

VII. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Deák Ferenc dr.
címzetes főjegyző
Sümeg

A IX. OFK. szervezése gyakorlatilag múlt év októberében megkezdődött. Az Országos Főépítészi Kollégium és Sümeg Város közös szervezésű konferenciájának témája: a Településközpontok megújítása, főterek, főutcák revitalizációja.

A VIII. Országos Főépítészi Konferencia Érden tárgyalni kezdte a települési terek, közterületek megújításának fontosságát, problémáit. Az ott megkezdett munka folytatását tűzte napirendre a IX. Konferencia Sümegen.
A városok fejlesztése az elmúlt években, ahogy ezt a gyakorlatban mindannyian tapasztaljuk, a külső területek, szegélyek fejlődését eredményezte. Az új lakótelepek, bevásárló helyek, munkahelyek a települések peremén jöttek létre. Hiányoznak a közösség fórumai, a városok nemcsak térben, közösségileg is szétzilálódnak. A városlakók nem tudják, hogy mivel azonosuljanak, mire lehetnek büszkék. Ezt a folyamatot csak úgy tudjuk ellensúlyozni, ha a településközpontok, belvárosok közösségi tereit újraélesztjük. Tereket kell létrehoznunk, megújítanunk, amelyek képesek közösségeket építeni, ahol a polgárok igazán otthon érzik magukat, ahol jó lakosnak, lokálpatriótának lenni.
A főterek, főutcák revitalizációja Sümegen, ebben a történeti műemléki kisvárosban különös jelentőségű, hiszen a történelmi városmag döntően három tér köré szerveződött. A város jövője többek között azon múlhat, hogy a belső közterületek presztízsnövelése, minőségi változása meg tudja-e indítani a leromlott, de rendkívül értékes városközpont rekonstrukcióját.
A sokrétű urbanisztikai feladatban minden településen komoly szakmai munkát vállalnak, illetve kell vállalniuk a főépítészeknek is.
A házigazda főépítész, Papp Zoltán Tamás javaslata alapján fogalmazódtak meg a szekciók témakörei:
– TÉR ÉS HELY – TEREK, MINT A VÁROSI ÉLET FÓRUMAI
  A genius loci – a település lelke. Városi terek menedzselése.
– TÖRTÉNELMI VÁROSKÖZPONTOK MEGÚJÍTÁSA
  Az organikus fejlesztés útjai, a komfortosabb városért
– HELYI ÉRTÉK ÉS TELEPÜLÉSI IDENTITÁS
  Közterületek építészeti védelme és fejlesztése

A megnyitó beszédet Fegyverneky Sándor, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke mondta, ugyanakkor az általános érdeklődésre számot tartó törvény- illetve rendeletalkotási kérdésekben – bevallottan – nem tudott jelentős eredményekről beszámolni. A Magyar Építészkamara képviseletében Eltér István elnök „az építészet, mint a kultúra része” problémakör harcairól beszélt. A tudományos értékű nyitó előadást dr. Winkler Gábor címzetes egyetemi tanár, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság elnöke tartotta. Városi terek egykor és ma címmel az építészek által alkotott külső terek elméletét vázolta fel, néhány gyakorlati példa ismertetésével.
A szekcióülések nagy érdeklődés mellett zajlottak, az összes résztvevő száma meghaladta a 200 főt.
Sümeg városa a konferenciát befogadó egyik helyszínként bemutathatta a Püspöki Palota, mint a belvárosi rehabilitáció „zászlós hajója”, felújításának eddigi eredményeit.
A konferencia záró plenáris ülése az Országos Főépítészi Kollégium beszámolóival kezdődött, majd Orosz Bálint a budapesti Várostervező és Tudományos Intézet osztályvezetője tartott előadást az angol kisvárosok megújításáról. Ezt követően a szekció vezetők – Aczél Péter Budavár, Sersliné Kócsi Margit Ferencváros és Tihanyi Csaba Baranya megye főépítésze – foglalták össze a szekciókban végzett műhelymunka eredményeit, összegezték a témához kapcsolódó véleményeket. A legnagyobb vitát Berényi András Újpest főépítészének vitaanyaga váltotta ki, mely az építés- és településügy általános kérdései mellett a főépítészek szerepével és feladataival is foglalkozott általános ajánlást javasolva.
A sümegi konferencia az alábbi szakmai ajánlásokat fogadta el a „Településközpontok megújítása, főterek, főutcák revitalizációja” címadó témájával kapcsolatban hosszabb távra irányt és értelmezést adva a településpolitikához, a főépítészek munkájához:
– A történeti városrészek településközpontjainak újjáélesztése, fejlesztése, a helyi építészeti, településszerkezeti, táji és természeti értékek teljes körű feltárása, illetve folyamatos megóvása, kiemelten sürgős feladat, mivel – késedelem esetén – a dinamikusan fejlődő és egyidejűleg globalizálódó környezet hatásai esetenként jóvátehetetlen károkat okozhatnak.
– „A hely szellemének” megismertetése megőrzése és erősítése a Főépítész egyik kiemelt feladata. Ő van abban a helyzetben, hogy az erre vonatkozó ismereteket megszerezze, összegyűjtse, illetve rendszerezze és ő az aki akár a szabályozási tervek készítése, illetve az Építési Szabályzatok előkészítése során, akár a Tervtanácsokban, illetve egyedi ügyekben adott szakmai véleményezésével ehhez megfelelő lehetőségekkel rendelkezik.
– A hely szellemének megőrzésével, a környezet alakításával, az egyedi karakterek megismertetésével és erősítésével kapcsolatos munkában a jelenleginél sokkal intenzívebben be kell vonni az érintett lakosságot, oly módon, hogy még a folyamatok kezdetén lehetőség nyíljon a párbeszédekre, az érintettek jövőképének megismerésére, illetve motiválására. A főépítésznek sokoldalú és aktív szerepet kell vállalnia ebben a folyamatban.
– A Főépítész szakmai munkája során fokozott figyelmet kell fordítani a szabályozási tervekhez készítendő értékvédelmi munkarészekre, illetve örökségvédelmi hatástanulmányokra. Ennek során, nem csak a meglévő értékek számbavételére, illetve az aktuális szabályozás ezekre gyakorolt hatásaira kell ügyelni, hanem ezekre építve fel kell fedezni, illetve meg kell teremteni azokat az új elemeket, amelyek a jövőben az értékvédelem, a városi karakter, illetve az épített örökség újabb elemei lehetnek.
– A fejlesztési feladatok tervezése és megvalósítása során, törekedni kell az egyedi jelleg erősítésére és ennek keretében a sajátosan önálló identitást hordozó , a környezetet gazdagító a karaktert erősítő helyi megoldásokra.
– A városközpontok, közterületek megújításának fontos eleme lenne egy olyan tervfajta, amely a konkrétan szabályozott építési lehetőségeken túl, a városi környezetet harmonikusan, akár a legkisebb részletekre is kiterjedően meghatározná. Ezek a közterületrendezési tervek hozzájárulhatnak az egységes, és harmonikus minőségi városkép kialakulásához.
– Indokolt lenne olyan központi, illetve állami regionális (európai) pályázatok kiírása, amely alapján elkészülhetnének, azok a komplex közterület rendezési tervek, amelyek hosszú távon megteremtik, illetve helyreállítják a közösségi területek rangját, karakterét és az ott élő emberek számára új típusú közösségi fórumokat biztosíthatnak.
A konferencia keretében adta át az Év Főépítésze díjat a rendező város nevében Rátosi Ferenc Sümeg polgármestere és Papp Zoltán Tamás főépítész, valamit Virányi István az Országos Főépítészi Kollégium elnöke. A főépítészi díjat Sáros László Jászberény főépítésze, míg az életmű díjat Beniczky Péter Fehér megye nyugalmazott főépítésze vehette át.
A konferencia hivatalos programja zárásaként újjá választották az Országos Főépítészi Kollégium tagjait.
A főépítészi konferencia témakörei általában az aktuális kérdésekre próbálja a szakmai figyelmet felhívni, ezekben próbál irányadó válaszokat keresni. Azt hiszem, jól gondoljuk, hogy ezek nem a főépítészi grémium belső ügyei. A szakma állami irányítói, az önkormányzatok, település politikusok, rendezési terv készítők, építész tervezők egyaránt hasznosítható információt szerezhetnek az előadásokból, a szakmai állásfoglalásokból. Egyúttal ezek az események is segíthetnek a főépítésszé válásban, mint speciális szakmai tanfolyamok.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu