A kultúra magyar városa pályázat 2007/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Pályázatok

A kultúra magyar városa pályázat 2007/4

IX. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Dr. Győrpál Elemér ÖTM



A Megyei Jogú Városok Szövetsége kezdeményezésére első alkalommal 2005-ben hirdette meg a kulturális kormányzat a „Kultúra Magyar Városa” cím elnyerését lehetővé tevő pályázatot, mely keretében a megyei jogú városok és a városok önkormányzatai mérettethetik meg magukat a kultúra területén elért eredményeik alapján. A pályázat meghirdetéséhez már akkor csatlakozott a BM, elismerve a cím jelentőségét, és anyagilag is támogatva a címet elnyert önkormányzatokat.

 

 

A címet az oktatási és kulturális miniszter adományozza egy megyei jogú városi és két városi önkormányzat részére. A cím szimbolikus elismerése az adott város eddigi kulturális eredményeinek és a kultúra fejlesztésére vonatkozó jövõbeni célkitûzéseinek. 

 

Az elmúlt két évben benyújtott pályamûvek igazolták, hogy a városi önkormányzatok egyre jelentõsebb figyelmet fordítanak a helyi kulturális élet fejlesztésére, a kultúra társadalomformáló szerepének erõsítésére. A települések kulturális eredményeinek bemutatása jól láttatta az ezen a téren is megnyilvánuló széles körû társadalmi összefogást, a kultúra legkülönbözõbb területein elért szemléletváltást, a kulturális tevékenység megújuló eszközrendszerét, és mindezek hatását a helyi társadalom életének fejlõdésére, a gazdasági környezet sikeres átalakítására, a helyi közösségek újraszervezõdésére. 

 

A korábbi két pályázat alkalmával Kultúra Magyar Városa címet nyert önkormányzatok: 

 

  • 2005-ben Kecskemét megyei jogú város, Keszthely és Vasvár városok,
  • 2006-ban Székesfehérvár megyei jogú város, Sárospatak város. 

 

Ez évben az Oktatási és Kulturális Minisztérium, együttmûködve az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériummal, a Magyar Turizmus Zrt.-vel, a Megyei Jogú Városok Szövetségével, valamint a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségével, kiírta „A Kultúra Magyar Városa 2008” cím elnyerésére szóló pályázatot. 

 

Három kategóriában lehet pályázni: megyei jogú városok, 10 000 lakos feletti, valamint 10 000 lakos alatti városok. 

 

A mostani kiírás a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt helyez az önkormányzatok közötti együttmûködésnek a kulturális életben való megjelenésére, az önkormányzatok kistérségi, regionális kultúraszervezõ szerepének szélesítésére. Különös figyelmet kap a kultúra gazdasági életet élénkítõ (tõkevonzó), valamint foglalkoztatási szerepe, ezen belül is a kulturális turizmus területén elért eredmények, a turisztikai vonzerõt jelentõ kulturális rendezvények megismerése, az új lehetõségek feltárása. 

 

A pályázat hangsúlyozni kívánja, hogy a kultúra mindenkié, és csak akkor hatásos, ha abban a társadalom valamennyi tagja részesül. Jelentõs érték, ha ez a részvétel aktív közremûködõként valósul meg. Ezért kiemelt bemutatkozási, értékelési szempont az esélyegyenlõség érvényesülése, a nemzetiségek, kisebbségek kulturális szerepének bemutatása, megkülönböztetett figyelemmel a roma lakosság kulturális programokhoz kapcsolódására, a fogyatékossággal élõk kulturális életének minél szélesebb lehetõségei megismertetése. Továbbra is fontos helye, sõt egyre fokozódó szerepe van a kulturális életben a különbözõ korosztályokkal – a gyermekekkel, fiatalokkal, de a társadalom mintegy egyharmadát kitevõ idõsekkel – való kulturális együttmûködésnek, a számukra vonzó programkínálatnak. Mint ahogy igény a napjainkban már egyre jelentõsebb társadalmi szolgáltató tevékenységet végzõ civil szervezetekkel a kulturális együttmûködés változatos formáinak feltárása, hasznos kezdeményezéseik megvalósulásának segítése. 

 

A címmel oklevél, a cím használatára való feljogosítás, valamint a kiírók által felajánlott pénzjutalom jár. 

 

A pályázatot a megyei jogú városi és városi önkormányzatok 2007. szeptember 30-áig nyújthatják be – kizárólag postai úton, tértivevénnyel – a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságához (1388 Budapest, Pf. 82.). A pályázati ûrlap az OKM (www.okm.gov.hu/pályázatok), valamint az www.itthon.hu és a Megyei Jogú Városok Szövetsége honlapjáról (www.mjvsz.hu) letölthetõ.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu