Szennyezés lokalizációja települési szilárd hulladék-lerakók területén (KEOP–2.4.0.B)

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Pályázatok

Szennyezés lokalizációja települési szilárd hulladék-lerakók területén (KEOP–2.4.0.B)

évfolyam, lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



Az első fordulós pályázatok benyújtását az NFÜ 2010. június 30-tól felfüggeszti

Támogatás célja

Összhangban az Országos Hulladékgazdálkodási Tervvel (továbbiakban: OHT) és az Országos Környezeti Kármentesítési Programmal (továbbiakban OKKP) a konstrukció célja a környezeti elemeket és egyéb receptorokat folyamatosan veszélyeztető, régi, műszakilag nem megfelelő, bezárt, illetve felhagyott, olyan települési szilárd hulladék-lerakók környezeti kockázatának mérséklése, ahol a felszín alatti vizek védelméről szóló 6/2009. (IV.14.) KvVM-EüM-FVM együttes rendelet szerint (B) szennyezettségi határérték feletti szennyezettség kimutatható a felszín alatti vízben, vagy a földtani közegben. Cél egyrészt a felszín alatti vizek és a földtani közeg szennyezettségének csökkentése a szennyezettség lokalizációjával, a felszín alatti víz és csapadék depóniatesthez való hozzáférésének redukálásával, másrészt a szükséges műszaki beavatkozás elvégzésével a szennyezett területeken található felszín alatti vizek elszennyezési mértékének csökkentése vagy a szennyezés megszüntetése a következő prioritás szerint:
– a 2000/60/EK számú Víz Keretirányelvvel (VKI) harmonizáló 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet értelmében, 2015. december 22-ig a kiemelten érzékeny felszín alatti vízminőség-védelmi területre eső kármentesítési feladatok elvégzése (EU követelmény);
– a fokozottan érzékeny, az érzékeny és a kevésbé érzékeny területeken található felszín alatti vízbázisok elszennyezési kockázatának csökkentése, valamint a szigorúan védett, védett természeti területek-, értékek károsodási kockázatának csökkentése.

Online Lakásbiztosítás

Kedvezményezettek köre

Jelen pályázati kiírás első fordulójának keretében az alábbi szervezetek pályázhatnak:
1. Települési önkormányzatok (321) egyénileg;
2. Települési önkormányzatok társulásai (322, 366, 951) 1 (a 16/2006. (XII.28.) MeHVM-PM együttes rendeletben szereplő korlátozásokkal).
Jogi személyiség nélküli társulások (951) az első és második fordulóban is pályázhatnak, azonban abban az esetben, ha a projekt támogatási összege meghaladja az 1 milliárd Ft-ot, akkor a pályázat 2. fordulójáig a társulást át kell alakítani jogi személyiségű társulássá (322).

Támogatható tevékenységek köre

Támogatható tevékenységek a projekt-előkészítés során (1. forduló)
Az 1. fordulóban a támogatható tevékenység a
– projekt-előkészítés.
A projekt-előkészítés során elszámolható költségeket a C3.1 fejezet tartalmazza.
Az 1. fordulót követő projekt-előkészítési szakaszban a támogatást nyert projektek a közreműködő szervezettől projekt-előkészítési szolgáltatásokban részesülnek, és a hiányzó projektdokumentáció kidolgozásához pénzügyi támogatást kaphatnak.

Támogatható tevékenységek a projekt-megvalósítás során (2. forduló)
Támogatható szakmai tevékenységek köre:
– a szennyezés lokalizációjához, a szennyezés csökkentéséhez szükséges bontási munkálatok, a bontás és a beavatkozás során keletkező hulladékok kezelése a települési szilárd hulladék-lerakó területén (kizárólag csak erre a tevékenységre nem lehet pályázni);
– a szennyezés lokalizációjához, a szennyezés csökkentéséhez szükséges létesítmények / műtárgyak kialakítása, passzív hidraulikus védelmi rendszer kiépítése a települési szilárd hulladék-lerakó területén,hulladék áthalmozása, felszedése;
– a lezárás végrehajtásához szükséges tereprendezés, a záró rétegrend kialakítása,
– bioremediáció előkészítése, növénytelepítés (kizárólag csak erre a tevékenységre nem lehet pályázni);
– kármentesítés beavatkozásának technológiai működtetése a szennyezéssel érintett területen;
– a beavatkozási munka előrehaladását és befejezését ellenőrző vizsgálatok elvégzése és a monitoring rendszer kiépítése a települési szilárd hulladék-lerakó területén és a monitoring szempontjából szakmailag megalapozott környezetében;
– a szennyezés lokalizációját, megszüntetését követő helyreállítási tevékenységek települési szilárd hulladék-lerakó területén (kizárólag csak erre a tevékenységre nem lehet pályázni).

Támogatás mértéke

1. forduló: A projekt előkészítésre nyújtható támogatás mértéke:
– az előkészítési támogatás mértéke legfeljebb a 2. fordulóban – a megvalósítási szakaszban – tervezett igényelt támogatás 6%-a lehet;
– A projekt elszámolható költségeinek legfeljebb 100 %-a. A pályázótól elvárt önrész nincs.

2. forduló: A projekt megvalósítására nyújtható támogatás mértéke:
A támogatási intenzitás számítása: amennyiben a projektben jövedelem képződik, akkor a támogatási arány megállapítása a kötelezően alkalmazandó útmutató szerint elkészített és értékelésre benyújtott pénzügyi és gazdasági elemzés által megállapított finanszírozási hiányból származtatott összeg alapján történik az alábbi megszorításokkal.
– A támogatás maximális aránya (az elszámolható költségekre vonatkozóan): 100 %.
– A kedvezményezettől elvárt saját forrás összege tartalmazza a nem elszámolható költségeket, valamint a teljes megtérülő projektköltség részt.

A 260 millió Ft alatti összköltségű projekteknél nem kell részletes költség-haszon elemzést készíteni, amennyiben a pályázó az RMT-ben nyilatkozatot tesz, hogy a projektben és annak nyomán többletjövedelem a fenntartási időszak végéig nem keletkezik. Ezeknél a projekteknél a költség-haszon elemzést csak a változatelemzés és a pénzügyi fenntarthatóság vizsgálatának vonatkozásában kell elvégezni.

A Tanács 2006. július 11-i 1083/2006/EK rendelete 55 cikk 1) bekezdése alapján jövedelemtermelő projekt bármely, olyan infrastrukturális beruházást magába foglaló művelet, amelynek igénybe vétele közvetlenül a felhasználókat terhelő díjakkal jár, vagy föld vagy épület értékesítését vagy bérbeadását, vagy bármely más, ellenszolgáltatás fejében történő szolgáltatásnyújtást magába foglaló művelet.

Támogatás összege

1. forduló: A projekt előkészítésre nyújtható támogatás összege:
Legfeljebb a várható beruházási költség alapján a 6%-os korlátozás figyelembe vételével meghatározott összeg igényelhető. Az 1. fordulóban elnyerhető támogatásnak összegszerű alsó határa nincs.

2. forduló: A projekt megvalósítására nyújtható támogatás összege:
A 2. forduló keretében elnyerhető támogatás mértéke: minimum 200 millió Ft, maximum 1 600 millió Ft.

Kiíró szervezet:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Címe: 1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.
Tel.: (40) 638-638 (1) 474-9180
Fax.: (1) 474-9191
Honlap: www.nfu.hu
E-mail: nfu@nfu.gov.hu

Közreműködő szervezet:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium – Fejlesztési Igazgatóság
Címe: 1135 BUDAPEST, Váci út 45.
Tel.: (01) 224-2500
Fax.: (01) 201-1008
Honlap: www.fi.kvvm.hu
E-mail: keop@mail.kvvm.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu