Önkormányzati EU Információs Központ  2005/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

Önkormányzati EU Információs Központ  2005/2

VII. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Horváth Katalin dr.

Budapest
Önkormányzati EU Információs Központ

Az Önkormányzati EU Információs Központ 2003 májusa óta működik a Belügyminisztériumban.

A Központ tevékenysége kiterjed a helyi önkormányzatok európai uniós ügyekről történő tájékoztatására; a helyi önkormányzatok jogharmonizációs feladatainak ellátáshoz történő segítségnyújtásra; az uniós pályázati, támogatási lehetőségekről történő információszolgáltatásra; uniós témájú, helyi önkormányzatokat érintő kiadványok, könyvek, dokumentumok gyűjtésére, rendezvények szervezésére.
A Magyarország részére nyitva álló uniós pénzügyi források eredményes felhasználása, a tagállamként való sikeres működés nagyrészt azon is múlik, hogy a helyi önkormányzatok hogyan tudnak élni az uniós pályázati lehetőségekkel. Erre való tekintettel prioritást élvező feladat, hogy a helyi önkormányzatok minden uniós pályázatról, támogatási lehetőségről mihamarabb értesüljenek, és megfelelő segítséget kapjanak az előkészítéshez és megvalósításhoz. Ennek érdekében a Központ a jövőben az eddigieknél szorosabb kapcsolatot épít ki az operatív programok irányító hatóságaival és a közreműködő szervezetekkel a teljes körű, pontos és gyors tájékoztatás biztosítása céljából. Az uniós pályázati lehetőségek mellett  azzal összefüggésben  a Központ várhatóan 2005-ben is részt vállal az ún. Önerő Alapra vonatkozó tájékoztatásban. A 2005-ös évben a Központ amellett, hogy minden helyi önkormányzatokat érintő új pályázati lehetőségről értesíti a helyi önkormányzatokat, az uniós pályázatot nyert helyi önkormányzatok számára célzottan, a projektek végrehajtását segítő útmutatást, tájékoztatást is biztosít az érintett irányító hatóságokkal együttműködve.
A tervezés megkönnyítése érdekében a Központ folyamatos tájékoztatást nyújt az unió 2007-2013 közötti időszakra vonatkozó kohéziós politikájáról, a készülő strukturális és kohéziós jogszabálytervezetekről, valamint az NFT II. előkészítéséről. A helyi önkormányzatok munkájának megkönnyítése, a pályázási aktivitás növelése érdekében a Központ 2005-ben is tervezi – főként elektronikus – kiadványok megjelentetését, így az „Uniós Projekt-mintatár II.” c. kiadványban uniós forrásokból megvalósult sikeres helyi önkormányzati projekteket kíván bemutatni.
Uniós tagállamként a helyi önkormányzatoknak a közösségi jogszabályokat is alkalmazniuk kell mind az államigazgatási, mind az önkormányzati hatósági ügyintézés és a helyi rendeletalkotás során. Erre való tekintettel a tájékoztató tevékenységben továbbra is fokozott figyelmet szentel a Központ a közösségi jogszabályok helyes alkalmazásának és helyi szintű érvényesítésének elősegítésére. A helyi jogharmonizációs munkát segítő Módszertani segédanyag felülvizsgálata a 2005-ös évben elkezdődött; az érintett tárcák által jóváhagyott, felülvizsgált anyagot a Központ minden önkormányzat részére eljuttatja.
Az EU kohéziós politikájában kiemelt figyelmet szentel a határon átnyúló együttműködéseknek, melyhez megfelelő pénzügyi eszközöket is társít. Erre való tekintettel a Központ továbbra is segítséget kíván nyújtani a projektekhez kapcsolódó nemzetközi partnerkeresésben.
A Központ a BruxInfo-val való szerződésének meghosszabbítása révén a legfrissebb brüsszeli híreket továbbra is biztosítja a helyi önkormányzatok részére; az önkormányzatok hetente kapnak tájékoztatást az őket érintő, Unióban zajló eseményekről. A szolgáltatásban még nem részesülő helyi önkormányzatok a Központtól kérhetnek jelszót annak igénybevételéhez.
A helyi önkormányzatok mellett a lakosságot, önkormányzati intézményeket (pl. iskolát, könyvtárat) érintő uniós kérdésekről (pl. agrártámogatási lehetőségek igénybevétele, munkavállalás, egészségügyi ellátás az uniós tagállamokban, pedagógusokat érintő programlehetőségek) a Központ havonta megjelenő Hírlevelének lakossági mellékletében nyújt tájékoztatást, annak érdekében, hogy a helyi önkormányzatok a lakosság számára megfelelő tájékoztatásában szerepet tudjanak játszani az őket érintő uniós kérdésekről.
A Központ fent részletezett tevékenységét a már meglévő és működő kommunikációs csatornáin keresztül látja el, melyek közül a legfontosabb információbázis egyrészt a Központ honlapja (www.b-m.hu), másrészt havonta megjelenő elektronikus Hírlevele, melyre bárki szabadon feliratkozhat. A Központ munkatársai azonban telefonon és személyes konzultáció keretében továbbra is állnak az érdeklődők rendelkezésére.
A Központ havonta több uniós témájú helyi rendezvény előkészítésébe is bekapcsolódik, mely feladatot vagy előadók biztosításával, vagy háttéranyag szolgáltatásával vállalja. 2005 első félévében a Központ két nagy rendezvényt tervez egyrészt az NFT keretében kiírt új pályázati lehetőségek megjelenését követőn információs szakmai napot, másrészt a helyi jogharmonizációt segítő Módszertani segédanyag 2005. évi felülvizsgálatát követően pedig egy konferenciát.
A tájékoztatás mellett a Központ fokozott figyelmet szentel a visszacsatolásra, a helyi önkormányzatok véleményének megismerésére és javaslataira. Ennek érdekében a Belügyminisztérium Stratégiai (NFT) Koordinációs Iroda a Központtal együttműködve a közigazgatási hivatalok közreműködésével 2004 novemberében kérdőíves felmérést készített a helyi önkormányzatok európai uniós pályázatokkal összefüggésben jelzett problémái, kérdései alapján szerzett tapasztalatairól, illetve a helyi önkormányzatok európai uniós projekt-, illetve pályázat-előkészítő tapasztalatairól. A Központ honlapján teljes terjedelmében megtalálható felmérés főbb megállapításai az alábbiak voltak:
A kérdésre válaszadó önkormányzatok túlnyomó többségének csak részben fedték a saját fejlesztési céljait az uniós pályázati kiírások prioritásai, illetve igazítaniuk kellett a saját elképzeléseiket a pályázatokhoz:
 
Számos önkormányzat jelezte a pályázati eljáráshoz kapcsolódó engedélyezési eljárások nehézkességét, az engedély határidőre történő beszerzésének problémáját, ami elsődlegesen a Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Programnál jelentkezett.
A beérkezett kérdések alapján érzékelhető volt, hogy a pályázati útmutatót vagy egyáltalán nem, vagy csak felületesen tanulmányozták a pályázók, mely formai és tartalmi hibák sokaságához vezetett.
A felhívásokra beérkezett pályázatok alapján megállapítható, hogy összességében az előzetes várakozásnak megfelelően alakult a helyzet, az önkormányzatok szempontjából is vannak „népszerű” és „kevésbé népszerű” témakörök:
 
Az Önerő Alap iránti érdeklődés már a Tájékoztató megjelenése előtt intenzív volt, mivel számos önkormányzat csak ennek elnyerése esetén gondolkodhatott reálisan uniós pályázat elkészítésében; az érdeklődés a pályázat beadási határidejének végéig élénk volt.
A választ adó önkormányzatok széles körből merítettek a pályázati kiírásokról, lehetőségekről információt, a pályázók egyharmada az Önkormányzati EU Információs Központtól értesült a lehetőségekről.
Az elutasítás indokai vizsgálata során a formai, tartalmi hiányosságok aránya mutatott tanulságos adatokat:
 
A felmérések alapján összességében megállapítható volt, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében meghirdetett operatív programok pályázati kiírásaira a megkérdezett magyar önkormányzatok nagy számban nyújtották be pályázataikat. A felmérés tapasztalatai azt is mutatták, hogy a helyi önkormányzatok akár a pályázati prioritásokban megfogalmazott, akár a saját fejlesztési céljaik megvalósítása érdekében készek pályázatokat készíteni, projekteket megvalósítani. A fent említett megállapításokon kívül a Központ számos – a tevékenységét érintő, illetve a helyi önkormányzatok munkáját segítő, gyakorlatban hasznosítható – tanulságot, következtetést vont le, melynek figyelembe vételével várhatóan 2005 végén is sor kerül hasonló felmérés készítésére.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu