Önkormányzati testületek tagjainak szakmai felkészítése a választások után 2010/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Önkormányzati testület

Önkormányzati testületek tagjainak szakmai felkészítése a választások után 2010/5

XII. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Mákos Istvánné jegyző - Szatymaz




Amikor írásom témájához anyagokat próbáltam gyűjteni, akkor döbbentem rá, hogy tulajdonképpen olyan területre „tévedtem”, ahol semmi sem tilos. Szabad minden ötletet megvalósítani, ha lesz rá igény, ha lesz olyan önkormányzati képviselő, aki vállalja, hogy időt, fáradságot nem kímélve hajlandó magát tovább képezni. Szándékosan írtam a továbbképzést, mivel ahhoz, hogy valaki az önkormányzati képviselő választáson jelöltként elinduljon, bizonya egy alap önkormányzati ismerettel rendelkeznie kell (vagy kellene?). Hát, lehet, hogy ebben a kérdésben kicsit naív vagyok.

 


Az önkormányzati képviselők jogállásáról szóló törvény kimondja, hogy a képviselők képzéséről, továbbképzéséről a képviselő-testület gondoskodik. Ez jó dolog, mivel törvényi szinten adott a lehetőség a képviselők szakmai hozzáértésének tökéletesítéséhez.


Van azonban a dolognak egy pici szépséghibája. Nevezetesen az, hogy ez a lehetőség annak a képviselőtestületnek adatott meg, akinek tagjait kellene képezni, tovább képezni.
Tehát a képviselőknek kellene dönteni saját képzésükről, akarva akaratlan kimondani, felvállalni azt, hogy nem értenek, nem érthetnek szakmailag mindenhez. Hát ez az, ami elég ritkán szokott bekövetkezni.


Tudom én, hogy a törvényalkotó jót akart azzal, hogy finoman próbálta felhívni a figyelmet arra, hogy eredményesebb a képviselői feladatellátás, ha képzett egy-egy képviselő. De sajnos ez olykor kevés. Addig, amíg konkrét képzési rendszert nem fejlesztünk ki, amíg a képzés csak lehetőség és nem kötelesség a képviselők számára, addig a hivatkozott törvény ide vonatkozó fejezete feleslegesnek tűnik. Pedig óriási a jelentősége annak, hogy felkészült képviselőink legyenek.


Vegyünk egy példát: ha lenne 100 millió forintunk a bankban, ugye alaposan, körültekintően eljárva, minden lehetőséget felkutatva döntenénk sorsáról. És ugye, ha rosszul döntenénk, talán egész életünket meghatározná felelőtlenségünk.


Pénzügyi-gazdasági példát említettem, mivel kiemelten fontos feladatnak tartom az önkormányzatok gazdálkodását. De térjünk vissza a képzés, továbbképzés törvényi szabályozásához. Az önkormányzati képviselők jogállásáról szóló törvény képzés, továbbképzés fejezetét kellene csak tartalommal, no meg persze egy pár paragrafussal megtölteni.


Nem tartom jónak, hogy a képviselő-testület gondoskodik a saját maga oktatásáról. Sokkal jobban tudná ezt megtenni akár a közigazgatási hivatal, vagy akár a megye is. A képviselő számára a megválasztását követően legyen kötelező egy több napos szakmai tréning, ahol megfelelő szakemberek irányításával olyan alap szintű tudást szerezhetnének meg a képviselők, amely minimális jártasságot adna munkájukhoz.


Legyen ez olyan, mint egy képviselői alapvizsga, szakvizsgaként pedig önkéntes alapon elvégezhetnék a képviselői akadémiát.


De ha ez mind nem lenne elég egy-egy képviselő számára, akkor lehetne továbbképzéseket, fórumokat tartani esetleg havi rendszerességgel. Képviselői szakmai munka segítéséhez képviselői referensek alkalmazását is lehetne biztosítani. Tudom, hogy ezt mind a jegyző is megtehetné, de biztos vagyok abban, hogy sikeresebb a felkészítés akkor, ha azt nem a testület által kinevezett hivatalnok teszi meg.


Ugye kedves kollégák, hogy mennyivel könnyebb együtt dolgozni olyanokkal, akik valamilyen minimális tudásszinttel rendelkeznek a szakmánk iránt?


Jó lenne elérni azt, hogy a szakmai hozzáértés feltétele legyen a döntési kompetenciának és azt, hogy a rossz döntésekért adott esetben anyagilag is vállalni kell a felelősséget.


Addig is amíg elérjük azt, hogy szakmailag felkészült képviselőtestületeink legyenek, folytassuk tovább azt a gyakorlatot, hogy a testület elé kerülő előterjesztéseket alaposan kidolgozzuk, kimásoljuk a vonatkozó jogszabályi hátteret és hát döntési alternatívákat is teszünk még mellé, hogy minél egyszerűbb legyen a választás az önkormányzati képviselők számára. Ajánljuk fel, hogy szívesen tartunk konzultációkat, munkamegbeszéléseket egy –egy témában, igény szerint. Küldjük meg a képviselőknek az önkormányzatokat érintő jogszabályokat, hátha lesz olyan, aki elolvassa azt.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu