Változó idősügy – pályázat 2007/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Pályázatok

Változó idősügy – pályázat 2007/3

IX. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Dr. Győrpál Elemér ÖTM



Immáron negyedik alkalommal kerül sor a szociális, valamint az önkormányzati ügyekért felelős miniszterek által közösen alapított „Idősbarát Önkormányzat Díj” pályázat meghirdetésére.

 

 

Az évente jelentős számban benyújtott pályázatok jól tükrözik a mai társadalom idősügyi kérdéseit és megoldásuk helyzetét. Előrelépésként értékeltük, hogy mindinkább érzékelhető az idősügyi problémarendszerrel való differenciált foglalkozás. Az önkormányzatok helyesen látják, hogy az idősek társadalma problémáit, igényeit, lehetőségeit tekintve ma már egyre tagoltabb. A nyugdíjas korba lépés nagy többségében nem jelenti az elesettséget, a napi gondoskodásra szorulást. Sokkal inkább az aktív élet egy megváltozott, más formájába történő beilleszkedés lehetőségének keresése ez az időszak.

 

A „korai időskorba” lépőket mind sikeresebben vonják be a közéleti, civil szervezeti munkába. Igen jelentős arányeltolódás érzékelhető a helyi képviselői feladatot vállalók körében az 50–70 éves korosztály felé (de az e feletti életkorban lévő száma is egyre növekvő). Társadalmi, közéleti szempontból igen aktív korosztályt jelentenek a nyugdíjkorközeliek, illetve az azt 10–15 évvel meghaladók. Az önkormányzatok ma már egyre változatosabban, de – úgy ítéljük meg – még nem kellően élnek e jelentős társadalmi tartalék hasznosításával. Ez a körülmény kiaknázatlan lehetőség a helyi társadalom egésze, ugyanakkor az idősek saját problémái megoldása szempontjából egyaránt. A jó példákból kiindulva indokolt a helyi fejlesztési feladatokba, a szociális gondozóhálózatok munkájába, a polgárőrségekbe, a közterületek rendjének megőrzésébe vagy az élethosszig tartó tanulásba való bevonásuk. A lehetőségek tovább szélesíthetők.

 

Az idősek másik rétegét képezik azok, akiknél az aktivitás ugyan csökkent, de saját környezetükben (lakóházukban vagy napközbeni közösségi kapcsolatokat jelentő intézményi gondoskodás mellett) képesek a rendezett életvitelt megvalósítani. Az önkormányzatok az idősek e köréhez tartozók igényeinek kielégítését egyre szélesebb eszközrendszerrel segítik. Mind gyakoribb a közös üdülési, kulturális, klub- és más hasonló rendezvények szervezése, vagy a körükben különösen aktuális különböző jelző- és ellátórendszerek (étkezés, gyógyszerellátás, orvosi kezelésre szállítás stb.) kiépítése.

 

Összességében a bizottság úgy értékelte, hogy az önkormányzati idősügyi gondolkodás jó irányt vett.

 

A pályázati kiírás a Magyar Közlönyben és az ÖTM Önkormányzati Tájékoztatóban 2007 májusában jelent meg. ■ 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu