Vésztő-Mágor

A közigazgatás szakmai fóruma

Békés Megye / Cikkek

Vésztő-Mágor

IX. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



Idegenforgalmi szempontból országos jelentőségű a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely.

 

 

A Sebes-Körös egykori medrének szeszélyes kanyargásával körülzárt természetvédelmi területen, egymás mellett két különleges, 9-10 méter magas halom áll. Az egyik földhalomba vágott szelvény mintegy 6000 év egymásra rétegződött településeinek nyomait, leletanyagait szemlélteti. A régészeti feltárások során sikerült kibontani a táj X–XIII. századi nagyhatalmú családja, a Csolt nemzetség Árpád- kori monostorának maradványait. A háromhajós bazilikával, szerzetesi cellákkal, belső udvarral rendelkező kolostort a X–XII. században emelték igényes kőmunkákkal. A kolostor gazdag leletanyagát a Wenckheim család által később épített, hatalmas borospincében állították ki.

 

Az állandó kiállítás – mely a domb történetét mutatja be az új kőkortól a török hódoltság koráig – 1982. augusztus 25-én nyílt meg. A Mágori-domb régészeti és természetvédelmi védettség alatt áll. 

 

Vésztő-Mágort számos szobor díszíti. A Népi Írók Szoborparkjában állnak az Alföld felemelkedéséért küzdő írók, költők, tudósok szobrai. Szent László lovas szobrát 1996-ban emelték. Vésztő-Mágor a Sárrét „idegenforgalmi zászlóshajója”, amely méltó az európai hírnévre is.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu