A Pannonhalmi Többcélú Kistérségi Társulás 2007/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közigazgatási reform

A Pannonhalmi Többcélú Kistérségi Társulás 2007/2

IX. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Majer Józsefné jegyző



A Pannonhalmi Többcélú Kistérségi Társulás 2005. június 12-én alakult, akkor még Pannonhalma Város Polgármesteri Hivatala keretein belül működve. Ekkor készült el az a pályázat, amelyet a többcélú kistérségi társulások megalakulásának ösztönzésére írt ki akkor a Belügyminisztérium.

 

 

A pályázat eredményeként javultak egyes közoktatási intézmények tárgyi feltételei, a társulás létrehozta saját intézményeként a gyermekjóléti szolgálatot és 37 millió forint támogatással megkezdődhetett a kistérségi központ kialakítása. Eredmény, hogy 2007. január 26- án a társulás egy történelmi naphoz érkezett: megépült a kistérségi központ, amely a térség tizennyolc településének a szó igazi értelmében több célt szolgáló központja lehet, melyet az átadás napjától birtokba vett a társulás 2006 augusztusában megalakult önálló munkaszervezete.

 

Az ünnepélyes átadás napján személyes jelenlétével megtisztelte a térség polgármestereit és lakosságát dr. Lamperth Mónika, az ÖTM minisztere, dr. Németh Éva, a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal vezetői feladatainak ellátásával megbízott hivatalvezető- helyettes, dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát és dr. Molnár Csaba, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

 

A kistérség eredményeit és jövőbeni terveit összefoglalva Mondovics László, a társulás elnöke az alábbiakat hangsúlyozta:

• A kistérségek szerepe folyamatosan erősödik, s már csak józan belátás kérdése, hogy a települések hogyan tudnak alkalmazkodni az új – szakmailag is indokolt és számos lehetőséget is magában hordozó – intézményhez, a kistérségi társuláshoz.

• Tudjuk, a továbbhaladás érdekében szemléletváltásra van szükség, túl kell látnunk saját településeink határain, hisz a közigazgatás racionalizációja, reformja és ezen belül a kistérségek mibenléte napjainkban nemcsak a szakmai tudományos kutatás előterébe került, hanem már a maga intézményesített keretei között, a mindennapokban is jelen van közszolgálati feladataink ellátásával.

• Az önkormányzataink felelősségteljesen látják a kistérség jelentőségét, hiszen közös a cél, közös az érték, s ebből kifolyólag közös a sors és az út is. Az elmúlt másfél évben komoly, alulról szerveződő, jól működő önkormányzati együttműködés indult meg a jelenleg hatályos jogszabályi keretek között.

• A Pannonhalmi kistérség képes az együttműködésre, hiszen következetesen halad azon úton, melyen korábban elindult, cél tovább erősíteni azt az új szemlélet, ami a sikeres társulás működéséhez elengedhetetlen. Az eddigi eredmények eléréséhez, a jelenlegi végeredményhez nagyon sok egyeztetésre és munkára volt szükség. A többcélú kistérségi központ birtokba vételekor mindannyiunknak egyszerűen és szimplán „csak” örülni kell az eredménynek, melyben nagyszerű csapatmunka mutatkozott meg, de a feladatokat, a munkát folytatni kell.

 

A társulásra váró kihívások

 

• Oktatási infrastruktúra fejlesztése, a közoktatásban végbemenő változások kistérségi koordinálása, intézmények felújítása, korszerűsítése jelentős kihívást jelent a kistérség önkormányzatai számára. • Városfejlesztés, turizmus fejlesztése. Többfunkciós, közfeladat ellátását kiszolgáló szolgáltatóház megépítése pályázatok segítségével, mely a kistérség 17 ezer lakosának ügyes-bajos dolgait kívánja szolgálni: benne a munkaügyi központ kirendeltségének irodájával, földhivatali kirendeltséggel, a vidéki emberek, vállalkozók pályázatírásának segítésével, szaktanácsadásával és Pannonhalma város körzetközponti feladatot ellátó – gyámhivatal, építésügy, okmányiroda – szervezeti egységeinek e közös épületbe helyezésével.

• Pannonhalma városban a Váralja településrész rehabilitációja: a városközpont rehabilitációja, fürdőprojekt előkészítése, elkészítése, megvalósítása az egészségügy, az egyházi, a borturizmus kistérségi fejlesztésével, szálláslehetőség megvalósításával.

• A kulturális fejlesztés jövőbeni feladatai. A Pannonhalmi Főapátsággal együttműködés került aláírásra. Az apátság mint a világörökség része, óriási kihatással van mind a tizennyolc település életére. A térség együttléte, együttdolgozása, együttgondolkodása, a térség értékeinek bemutatása közös feladat kell hogy legyen. A Pannonhalmára látogató vendégek ne csak átutazó vendégek legyenek, hanem maradjanak több napra, és ismerkedjenek meg a vidékünkkel, benne a települések külön-külön értékeivel, hisz a Sokoró-dombvidék, a bakonyaljai kis településeink olyan értékekkel rendelkeznek, amely máshol nem található meg.

• A világörökség megközelíthetősége érdekében kerékpárút kiépítése fontos feladat.

• Helyi és térségi közszolgáltatások fejlesztése, infrastrukturális javítása: járóbeteg- szakellátás megvalósítása kistérségi szinten, szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése, önkormányzati intézmények utólagos akadálymentesítése, kistérségi központ, körzetközponti hivatal elérhetőségének javítása tömegközlekedés bevonásával.

• Közszolgáltatási információs hálózat kialakítása, önkormányzat feltételeinek megteremtése, szolgáltatások igénybevételi lehetőségének megteremtése önkormányzati, kistérségi és ügyfél szinten, hálózat kiépítése, hardver-, szoftvereszközök cseréje, fejlesztése.

 

Tudjuk, hogy nagy eredmények nem jöhetnek létre sok és kitartó, ötletes és átgondolt munka nélkül, és persze olykor a szerencse sem árt. De nem feledjük – és ennek érdekében kívánjuk közös munkánkat folytatni –, szerencsés csak az lehet, aki készen áll a fogadására. ■

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu