Összefogást az "önkormányzati rendőrségért"! 2008/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közigazgatási reform

Összefogást az “önkormányzati rendőrségért”! 2008/4

X. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Wittinghoff Tamás
polgármester
Budaörs

A napokban felröppent egy hír, miszerint a Magyar Gárda vidéki térnyerését ellensúlyozandó, kormányzati körökben felmerült az önkormányzati rendőrség létrehozatalának a gondolata.

 

 

Kondorosi Ferenc igazságügyi államtitkár is megfontolandónak tartja az elképzelést, s egy megerősített közterület-felügyelet koncepcióját vázolta fel.

Szomorúnak tartom, hogy mindehhez a Magyar Gárda megjelenésére volt szükség, s álláspontom szerint csupán a közterület-felügyelet megerősítése kevés.

Az elmúlt évtizedben több ízben javasoltam olyan törvénymódosítást, mely lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok nagyobb súllyal szólhassanak bele a helyi közbiztonsági feladatok megoldásába.

Ez annál is indokoltabb, mivel az önkormányzati törvény a közbiztonságért az önkormányzatokat teszi felelőssé. A javaslatom az volt, kezdjük meg a rendőrség átalakítását olyan módon, hogy legyen lehetősége az önkormányzatoknak arra, hogy a közbiztonság megerősítése érdekében, európai mintákat követve létrehozhassák az „önkormányzati rendőrséget". Természetesen az elnevezésről lehet gondolkodni, hiszen a rendőrség, mint név „foglalt". A lényeg természetesen, nem a névben, hanem a tartalomban rejlik.

Az okmányirodák átszervezésének tapasztalatai is jól mutatják, hogy ha a rendfenntartó szervektől átkerül egy feladat a szolgáltató szemléletű önkormányzatokhoz, akkor annak ellátása lényegesen jobb színvonalon, sokkal inkább polgárbarát módon történik, mint korábban. 

Az önkormányzati fenntartású szervezet közelebb lenne az emberekhez, közelebb a problémákhoz, és így szükségszerűen a megoldásokhoz is. Tevékenysége leginkább a bűnmegelőzésre irányulna. A hagyományos közterület felügyelet mellett feladata lehetne a közlekedésrendészeti feladatok ellátása. Jelenlétük e mellet visszatartó erővel bírhat a bűnelkövetésekkel szemben. Ez a modell jól bevált számos országban.

Meggyőződésem, hogy a hatékonyabb, olcsóbb rendőrség megteremtéséhez az önkormányzati rendőrség felállításán keresztül vezet az út, ezért pártállástól függetlenül polgármester társaim támogatását kérem ahhoz, hogy összefogva álljunk ki, és fogalmazzuk meg ezen igényünket. Az átvett feladatokhoz tartozó pénzügyi fedezetnek természetesen normatív alapon szintén az önkormányzatokhoz kell kerülniük.

Először a jogi kereteket kellene megteremteni, és első körben önkéntessé kellene tenni a csatlakozást ehhez a rendszerhez.

Budaörsön már ma is kiemelt pénzügyi támogatással igyekszünk több rendőrt biztosítani a város területére. Szabadnapos rendőröket „vásárolunk", legutóbb az objektumőrzés feladatait vettük le a rendőrség válláról. Talán ennek is köszönhetjük, hogy városunkban tavaly radikálisan csökkent a bűnesetek száma. 

Budaörs városa vállalja a kezdeményezés koordinálását, és azt is, hogy megteremti egy ilyen rendszer bevezetésének a feltételeit – közigazgatási kísérletként – a saját területén.

 

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu