Egy éve a soproni polgármesteri hivatal élén 2004/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Egy éve a soproni polgármesteri hivatal élén 2004/5

VI. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Galambos György dr.



Nagyobb szervezeti átalakítást nem látok indokoltnak, a hivatal lakossági megítélésén kell elsősorban javítani – nyilatkozta egy évvel ezelőtti kinevezésekor a Győr-Moson-Sopron megyei napilapban dr. Galambos György, Sopron Megyei Jogú Város jegyzője. A polgármesteri hivatal vezetője az elmúlt év távlatában sem látja másként feladatát.

Várakozással fogtam egy évvel ezelőtt a jegyzői munkához, de nem bántam meg, hogy belevágtam – eleveníti fel az elmúlt időszakot dr. Galambos György. –  Bár nem volt ismeretlen a feladat számomra, hiszen korábban tizenkilenc évet a soproni városházán dolgoztam különböző munkakörökben, azt követően pedig Nagycenk jegyzője lettem, ez a megbízatás mégis különbözik az eddigiektől. Egy községi jegyzőnek például több jogi problémával kell személyesen foglalkoznia, míg egy ekkora városban, mint Sopron, a munka szervezésén van a hangsúly. A hatósági teendőket többnyire a szakapparátusra bízom, magam pedig elsősorban az önkormányzat, illetve a képviselő-testület munkájához kapcsolódó ügyeket viszem. A legjobban talán annak örülök, hogy a jegyzőváltást követően viszonylag gyorsan sikerült normalizálni a helyzetet a városházán. A sok bizonytalanság után a hivatal dolgozói megnyugodtak és végre a munkájukra koncentráltak. A városvezető koalíció részéről is megkaptam a kellő bizalmat, így optimistán fogtam a munkához.
Sopron jegyzője a további eredmények között említi, hogy harmincnégy önkormányzat közreműködésével júliusban sikerült megalakítaniuk a többcélú kistérségi társulást. Sopron és a környező községek ebben a közcélú feladatok elvégzésére szövetkeztek. Ugyanakkor sajnálja, hogy nem teljes a települések listája, hiszen Fertőd és négy község nem csatlakozott hozzájuk. Ezenkívül, a késlekedés miatt, az idei pályázati lehetőségekről is lecsúsztak. Ezzel együtt igen fontos előrelépés, hogy a következő időszakban már közösen, céljaikat egyeztetve, egymást erősítve nyújthatnak be igényt állami és uniós forrásokra. Dr. Galambos György úgy véli, a társulás megalakításakor kifejezetten előnyt jelentett, hogy korábban ő is egy viszonylag kis település jegyzője volt, így a községekben dolgozó kollégái bíznak benne, kifejezetten jó a kapcsolatuk.
Dr. Galambos György kinevezésekor azt mondta, a városháza lakossági megítélésén kell elsősorban javítani. Tisztában van vele, hogy a rendszer bürokratizmusát elsősorban nem a munkatársak okozzák, hanem maga a szabályozás, a határidők betartásával és a gyorsabb ügyintézéssel azonban sokat lehet javítani a helyzeten. Az irodák, intézmények és különböző egységek közötti koordinációt és információáramlást is gördülékenyebbé szeretné tenni. „A hivatal működése alapvetően jó, a kollégák szakmailag is felkészültek, emberileg is rátermettek”, hangsúlyozta.
Azóta eltelt egy év. A soproni városházán jelentős informatikai fejlesztést valósítottak meg, amelynek célja az ügyfelek jobb, európai szintű kiszolgálása, az ügyek gyorsabb, szakszerűbb intézése. Többek között korszerűsítették az okmányirodát és az internet nyújtotta lehetőségeket kihasználva új levelezőrendszert alakítottak ki. Folyamatosan készülnek az új közbeszerzési szabályzat bevezetésére, amely az egész hivatal számára nagy feladat.
A soproni városházán szeptember első napjaiban a 2004-es költségvetés módosítását készítik elő. Mint azt a jegyző megjegyezte, sok más településhez hasonlóan az igények Sopronban is meghaladják a lehetőségeket. A szakembereknek ennek ellenére meg kell találniuk a középutat, vagy más szóval az optimális megoldást. A tervezés kellemes része, hogy a városnak idén sikerült megszabadulnia az évek óta ránehezedő Globex-tehertől, és a Hotel Rózsadomb értékesítésből származó 900 millió forintot (vagy legalábbis egy részét) beépítheti a büdzsébe. A munka végeztével sem pihenhet azonban az apparátus, hiszen november 14-én, illetve 28-án időközi országgyűlési képviselőválasztás lesz a Sopront is magában foglaló 7-es számú választókerületben.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu