Ifjú Életmentők polgári védelmi versenye 2007/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

Ifjú Életmentők polgári védelmi versenye 2007/4

IX. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



A Besztercebányai Kerületi Hivatal Válságkezelési Osztálya, valamint a Szlovák Köztársaság BM Polgári Védelmi Hivatalának szervezésében megrendezésre került az Ifjú Életmentők polgári védelmi versenyének kerületi döntője az általános iskolák kategóriájában.

 

 

A verseny helyszíne: Revúca (Rõce) járás, Revúcka (Lehota) település. Idõpontja: 2007. június 20–21. 

 

A versenyre Nógrád megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye csapatai kaptak meghívást. A kerületi vetélkedõ 18 csapat részvételével zajlott le. A versenyt megelõzõ napi érkezés lehetõséget biztosított a magyar versenyzõk részére, hogy az eltérõ rendszerbõl fakadó feladatok okán felmerülõ kérdéseiket feltegyék, azokra választ kapjanak, illetve megismerkedhessenek a versenypályával. 

 

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelõen a résztvevõ csapatok elméleti és gyakorlati feladatokat oldottak meg. Eltérés csak a polgári állomáson mutatkozott, ahol a klasszikus „szennyezett területen való áthaladás gázmaszkban” feladaton kívül a csapatoknak különbözõ szirénajelzéseket kellett felismerniük, túlélõcsomagot kellett összeállítaniuk, illetve a rendelkezésre álló szükség-védõeszközöket alkalmazva kellett „felöltöztetni” az egyik csapattagot. Ezek a próbatételek nem okoztak gondot a magyar gyerekek számára, hiszen a kirendeltségi szintû, illetve megyei szintû versenyeken hasonló feladatokat oldanak meg. 

 

Nemzetközi verseny kategóriában a két magyar csapat közül Borsod-Abaúj-Zemplén megye csapata megelõzte Nógrád megye csapatát. Remélhetõleg az ez évben megkezdett szlovák–magyar egyeztetõ tárgyalások lehetõséget biztosítanak a szlovák csapatok részvételére a katasztrófavédelmi országos versenyeken, mely tovább erõsítené nemcsak a területi, hanem a nemzetközi kapcsolatok továbbfejlesztését is. 

 

A tapasztalatok ennek a versenynek a kapcsán is pozitívak, a rendezõk mindent megtettek, az ellátás, elhelyezés érdekében. A versenyen részt vevõ diákok számára élményt jelentett a részvétel, összehasonlítást kaphattak a két ország hasonló szervezeteinek polgári védelmi témájú versenyeinek lebonyolításával kapcsolatosan. A résztvevõ pedagógusok is nagyra értékelik az ilyen jellegû versenyek megrendezését.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu