Választási iránytű 2009/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

Választási iránytű 2009/3

XI. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Sólyom Anna program manager Európai Választási Szakértők Egyesülete (ACEEEO)



Közszolgálati segítség az első választóknak az európai parlamenti választásokra

Az Eurobarometer  legfrissebb felmérései szerint meglehetősen alacsony részvételre lehet számítani az Uniós tagországokban a közelgő Európa Parlamenti választásokon. Az Európai Választási Szakértők Egyesületének (ACEEEO) álláspontja szerint az alacsony részvétel egyik oka az, hogy a választók nem tudják eldönteni, hogy melyik pártra szavazzanak. Lényeges szakadás van az uniós szintű programok és a belpolitikai szinten kommunikált kampány-kérdések között.


Az Európai Választási Szakértők Egyesülete (www.aceeeo.org) 2006-ban csatlakozott a holland Institut voor Publiek en Politiek és a német Bundeszentrale für politische Bildung kezdeményezéséhez, amelyben internetes kérdőív segítségével tájékoztatják a kérdőívet kitöltő – véleménnyel rendelkező, de a pártok programjai között eligazodni nem tudó – választópolgárokat saját politikai irányultságukról, valószínű pártpolitikai kötődésükről. A politikai preferencia értékelésének alapja az európai parlamenti választáson induló pártok eredeti programján alapuló kérdések – amelyek a pártok közötti érdemi esélyegyenlőséget biztosítja – és az érintett választónak a kérdőívre adott válaszainak összehasonlításán alapszik.


Az internetes honlap abban nyújt segítséget a választópolgároknak, hogy ráismerjenek politikai kötődésükre hazai és uniós szinten egyaránt, és a szavazás „vizsgahelyzete” miatti drukk ne akadályozza őket a részvételben. A választási részvétel a demokrácia szempontjából fontosabb, mint az, hogy mely alkotmányosan működő párta szavaznak a polgárok. A választáson való részvétel magas aránya legitimitást ad minden képviselőnek, annak is, aki győz, annak is, aki veszít a választás eredményeként. A demokratikus választásokon a lényeg a részvétel, mert minden jelölt így válik a demokratikus alternatíva részévé.

Az Európai Parlamenti választásokra készülve Magyarországgal együtt jelenleg összesen 12 európai országban (Ausztria, Bulgária, Csehország, Egyesült Királyság, Hollandia, Írország, Németország, Olaszország, Románia, Szlovákia) készül hasonló on-line kérdőív, amelyet a központi szervezők, a holland és német partnerek a többi, a programban résztvevő országok közreműködésével 2009. április 29-én mutattak be a sajtónak Brüsszelben, az Európa Parlament épületében. A nemzeti on-line kérdőívek május 15-ig kerülnek a nyilvánosság elé. Az esemény házigazdája Alexander Alvaro Európa Parlamenti képviselő volt, aki képviselőtársaival együtt a helyszínen tesztelte a kérdőívet. A képviselő úr választási részvétel növelésében kiemelt szerepet tulajdonít az Európa szerte bemutatott kérdőívnek. A ’European Votematch 2009’ a www.votematch.eu címen érhető el. A brüsszeli bemutatón az Európai Választási Szakértők Egyesületének munkatársa, Sólyom Anna volt jelen és mutatta be a magyar internetes felületet.

A ’Választási Iránytű’ a magyar sajtó és a közönség számára 2009. május 5-én, kedden került bemutatásra a Budatest XIII. ker. Victor Hugo u. 18-22. V. emeletén, az ACEEEO, az ELTE AJK Politikatudományi tanszéke és az MTA SZTAKI közös rendezésében, Dr. Tóth Zoltán, az ACEEEO elnökének, az ELTE tanárának és egyetemi hallgatóinak, valamint az ACEEEO munkatársainak közreműködésével.


A honlap május 6-án nyílik meg az érdeklődők számára a www.aceeeo.org oldalon, május 7-től a www.valasz.eu egyszerűbb címen is elérhető. Ugyanitt a kérdőívet eddig ki nem töltött pártok jelentkezését is várjuk, hogy az szavazók által kitöltött válaszok szélesebb körben is értelmezhetőek legyenek.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu