Az internet, mint a tájékoztatás és a közvetlen demokrácia egyik eszköze 2005/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Tolna Megye

Az internet, mint a tájékoztatás és a közvetlen demokrácia egyik eszköze 2005/1

VII. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Dr. Letenyei Róbert jegyző Gerjen



A közigazgatás egyik alapvető törekvése a szolgáltató szemlélet mind teljesebb kialakítása. A cél az, hogy a helyi önkormányzatok, mind az állami igazgatás, mind az önkormányzati ügyekben egyre szélesebb szolgáltatásokat biztosítsanak. Mind kevesebb idő alatt minél többet tudjanak nyújtani az állampolgároknak.

A nagyobb hivatalokban régebben létezett ügyfélszolgálati irodákat visszafejlesztették. Ennek megvolt a racionális indoka, mert az igazgatási szabályozás egyre bonyolultabbá és differenciáltabbá vált, ezért lehetetlen a teljes, mindenre kiterjedő információ-szolgáltatás. A jelenlegi tendencia a tagolt, több vezetési szinttel rendelkező polgármesteri hivatali rendszerek kialakítása szintén nem teszi lehetővé a jó lakossági felvilágosítást.
Korszerű komplex ügyfélszolgálatra megvan az állampolgári igény. A megvalósítás egyik eszköze pedig az internet. Olcsó, könnyen működtethető, és bárki által hozzáférhető, gazdaságosan fenntartható, és nem függ a munkarendtől.
Internet éjjel-nappal
Ügyintézési folyamatok, könnyen leírhatók, így az interneten, jó szemléltető ábrák készíthetők, ami segítheti az államigazgatás megértését. Az ügyintézés, a jogszabályi háttér leírása pedig még erősítheti is az állampolgári érdekérvényesítést, illetve a felelősségi rendszer nyilvános dokumentálása a közösség érdeke.
A szolgáltató jellegtől, a mind formalizáltabb ügyintézés felé való törekvés az önkormányzatok méretével változik, minél kisebb a település annál kevésbé van jelentősége az ügyfélfogadási időnek. A nagyobb szervezeteknél a költséghatékonyság az elsődleges szempont, amikor kialakítják az ügyfélfogadást és nem a szolgáltatás minősége.
Az államigazgatási ügyintézés könnyen leírható, az állampolgár felkészíthető arra, hogy a hatósági eljárása minél gördülékenyebb legyen. Ennek az eszköze szintén a mindig üzemelő internet.
A szóbeli ügyfél-tájékoztatás egyik legfontosabb eszköze a telefon, amelynek a korlátozására megvan az elszórtan jelentkező törekvés. Szélsőséges esete, az hogy telefonon nincs tájékoztatás, ami meg is figyelhető, főleg dekoncentrált szerveknél. Az állampolgári jogvédelem jelenlegi gyengeségét mutatja, hogy ez a rossz gyakorlat még egyáltalán előfordulhat.
A honlapon keresztül történő tájékoztatás másik eszköze az elektronikus levélben (e-mail) történő ügyintézés. Ez lesz a jövő egyik útja, de törvényi, és anyagi ösztönzőkre szükség lesz.
Nem elhanyagolható szempont az értékelésnél, hogy az internet elősegíti az esélyegyenlőséget, a szolgáltatásokhoz való hozzájutást, és a használata demokratikus.
A versengő helyi politikusok is sokszor ütköztek abba a dilemmába, hogy hogyan tájékoztassák a lakosságot a tevékenységükről az ellentétes más álláspontjukról. Nem ok nélkül terjedtek el a helyi újságok, amelyek a helyi politikai küzdelem egyik szintere. Erre a szerepre is megfelelő kiegészítő eszköz az internet. Nyilvántartja a meghozott döntéseket és tájékoztatja a lakosságot a közérdekű információkról. Az állampolgárokban is megvan az igény arra, hogy a választott képviselőinek a munkájáról tájékozódjanak. Erre is megvan a mód az interneten keresztül. Az országos politikába a televízió, a rádió, és a korszerű médiumok, bevonták az állampolgárokat. Az évtizedek alatt ezért is alakult át a politika és a média szerepe, egymáshoz való viszonya. Az úgynevezett média-politizálás közelebb vitte az állampolgárokhoz a döntéseket, könnyebben, gyorsabban hallathatják hangjukat az érdekcsoportok. A helyi szinten ez a tendencia „intézményesül” a települési honlapok kialakításában.
www.gerjen.hu
Sajnos a honlap készítési törekvés jelenleg a település méretének csökkenésével gyengül. A városokra jobban, a községekre még kevésbé jellemző. Egy 1.400 fős tolna megyei település, Gerjen példáján keresztül elmondhatom, hogy nincs jelentős költségigénye. A hivatal közreműködésével, havi pár tízezer forintos költségből megoldjuk a finanszírozását és a szerkesztését.
A rendszerváltás óta meghozott összes határozatot és rendeletet feldolgoztuk és felraktuk a honlapunkra. Hetente kétszer frissítjük az adatállományt. A határozatokat és a rendeleteket egy időben azzal a jegyzőkönyvvel együtt, amelyet a közigazgatási hivatalnak küldünk, feltesszük az internetre, ezzel is szolgálva a lakossági tájékoztatást. A honlap fórumként, információs adatbázisként is szolgál. Nem elhanyagolható szempont, hogy jelentős a közösség összetartó ereje. A látogatottsági adatokból kitűnik, hogy az elszármazottak az egyik legnagyobb olvasóközönség.
Paks Gerjen honlapján
A lakosság szolgálatát komolyan vesszük abból a szempontból is, hogy mi működtetjük az egyetlen Atomerőmű környéki, erőműtől független radioaktív háttérsugárzás mérőt. Az Országos Mérésügyi Hivatal által hitelesített BNS-98 típusú (gyártó: Gamma Műszaki Rt.) dózisteljesítmény- távadót pályázaton nyertük. Külső pályázati forrás felhasználásával valósítottuk meg azt is, hogy a háttérsugárzás mérési eredményei tízperces időközönként felkerülnek a honlapunkra. Ennek különösen akkor lesz fontos jelentősége, hogyha a kettes blokkban megkezdődik a sérült fűtőelemek kiemelése. A határokon belül és kívül bárki tudakozódni akar a helyreállítás során a háttérsugárzás mértékéről elég, hogy ha a www.gerjen.hu internet címre kattint, és tájékozódhat az aktuális értékekről.
Mindenkit szeretnék bíztatni, hogy szánjon időt és energiát honlapjának a fejlesztésére. A legfontosabb feladatunk az állampolgárok szolgálata, amit az interneten keresztül is tennünk kell. Az eredmények nem azonnal jelentkeznek, de idővel ki fog alakulni egy hálás stabil olvasói, használói réteg.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu