Kő kövön megmarad 2007/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Győr-Moson-Sopron Megye

Kő kövön megmarad 2007/2

IX. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Sopro Hungária Kft.



Megújult Miskolc belvárosa színben, hangulatban és anyagában. A belváros szívét, a Szinva patak menti parkot és a környező utcákat új kőburkolat fedi közel 3200 négyzetméternyi területen. A projekt nemcsak látványban kivételes, hanem rengeteg olyan különleges technológiát, SOPRO anyagokat is alkalmazott a generálkivitelező FK-Raszter, mely lehetővé tette a tervezőasztalon megálmodottak gyors és tartós megvalósítását.

 

 

Miskolc belvárosának burkolása nagy kihívást jelentett, mivel a frekventált terület kiemelkedően tartós megoldásokat követelt mind az ágyazás, mind a lerakás tekintetében. A tér burkolását merev rendszerben kellett megoldani, és mindemellett a kivitelezési határidő is igen rövidre volt szabva. A Winstone Kft. szakemberei a SOPRO-val karöltve vágtak bele a tervek megvalósításába, mely együttműködés alapja, hogy a SOPRO a folyamatos innovációnak köszönhetően nemcsak a piac által felvetődő napi igényekre keres választ, hanem az igények gyakorlati, mindennapi megjelenése előtt piacra bocsátja speciális és korszerű termékeit. A komplex feladatott valószínűleg semmi mással, főleg nem a hagyományos mischungtechnológiával nem lehetett volna megoldani. A SOPRO-termékek a legmagasabb minőségi kritériumoknak is megfelelnek, amelyek a mindennapi és a rendkívüli igénybevétellel szemben is ellenállóak, és emellett a műszaki és a felhasználhatósági elvárásokat is bőven teljesítik. A miskolci területen is alkalmazott térburkolati anyagok, építési segédanyagok és hidegburkolási segédanyagok területén is élen jár a SOPRO, miután termékei minőségét egyrészről a termékreceptúrák felhasználóinak igényeihez és a legmagasabb műszaki elvárásokhoz igazítja, másrészt azokat folyamatos és szigorú minőségellenőrzésnek veti alá.

 

A Winstone kft. ezen anyagok megfelelő szakismeretével és kellő tapasztalattal fogott neki a közel 2 hónapig tartó munkálatokhoz. A beton letakarítása után a SOPRO GD 749 tapadóhíd alkalmazásával egyenlítette ki a talajt, mely megkötötte a port, és megfelelő felületet biztosított a ragasztáshoz. Ezt követően a különböző vastagságú (0,5–2 cm) kövek ragasztására kiválóan alkalmas SOPRO TR 425 trass töltőanyagtartalmú speciális, kivirágzásmentes középágyas ágyazóhabarcsot használta a kövek pozíciójukba helyezésére. Majd a pár nap száradást követően a felületet SOPRO CFA 867 fugázást könnyítő anyaggal kezelte, amely megakadályozza a fugaanyag beszáradását a kőbe, és a lekezelt felületen megkönnyíti az anyag letakarítását. A fugázáshoz a SOPRO MFT 532 trass töltőanyag-tartalmú speciális, kivirágzásmentes, széles, flexibilis fugázóhabarcsot alkalmazta, mely a szabálytalan fugázási hézagok szakszerű és biztonságos, tartós, repedésmentes kifugázásához készült. A száradás és tisztítás után a teljes felület SOPRO MNP 704 siloxánbázisú természetes kőimpregnáló anyaggal lett lekezelve, mely igen fontos a kész burkolat állagmegóvásának céljából. Ez az anyag amellett, hogy nem engedi a víz, az olaj és a zsírok beszívódását a kőbe, engedi a kőanyagot szellőzni. Így válhat a felület nemcsak széppé, hanem tartóssá is.

 

A munkálatokat közel 25 ember végezte folyamatosan, és az eredmény igen kedvező fogadtatásra talált. A miskolciak az átadás után nyomban élettel töltötték meg a területet, mely jelen formájában évtizedekig szolgálhatja a várost és lakóit. Ezt nem csak a kő anyaga, hanem az alkalmazott SOPRO-anyagok és a lerakás minősége is szavatolja.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu