Szegedi Szabadtéri Játékok 2007/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Szegedi Szabadtéri Játékok 2007/3

IX. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Gulyás Zsuzsanna



A Szegedi Szabadtéri Játékok, az ország legnagyobb múltú nyári összművészeti eseménysorozata a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Kht. nevéhez fűződik, mely több mint két éve működik önálló intézményként.

 

 

Tavaly, a fesztivál 75. évfordulóján az esemény a régió legkeresettebb nyári kulturális eseményének bizonyult. A szabadtéri játékok előadásainak idejére megteltek Szeged szálláshelyei. Bizonyítást nyert: a Szegedi Szabadtéri Játékok nemcsak Szeged, hanem a Dél-alföldi régió legkeresettebb nyári kulturális programját kínálja. Idegenforgalmi mutatói biztatóak: előadásainak közönsége nem Szegedről érkezik (61 százalék). Statisztikáinak birtokában a fesztivál vezetése tudatos „idegenforgalmi termékfejlesztésbe” kezdett: az egyik helyi utazási irodával közösen komplett utazási csomagokat kínál a régió nevezetességeihez, szállással, fürdőzéssel, vendéglátással – természetesen a játékok előadásaihoz fűzve. A kulturális és idegenforgalmi piacon három fő „üzletággal” van jelen.

 

Az első a nyári fesztivál programjainak összeállítása, szervezése. A két hónapot átölelő rendezvénysorozat keretében a Dóm téren mintegy négyezren, az újszegedi színpadon pedig ezerkétszázan élvezhetik valamennyi színházi műfaj produkcióit, ahogy azt a fesztivál alapító alapelveként megálmodták.

 

A másik átfogó kulturális programok, eseménysorozatok szervezése. Az egyik ilyen program Pécshez kapcsolódik, hiszen Szeged a város kiemelt partnere a 2010-ben megrendezésre kerülő Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozat szervezésében. A Szegedi Szabadtéri Játékok nevéhez fűződik emellett egy nemzetközi operafesztivál kezdeményezése is az avignoni, saarbrückeni, bécsi (kamaraopera), New York-i (Dicapo Opera House), montreali Opera részvételével. A fesztivál közös produkciókat foglal magában hazai és külföldi társulatokkal, melyek Szegeden versenyeznének a Mezzo TV közreműködésével. A rendezvény megvalósításának feltétele az Európa Kulturális Fővárosa Pécs 2010 projekt vagy a Nemzeti fejlesztési terv pénzügyi támogatása.

 

A harmadik üzletág a hamarosan megújuló Reök-palotában működő kultúrcentrum üzemeltetése, programjainak szervezése. 

 

Örökzöldek új köntösben a Dómszínpadon

 

Macskák – először élő zenekari kísérettel

A Szegedi Szabadtéri Játékok idei műsorának nyitánya Andrew Lloyd Webber méltán népszerű musicalje, a Macskák. A T. S. Eliot Macskák könyve című versciklusa alapján készült zenés darab Magyarországon először élőzenekari kísérettel lesz látható a Dóm tér színpadán. 

 

Kálmán Imre százhuszonöt éve született

 

Idén, Kálmán Imre születésének 125. évfordulóján egy debütáns csapat érkezik Szegedre a Marica grófnő előadásaira. Sem a rendező Eszenyi Enikő, sem a címszereplő nemzetközi operasztár Lukács Gyöngyi nem dolgozott még a Dóm téren. A főszereplő mellett prózai színészek mutathatják be tehetségüket: látható lesz többek között Pindroch Csaba, Nagy Ervin, valamint Psota Irén és Tordy Géza. Tüzes törökök tánca Az Anadolu Atesi, a világ legismertebb török tánccsoportja augusztus 2-án és 3-án Anatólia mitológiájából, ősi történelméből merít néptánc-, balett-, modern mozgásszínházi elemek mellett vagy harminc hastáncosnő és hatvan dobos szem- és fülkápráztató közreműködésével. Nem mellesleg Guinness-rekorderek: az Aspendos Antik Színházban műsoruk végén egyetlen perc alatt 241 lépést ugrottak, másodpercenként négyet, a mutatvány közel három percig tartott. ■ 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu