A JEGYZÔ ÉS A FÔZÔCSKE (DE OKOSAN!) 2000/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Lazíts!

A JEGYZÔ ÉS A FÔZÔCSKE (DE OKOSAN!) 2000/1

II. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



TEJJEL, MÉZZEL

 

Végy egy polgármestert, tejben áztasd 60 percig (helyi sajátosságtól függôen 6 hónapig), mézzel fôzzed jó puhára. Párás gôzben tartsd bura alatt, kezdôk olajat is tehetnek alá – felhasználás elôtt.

 

HIDEG SZÓSSZAL

 

Határidôt mulasztó ügyfélre vess jeges pillantásokat, lassan olvadj fel, mint a mikrosütôben a fagyasztott hús. Ha az ügyfél a 17 mellékletbôl csak 16-ot mellékelt (ez tipikus), hideg szósszal öntsd nyakon, és udvariasan hívd fel hiánypótlásra. TÜZES VASSAL Hibásan (hiányosan és késedelmesen) teljesítô vállalkozóval szemben – egyszerûsített eljárás keretében – általában tüzes vasat alkalmazunk. Erôsen hevítjük közben a faszenet, hogy a használattól kihûlô vasat bármikor felmelegíthessük. Majd a vállalkozót a teljesítésigazolás aláírására a polgármesterhez küldjük, akinek szemébe elôbb apróra ôrölt erôs paprikát hintünk.

 

BÁRSONYOS MÁRTÁS

 

Vissza nem térítendô állami támogatást elbíráló bizottság tagjait bársonyos mártással készítjük fel feladataik eredményes ellátására. A szomszéd önkormányzat bársonyos mártásába nagyobb mennyiségben borsot és ecetet keverünk, majd a bizottság figyelmét felhívjuk arra, hogy az ô mártásuk sem rossz, de gyôzzön a jobbik. HIDEG KÁVÉ, LANGYOS VÍZ A várhatón éjfélig tartó bizottsági ülések kezdetekor (14 órakor) csak papírok legyenek a tárgyalóasztalon. 20 órakor hideg kávé (cukor nincs) és langyos víz szolgáljon frissítô gyanánt. 22 óra után esetleg száraz pogácsa szervírozható, nejlonzacskóból. 23 óra után már nincs értelme további befektetéseknek.

 

ÁLLÓFOGADÁS

 

Az állófogadáson való viselkedés szabályai attól függenek, hogy van-e célod a jelenlévôkkel. Ha célod van, akkor ne egyél, ne igyál, egy pohárral a kezedben járd végig az érintetteket, és mondd el azt, amit akarsz. Az érintett nem tud szólni egy szót sem, mert eszik és iszik, ezért csak bólogat. Ha még nem értél mondandód végére, akkor vidd el a süteményekhez is, és hálás lesz neked, hogy továbbra is csak bólogatnia kell. Ha nincs célod, akkor ne menj el az állófogadásra, mert otthon sokkal jobban fôznek. Ha nincs célod, de muszáj részt venni az állófogadáson, fordíts hátat annak, aki egy pohárral közeledik feléd, amikor te éppen eszel… VEGETÁRIÁNUS ÉTEL Testvérvárosi (és bármely egyéb fontos) találkozón mindenki jó étvággyal eszi a magyaros traktát. Csak a legfontosabb vendég házastársa ül karba tett kézzel, és enyhe megvetéssel nézi az evészetet. Eltaláltad: vegetáriánus! És egyébként fogyókúrázik. De a jegyzô mindig résen van, jelentôségteljesen biccent a pincérnek, és már hozzák is a zöldséges tálat – hangosan tedd hozzá: dresszinget sem kér!

 

MELEG CSIRKE, HIDEG SALÁTÁVAL

 

Négytagú család részére nyolc csirkecombot vásárolunk. A combokat kettôbe vágjuk a forgónál, és lehúzzuk a bôrt, hogy csak a hús maradjon tisztán. A csirkebôröket a tepsi alján szétteregetjük, és bôségesen beborítjuk karikára vágott vöröshagymával. A vöröshagymát megsózzuk, majd kefirt (joghurtot) locsolunk rá. A combokat is megsózzuk (a fokhagymás só nagyon finom), megborsozzuk, majd zöldfûszerekkel (pl. bazsalikom, borsikafû) erôsen behintjük. A combokat a vöröshagyma tetejére helyezzük, olyan szorosan, mint a szardínia. A combok tetejére – az idénynek megfelelôen – paprikát, paradicsomot szeletelünk (jó a konzerv is), majd beborítjuk kefirrel (joghurttal vagy tejföllel). A tepsit hideg sütôbe tesszük, majd erôs-közepes tûzön egy órán át sütjük (1 kg csirke általában 45 perc alatt sül meg). Amíg sül a csirke, összeállítjuk a salátát: zöldsaláta, retek, zöldhagyma, uborka, paprika, paradicsom stb. A kellékeket apróra kockázzuk, megsózzuk, és ráöntjük az öntetet (dresszing). Az öntetet kefirbôl (3 dl), egy evôkanál étolajból, egy kávéskanál mustárból és zöldfûszerekbôl készítjük ízlés szerint. Az étel mellé könnyû, száraz fehérbort (pl. rizling) vagy rozét kínálunk. AMÍG ESSZÜK A MELEG CSIRKÉT A HIDEG SALÁTÁVAL, ADDIG NEM BESZÉLÜNK A HIVATALRÓL, SÔT NEM IS GONDOLUNK RÁ!

 

A JEGYZÔ ÉS A FARSANGI ÁLARCOSBÁL

 

Farsang: eredetileg a vízkereszttôl (január 6-tól) hamvazószerdáig (húsvét elôtti 40. napig) terjedô, a nagyböjtöt vigassággal megelôzô idôszak; a bálok rendezésének fô idôszaka; pogány kori tavaszváró és termékenységet kérô szertartás maradványa.

Álarcosbál: zenés-táncos mulatság, ahol a résztvevôk valódi vagy jelképes jelmezt viselnek azért, hogy másnak (személynek, állatnak, kitalált lénynek) látszódjanak, mint akik valójában.

A jegyzôk farsangi álarcosbálja: VÁRJUK A JAVASLATOKAT, HOGY 2001. FARSANGJÁNAK IDEJÉN HOL RENDEZZÜK MEG?! (fax:06-23/416-104, e-mail:kiss_katalin@freemail.hu). EGYETLEN JEGYZÔ SEM ÖLTÖZHET POLGÁRMESTERNEK!

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu