Egy fiatal város törekvései 2007/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Csongrád Megye

Egy fiatal város törekvései 2007/3

IX. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Nyerges Ildikó dr.
jegyző
Sándorfalva

Sándorfalva 2005-ben városi címet kapott, de ezzel egyúttal azt a feladatot is, hogy méltóvá legyen a rangra.

 


A fejlődés záloga és a környezetbarát város megvalósításához vezető első lépés, egy régóta húzódó kérdés, a város szennyvízrendszerének megoldása. Az évek óta aktuális probléma most ismét napirenden van, az utóbbi hónapok testületi ülésein elsőrendű feladatként szerepelt. Mint minden településen, Sándorfalva esetében is az önkormányzat rendelkezésére álló anyagi lehetőségek a beruházásnak csak a töredékét fedeznék. A hiányzó rész pályázati pénzekből várható, természetesen a lakosság támogatása mellett. Sándorfalva a környező 5 településsel (Szatymaz, Bordány, Forráskút, Üllés, Zsombó) összefogva azt a megoldást választotta, hogy együttesen indulnak a beruházásra szánt Európai Uniós támogatásra kiírt pályázaton. A hat település beruházása együttesen körülbelül hatmilliárdos tételt jelent. A lakossági támogatáshoz szükséges lakás-takarékpénztári befizetések elkezdődtek, az önkormányzatok által létrehozandó új formáció, a víziközmű-társulat megalakításának lépései megtörténtek, a műszaki tervek is készülnek. Így elmondható, hogy felkészülten várjuk a pályázati kiírás megjelenését.
A városalapító Pallavicini Sándor leszármazottai által megismert és támogatott hangzatos elnevezésű Pallavicini Terv a város következő 15 évét meghatározó városfejlesztési koncepció elnevezése. A Pallavicini Terv célja röviden összefoglalva egy vonzó, üde, vendégváró és szolgáltató európai kisváros kialakítása, ezzel együtt az eddigi alvóváros jelleg elhagyása. A koncepció több fejlesztési irányt határoz meg az élet legkülönbözőbb területeit egyesítve, mindezzel a harmonikus fejlődésre törekedve. A tervek szerint párhuzamosan, egymásra épülve történne a régi és az új városközpont fejlesztése. A régi városközpont átalakításából három elemet emelnék ki, néhány tervet megőrizve még magunknak: A jelenlegi piactér átépítése piac-és vásárcsarnokká, ami a későbbiekben akár kiállításoknak is otthont adhat. A másik lehetőség a jelenlegi kastélyiskola funkciójának átalakítása oly módon, hogy a hajdani kastélyból látogató-barát múzeum, házasságkötő és bálterem, rendezvényterem kerülne kialakításra. A harmadik irány pedig egy eddig kihasználatlan udvar felhasználása a város központjában, ami már meg is valósult, hiszen 2007. május 1-jén volt az ünnepélyes megnyitója a Széchenyi Ifjúsági Sport-és Rendezvény Udvarnak. Ez az udvar lesz a fellegvára a gördülő-sportok sándorfalvi és – reményeink szerint – Csongrád megyei szerelemeseinek is. Az udvarban színpadot is kialakítottunk, itt adunk teret a helyi zenekarok szárnypróbálgatásainak, a közönséggel való első találkozásainak. Ezen túl természetesen a színpad alkalmas lesz színdarabok bemutatására is. Mindezekkel az a cél, hogy a fiatalok szabadidejüket itt, Sándorfalván tölthessék el. Az udvar harmadik területe pedig egy mediterrán kerthelyiség. A Széchenyi Udvar nem csak azért kedves a szívünknek mivel ez az első megvalósuló eredménye a Pallavicini Tervnek, hanem azért is, mert ez az első pályázati támogatással megvalósuló tervünk (CÉDE pályázat).
Az új városközponttal kapcsolatban még grandiózusabb terveket dédelgetünk. Először is ott fogjuk megvalósítani a Térségi Multifunkcionális Általános Művelődési Központot, ami azon túl, hogy egy épületen belül valósítaná meg a 12 (!) évfolyamos képzést, többcélú sport és rendezvény csarnokot is magába foglalna. Az új városközpont másik egysége egy termál és szabadidő komplexum lesz, termálstranddal, tanuszodával, egészségügyi központtal. A harmadik egység egy lelátós szabadtéri sport-, verseny-, szabadidő centrum.
Mindezek bár nagy volumenű elképzelések, de nem megalapozatlanok. A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása által létrehozandó kistérségi iskola-programjához Sándorfalva is csatlakozott. Ennek két eredménye van, egyfelől a többlettámogatás, másrészről, ami ennél sokkal fontosabb, hogy a kistérségi iskolában a tervek szerint Sándorfalvának lehet a feladata a 12 évfolyamos képzés megvalósítása, ami illeszkedik a Pallavicini Terv vonalai közé is. Természetesen tudatában vagyunk annak, hogy ezek a célok professzionálisan elkészített pályázatok nélkül papíron maradhatnak. Ezért az önkormányzat a 2006-os esztendő végén létrehozta – sok más, fejlődő önkormányzathoz hasonlóan – a saját, önkormányzati tulajdonú pályázatíró Kht-ját, amely a város és a helyi vállalkozások pályázatai mögött áll majd a jövőben szakértelmével. (Első eredményük a Széchenyi Udvar).
Sándorfalva törekvései tagadhatatlanul arra irányulnak, hogy Szeged mellett a térség decentruma legyen. Ezt a célt erősíti az a tény is, hogy 2008. január 1-jétől körjegyzőség jön létre a szomszédos Dóccal, ahol a körjegyzői feladatokat Sándorfalva székhellyel a sándorfalvi jegyző látja el.
A Pallavicini Terv és a hozzá kapcsolódó fejlesztési elképzelések szinte a világot akarják kimozdítani sarkaiból. Jegyzőként azt tekintem feladatomnak, hogy ezekhez a tervekhez a szükséges jogi körültekintéssel és tapasztalattal a biztos – jogi – hátteret adjam.
A városnak évente két nagy rendezvénye van, a várossá avatás óta Városnap (2007. június 27-30.-július 3.) és a Böllérnap (2007. november 23-24.) Mindkét esemény több napon át tartó rendezvénysorozat.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu