Növekvő igény a hálózati videó iránt 2007/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

Növekvő igény a hálózati videó iránt 2007/3

IX. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Laczkó Gábor kereskedelmi igazgató Aspectis



A legutóbbi Jegyzőben (a 2007 március–áprilisi számban) azt boncolgattuk, hogy egy településnek milyen előnyei származnak abból, ha IP-alapú rendszereket alkalmaz. Bár a cikk elsősorban a videórendszerekkel foglalkozott, de tágabb értelemben minden olyan rendszerrel is, amely IP-alapokon működik.

 

 

Akkor elsősorban a használhatóság és a költségek oldaláról közelítettük meg a kérdést, most szeretnénk rávilágítani arra, hogy maga a technológia milyen előnyöket biztosít a hagyományos rendszerekkel szemben. Úgy gondoljuk, hogy a döntések meghozatalánál célszerű ismerni az alkalmazni kívánt technológia előnyeit annak minél hatékonyabb kiaknázása érdekében.

 

Egyre több helyi önkormányzat gondolkodik el saját települése biztonságának növelésén, és egyre többen fordulnak a hálózati videó felé az analóg CCTVvel szemben, amikor videómegfigyelési megoldások között kell választaniuk.

 

A hálózati videórendszer-telepítések számának növekedését az a tény erősíti, hogy nagyobb rugalmasságot és teljesítménybeli előnyöket nyújtanak, mint egy analóg videórendszer, és könnyen integrálhatók a településen működő többi rendszerbe. Nézzük meg konkrétan, hogy melyek is az IP-alapú videó-rendszerek által nyújtott előnyök:

• Kiváló minőségű digitális képek, melyeket egyszerű tárolni, könnyű azokhoz hozzájutni és elemezni. A hálózati kamerák jelentős része progresszív letapogatási technológiát alkalmaz, amely csökkenti a mozgásból származó elmosódást, és élesebb képet szolgáltat még a gyorsan mozgó tárgyakról is. A jobb képminőség főleg a rögzített képek esetében tapasztalható.

• Jobban integrálható a meglévő számítógépes és Ethernet-alapú információs, audio- és biztonsági rendszerekbe, videomenedzsmentbe, applikációs szoftverekbe és digitális eszközökbe/ rendszerekbe, mint például a globális helyzetmeghatározó rendszer (GPS).

• Szabványos megoldások. Az IP-alapú videótechnika mind a képalkotás, mind a képtovábbítás terén ipari szabványos megoldásokat alkalmaz, amelyek egyrészt biztosítják a más rendszerekkel való együttműködést, másrészt teret engednek a hagyományos szabványokon túlmutató megoldásoknak. Például a hagyományos rendszerekben alkalmazott szabványok (PAL, NTSC stb.) korlátozzák az analóg kamerák felbontását, mígy az IP-kamerák esetében a felbontásnak elvi korlátja nincs. • Könnyebb skálázhatóság és nagyobb rugalmasság. További hálózati kamerák állíthatók a rendszerbe vagy helyezhetők át a meglévő infrastruktúrába bármely jelentősebb vagy költségesebb változtatás nélkül.

• Könnyebb telepítés az Etherneten keresztüli tápellátással (PoE). A PoE megkönnyíti a hálózati kamerák telepítését, hiszen nincs szükség külön tápellátás kiépítésére. Ez nagyon sokszor jelentős költségmegtakarítást képes eredményezni.

• Távolról is elérhetőek az élő és felvett képek a vezetéknélküli technológia segítségével. Az áthidalható távolság a néhány 10 métertől több 10 kilométerig is terjedhet. Mivel egy városi térfigyelő rendszer kiépítésénél általában a jelátviteli utak kialakítása teszi ki a költségek jelentős hányadát, így ennek csökkentése az egész rendszerre jótékony hatást gyakorol.

• Fejlett esemény/riasztás menedzsment és értesítés, mely lehetővé teszi, hogy a riasztóközpont távolról és vezeték nélkül hozzáférjen bármely hálózati kamera élő képéhez, és vizuálisan ellenőrizze (megerősítse) a vészhelyzetet (vészriasztást). A drótnélküli hálózaton keresztül könnyen lehet a videót továbbítani a központba, és az engedéllyel rendelkező személyzet távolról változtathatja egy adott kamera beállításait .

• Beépített intelligencia/analitika. A rendelkezésünkre álló infrastruktúra (hálózat) véges kapacitású, és nem mindegy, hogy hogyan gazdálkodunk vele. A kamerákba épített intelligencia nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy csak akkor használjuk azt videójelek átvitelére amikor ténylegesen szükségünk van rájuk. Ennek érdekében a kamerák olyan összetett feladatok, mint pl. forgalomszámlálás, rendszámfelismerés, stb. elvégzésére is alkalmasak lesznek. A hálózatot „csak” az eredmény átvitelének idejére terheli a kamera.

 

Kis összefoglalónk – a teljesség igénye nélkül – rámutat az IP-hálózati videótechnikában rejlő lehetőségekre és előnyökre, melyek nyitva állnak minden potenciális felhasználó előtt. ■ 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu