Esélyteremtés magas fokon 2007/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közigazgatási reform

Esélyteremtés magas fokon 2007/2

IX. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Illés Ferenc Megyei esélyegyenlőségi Iroda



Ünnepi keretek között tartották meg a győri Apáca utca 18. szám alatt méltó módon kialakított megyei esélyegyenlőségi koordinációs iroda átadását.

 

 

Az ünnepi megnyitón Rauh Edit szakállamtitkár és Táncsics Zita osztályvezető révén a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, Kara Ákos alelnök által a megyei közgyűlés, Páternoszter Piroska, Szabóné Vörös Ágnes, Knauz Lászlóné és Szabó Erik személyében a győri polgármesteri hivatal is képviselve volt, de Balogh József parlamenti képviselő, nagyszámú megyei érdekképviselet, civil szövetség és egyesület, valamint a témában érdekelt módszertani központok vezetői is megjelentek. Ott voltak ugyanakkor a Pannon-Víz Rt., az Integrál-H Rt., az Égáz- Dégáz Rt. és más, az esélyek háza győri létrehozásában önzetlenül segédkező vállalatok, vállalkozások vezetői, képviselői.

 

Dr. Rácz Sándor, az üzemeltetést ellátó TESZ (Társadalmi Egyesülések Szövetsége) megyei elnöke jelentős megvalósításként értékeli, hogy több mint két éven át tartó előkészítő munka után végre valamennyi személyi és anyagi feltételt sikerült biztosítani a zavartalan működéshez. A műemlékkörnyezetben lévő épületben külön gondot okozott, s nagy körültekintést igényelt az akadálymentesítés, amelyet csakis hathatós külső szakértői támogatással sikerült megoldani. Így most teljes lendülettel üzemel a koordinációs iroda, amelynek munkáját a civil szervezetek teljes mellszélességgel támogatják, hiszen közös célkitűzésük egyes állami feladatok átvállalása.

 

Sáhóné Lajkó Zsuzsanna irodavezető már az ünnepélyes megnyitáskor is aktív tevékenységről számolhatott be, hiszen a mindenki által csak esélyek házának titulált intézmény voltaképpen már október elseje óta üzemel. Programjaik egyelőre Győrt és vonzáskörzetét érintik, de ezekkel rövidesen a megye más városaiban és kistelepülésein is szeretnének megjelenni. Képletes zászlóbontásuk alkalmával kinyilatkozták, hogy céljuk az esélyteremtő, a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi befogadását elősegítő programok megvalósításának támogatása, elősegítése. Részt kívánnak venni a közvélemény formálásában, a társadalomban meglévő előítéletek leküzdésében, a társadalmi szolidaritás erősítésében. Együttműködnek az érintett szervezetekkel annak érdekében, hogy a hátrányos megkülönböztetés valamennyi formáját sikerüljön elkerülni. Ehhez igyekszenek fejleszteni az információs hálózatot, s javítani az információhoz, a szolgáltatásokhoz való hozzáférési esélyeket. Az esélyegyenlőségi szempontok érvényesítését a különböző szakmai területeken képzésekkel, programokkal segítik. Tervükben szerepel esélyegyenlőségi fórum működtetése az érdekvédelemmel foglalkozó civil szervezetek bevonásával, lehetőséget biztosítva a szakmai egyeztetésre, a feladatok összehangolására, s koncepciók, stratégiai tervek és jogszabálytervezetek véleményezésére.

 

Győrben, az Apáca utca 18. szám alatt havonta játszóház üzemel a hátrányos helyzetű gyermekeknek kézműves és drámapedagógiai foglalkozásokkal. Jogi, pályázatírási, mentálhigiénés és szociális tanácsadás áll az igénylők rendelkezésére térítésmentesen. Hétfőn és szerdán a Nők Egészségéért Módszertani és Információs Központtal közösen a szülésre felkészítő tanfolyam zajlik, kéthetenként pedig itt tartja klubfoglalkozását a Győrben alakult Szoptatós Anya Csoport. Pályázaton nyert támogatás révén drogprevenciós személyiségfejlesztő ifjúsági és családi programok zajlanak, s még hoszszan folytatható az érdekes tevékenységek sora. De még ennél is hosszabban tartana, ha a terveket vennénk sorra. Annyi bizonyos, hogy Győrben egyre népszerűbb lesz az a ház, ahol az esélyteremtést magas szinten művelik.

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Esélyegyenlőségi
Koordinációs Iroda elérhetőségei:

9021 Győr, Apácai u. 18.
Tel.: 96/528-292
Tel./fax: 96/528-291
e-mail: info@eselyekhaza-gyor.hu
www.eselyekhaza-gyor.hu

 

Munkatársak: Sáhóné Lajkó Zsuzsanna irodavezető, konduktor-tanító, egészségfejlesztő mentálhigiénikus (fogyatékosügyi és nemek közötti esélyegyenlőségi referens), Horváth Kinga irodavezető- helyettes, szociálpedagógus, egészségfejlesztő mentálhigiénikus (gyermekés ifjúságvédelmi, valamint idősügyi referens). Juhász Csilla irodai asszisztens (kisebbségi referens), dr. Rácz Sándor jogász, jogi tanácsadás, Szabó Sándorné szociológus, szociális és pályázati tanácsadás. ■

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu