Uniós csatlakozás a hálón 2000/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Informatika

Uniós csatlakozás a hálón 2000/1

II. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Cséve Ilona



Kényelmesen helyezkedjünk el a világháló elôtt, és ismerkedjünk meg az Európai Unióval – az internet segítségével.

 

Kezdjük a Civil Infóval. Címe www.civil.info.hu. A honlap tájékoztatást nyújt a csatlakozási tárgyalások menetérôl, havonta közli a sajtóban megjelent leginformatívabb híreket, az európai csatlakozás témakörében összegyûjti és közli a magyar nyelven megjelent kiadványokat, tanulmányokat. Linkeket biztosít az Európai Unió hivatalos lapjaihoz, így többek között Az Európai Unió Európai Bizottság Magyarországi Delegációjához (www.eudelegation.hu), az Európa Házhoz, az Europe Onlinehoz és a nagy hírügynökségekhez (CNN, Reuters stb.).

 

Európai uniós intézmények, ügynökségek és testületek honlapjainak gyûjteményét a www.itd.hu/euroinfo/link.htm, az Európa Füzetek sorozat kiadványait pedig a www.itd.hu/euroinfo/Kiad.htm segítségével ismerhetjük meg. Érdemes ellátogatnunk a Miniszterelnöki Hivatal web szerverére is (www.meh.hu). Amikor én ezt tettem, keresésemre 366 darab olyan dokumentumot talált a rendszer, amely kizárólag az Európai Uniós csatlakozás témakörével foglalkozott. Meggyôzôdésem, hogy ez a dokumentumszám csak növekedni fog.

 

Az Európa Szerver (www.euroinfo.hu) Magyarország legnagyobb EU-adatbázisának hirdeti magát. Tájékoztatásuk szerint jelenleg 3000 oldal szakmai információ található a szerveren, gyakorlatilag az összes uniós témakörben. Az információk egy része azonban csak azoknak érhetô el, akik elôfizetôi a lapnak. Ennek ellenére érdemes körülnézni, hátha kedvet kapunk az elôfizetésre.

 

Magyarország és az Európai Unió (www.mfa.gov.hu) lapja. A honlap rendkívül érdekes. Kezdetektôl fogva dokumentálja az egyesülési folyamatot, a csatlakozási stratégiát, a tárgyalásokat, Magyarország felkészülését, a különbözô megállapodásokat, a közvélemény felkészítését. Le kell ülni elé, és végig kell bogarászni! Végül, de nem utolsósorban szeretnénk ajánlani Önöknek néhány idegen nyelvû site-ot is. Ezek közül az egyik az Európai Unió (www.europa.eu.int), a másik a Western European Union (www.weu.int) lapja. Mindkét helyen idegen nyelv segítségével mélyülhetünk el az aktualitásokban.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu