Önkormányzati tulajdonú belterületi közutak fejlesztése az LHH kistérségekben (ÉAOP-2009-3.1.2/B)

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Pályázatok

Önkormányzati tulajdonú belterületi közutak fejlesztése az LHH kistérségekben (ÉAOP-2009-3.1.2/B)

évfolyam, lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



A pályázatok benyújtása 2009. június 15-től 2010. október 28-ig folyamatos (többször módosított határidő)

Támogatás célja

A támogatás célja a településközpontok tehermentesítését szolgáló, a településrészek
közötti közvetlen közúti közlekedési kapcsolatok fejlesztése, a jelentős gazdasági súllyal
rendelkező területek és a turisztikai célterületek megközelíthetőségének javítása. Ezáltal

javulhat a lakosság közszolgáltatásokhoz való hozzáférése, valamint csökkenthető a közúti
közlekedés okozta környezetterhelés. A felhívás célja az önkormányzati tulajdonú és
fenntartású közúthálózat fejlesztése.

Kedvezményezettek köre

– Települési önkormányzatok

– Önkormányzati társulások

Pályázat benyújtására konzorciumi formában is lehetőség van, amennyiben
– a projekt keretében külterületi közút felújítása, építése történik, vagy
– a közútfejlesztés az 1988. I. tv. szerinti építtetők egyikének a bevonását teszi szükségessé.

Önállóan nem, konzorciumi tagként pályázhatnak:
– Magyar Közút NZrt.
– Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Támogatható tevékenységek köre

1. Külterületi utak fejlesztése esetén:
– hiányzó bekötő és összekötő útszakaszok kiépítése a zsáktelepülések, a nehezen elérhető települések, településrészek, kistérségi központok, meglévő, kiemelkedő gazdasági súllyal rendelkező területek (ipari parkok, ipari területek) megközelíthetőségének javítása érdekében,
– valamint az adott település közigazgatási határán belül a meglevő önkormányzati tulajdonú külterületi utak korszerűsítése, felújítása, megerősítése.
2. Belterületi utak fejlesztése esetén:
– Belterületen a településközpont, az intézmények, a kiemelkedő gazdasági súllyal rendelkező területek megközelítését, a lakóterületekkel való kapcsolatának a javítását szolgáló, önkormányzati tulajdonú gyűjtő utak kiépítése a nehezen elérhető települések, településrészek, kistérségi központok megközelíthetőségének javítása érdekében.
– Önkormányzati tulajdonú belterületi utak korszerűsítése, felújítása, megerősítése a B.III, B.IV, B.V. tervezési osztályba sorolt utak esetében. (2008. január 1-én hatályba lépett ÚT 2-1.201:2008 Közutak tervezése szerint).
– B.VI. tervezési osztályba sorolt utak fejlesztése B.V. osztályúra az ÚT 2-1.201:2008 Közutak tervezése szabvány 4.7.2) pontja, valamint 4.2.) táblázata alapján. A fejlesztéshez csatolni kell a Település Rendezési Tervnek a 253/1997 (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) 111§ 1.c alapján készített módosítását is.

Egy pályázat keretében, egy pályázó több, fizikailag nem összefüggő útszakaszra vonatkozó fejlesztéshez is igényelhet támogatást.

Jelen pályázati kiírás keretében a mezőgazdasági feltáró utak kiépítése, korszerűsítése, felújítása, megerősítése nem támogatható tevékenység. C.1.2 Önállóan nem támogatható, választható, C.1.1 tevékenységekhez közvetlenül kapcsolódó tevékenységek
– Önkormányzati tulajdonú B.VI. tervezési osztályba sorolt belterületi utak kiépítése.
– Kapcsolódó infrastrukturális és közterületi elemek korszerűsítése (pl.: csapadékvíz-elvezetés, szükséges közműkiváltás, közterület-rendezés, közterület-revitalizáció, elválasztott rendszerű gyalogos közlekedés biztosítása).
– Autóbuszöblök felújítása és kiépítése kizárólag bazaltbeton, vagy azzal igazoltan megegyező teherbírású burkolattal és pályaszerkezettel.
– Beruházáshoz fizikailag kapcsolódó autóbusz fordulók kialakítása (igazoltan megfelelő teherbírású pályaszerkezettel).
– Burkolat- és teherbírás javításhoz, szélesítéshez, kiépítéshez kapcsolódó tevékenységek.
– Az útberuházásokhoz kapcsolódó a közlekedésbiztonság növelését szolgáló beruházások (pl. biztonsági berendezések, forgalomtechnikai eszközök és jelzések, gyalogos átkelő előírás szerinti megvilágítása, gyalogátkelőhelyek, gyalogos védő szigetek létesítése, új csomópontok építése, meglevőek rendezése, egyéb közlekedésbiztonsági létesítmények, forgalomtechnikai jelzések telepítése és ezekhez kapcsolódó közvilágítás létesítése). Jelen pályázati kiírás keretében a gyalogos felüljárók és aluljárók kiépítése, korszerűsítése, felújítása, megerősítése nem támogatható tevékenység
– Közvilágítás kiépítése kizárólag új utak esetén.
– Épülő/felújítandó forgalmi, gyűjtő út mellett parkolóhelyek kialakítása, felújítása, melynek során kötelező a „Segédlet a komplex akadálymentesítés megvalósításához” c. melléklet érvényesítése. Mélygarázs, parkolóház építése nem támogatható!
– Optikai kábelek helyének a kiépítése.
– Az akadálymentes közlekedés feltételeinek megteremtése.
– Útberuházáshoz kapcsolódóan (annak mentén) járdaépítés/felújítás. Nem támogatható a 40x40x5-ös járdalapok kiépítése és felújítása
– Zöldterület kiépítése, felújítása, fejlesztése
– Kerékpárforgalmi létesítmény kialakítása (kerékpársáv vagy elválasztás nélkül gyalog- és kerékpárút kiépítésével).1
– Biztonságos kerékpártárolók, kerékpár támaszok építése a 1. sz. segédlet szerint a közútfejlesztés nyomvonala mentén, vagy attól legfeljebb 100 méteren belül.

Figyelem! Ha a projekt tartalmaz olyan támogatható tevékenységet, amelyet nem a pályázat részeként, nem annak költségkeretéből kíván megvalósítani, és/vagy ha a pályázat tartalmaz olyan nem támogatható tevékenységet, amelyet a pályázó meg kíván valósítani a projekttel együtt azonban a pályázaton kívüli forrásból, akkor ezen tevékenységeket elkülönítetten és egyértelműen – elkülönített költségbecsléssel – be kell mutatni a pályázatban.

A nem elszámolható, vagy nem támogatható tevékenységek részei a projekt összköltségének, azonban nem részei a projekt elszámolható költségének.

Önállóan nem támogatható, kötelezően megvalósítandó tevékenységek

Tájékoztatás és nyilvánosság

A projektgazda a támogatási döntéstől számítva, a projekt megvalósítása során köteles a hatályos jogszabályokban meghatározott tájékoztatási és nyilvánossági kötelezettségeknek eleget tenni, a projektről és a támogatásról az ott meghatározott módon és tartalommal információt nyújtani. A tájékoztatásra és nyilvánosságra vonatkozó követelményeket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (www.nfu.hu) honlapjáról letölthető „Kedvezményezettek tájékoztatási kötelezettségei” című dokumentum, valamint az „Arculati Kézikönyv” tartalmazza.

A projektgazda 125 millió forintos, vagy ennél magasabb támogatási összeg felett a projekt megvalósítása során az Általános Feltételek c. dokumentum mellékletét képező „Kedvezményezettek tájékoztatási kötelezettségei” című dokumentumban szereplő III. 1. számú kommunikációs csomagot, 125 millió forintnál alacsonyabb támogatási összeg esetén pedig a IV. számú kommunikációs csomagot köteles megvalósítani.

A projektgazda a projekt megvalósítása során az Általános Feltételek c. dokumentum mellékletét képező „Arculati Kézikönyvben” szereplő „C” típusú hirdetőtáblát, a projektzárást követően pedig a „D” típusú emlékeztető táblát köteles elhelyezni a projekt megvalósításának helyszínén/helyszínein.

A kommunikációs tevékenység megkezdése előtt kérjük, vegye fel a kapcsolatot a közreműködő szervezet kommunikációs kollegájával!

Támogatás mértéke: legfeljebb 95%

Támogatás összege

Legalább: 20 millió Ft

Legfeljebb: 400 millió Ft

Kiíró szervezet:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.
Tel.: (40) 638-638 (1) 474-9180
Fax.: (1) 474-9191
Honlap: www.nfu.hu
E-mail: nfu@nfu.gov.hu

Közreműködő szervezet:

Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.

4028 Debrecen Simonyi út 14.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu