Győr, a fejlődés városa 2007/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Győr-Moson-Sopron Megye

Győr, a fejlődés városa 2007/2

IX. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Papp Zsolt szerkesztő városi honlap



A győri önkormányzat a 2006-tól 2010-ig terjedő időszakban számos városfejlesztési beruházást valósít meg. Az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a turizmus fejlesztésére, a turisztikai rendezvények mellett fontos szempont a városkép javítása is. Kiemelt programként kezelik ezért a Széchenyi tér felújítását. A tér turisztikai látványosság és fontos találkozási hely. Burkolata azonban mára rossz állapotúvá vált, ami nem méltó az építészetileg roppant értékes környezetéhez. A város szándéka, hogy a Széchenyi tér valóban a belváros szívévé váljon.

 

 

Szintén kiemelt program Győr-Újváros városrész rehabilitációja, amely hoszszabb megvalósítást igényel. A városrész, műemléki épületeivel Győr egyik gyöngyszeme lehet. A lakosság régóta igényli a Marcalvárosi Uszoda megvalósítását, emellett fontos a köztéri, illetve a bölcsődei és óvodai játszóterek felújítása is.

 

A város egyik problémája a közlekedés. Az elmúlt időszakban jelentős mértékű úthálózat-felújítás kezdődött, amelynek keretében több nagy forgalmat bonyolító útszakasz is új burkolatot kapott, és új közlekedési csomópontok is épültek. Az önkormányzat folytatja a megkezdett projektet, de emellett elkezdi az úgynevezett „Lakóutca programot” is, amelynek keretében elsősorban a peremkerületek elhanyagolt utcáinak csapadékvíz elvezetése oldódhat meg, és kiépítik a kapcsolódó járdákat is. A városban a közlekedés gyorsítását közlekedési és forgalomszervezési projektek segítik.

 

Győr pólusváros, ezért elsődleges feladat a pólusprogram folytatása. Az Autopolis program kulcsprojektjei közül kiemelendő az innovációs hálózati szolgáltatások, a TechnoNet Kompetencia Központ, az Autóipari Beszállítói Park, az Egyetemi Tudás Központ és a szakképzés fejlesztése. A pólusprogram fontos eleme a beszállítói hálózat erősítése, ami egyben új munkahelyeket is teremt. Kiemelt terület a város gazdasági élénkítése, a mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítése.

 

A város turisztikai célkitűzéseivel összhangban kiemelt program a Mosoni- Duna rehabilitációja, amelynek keretében megvalósulhat a vízszint-rehabilitációt biztosító műtárgy megépítése, folyószabályozás és teljes partrendezés, valamint kishajó-kikötőhelyek létesítése. Ehhez kapcsolódóan megkezdődhet az Iparcsatorna, a Püspökerdei-holtág, valamint a szigetek és mellékágak rehabilitációja. A város tervei között szerepel a Győr-Gönyü Országos Közforgalmi Kikötő fejlesztése is.

 

Nem elhanyagolható kérdés a hulladékkezelés korszerűsítése sem, ezért a „Győr és térsége hulladékgazdálkodási rendszer” projekt keretein belül a települési önkormányzatok bevonásával integrált, komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, beleértve a szelektív hulladékgyűjtést, kezelést, újrahasznosítást, valamint a nem újrahasznosítható hulladékok környezetvédelmi szempontból kifogástalan ártalmatlanítását. A város folytatja az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos felújítását is.

 

Dr. Papp László városi jegyző irányításával megtörtént a Polgármesteri Hivatal átszervezése, amelynek legfőbb célja a hatékonyság növelése, és az ügyfélbarát, szolgáltató hivatal kialakítása. Ennek egyik első lépéseként az adóügyi osztályon már át is adták azt a két új ügyfélfogadót, amely biztosítja az ügyfelek számára az európai szintű, kényelmes és biztonságos ügyintézés feltételeit.

 

A győri önkormányzat célja, hogy a városban élők számára Győr egy élhető, biztonságos és lehetőségekkel teli város legyen, ahol hosszú távra kiszámíthatóan tervezhetik jövőjüket. A város kulcskérdésnek tartja a turizmus fejlesztését, alapvető törekvése, hogy kulturális és turisztikai központtá váljon. ■

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu