Civil szervezet segíti a minisztériumi munka hatékonyságának a növekedését 2005/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Lazíts!

Civil szervezet segíti a minisztériumi munka hatékonyságának a növekedését 2005/3

VII. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
TZ



Egy civil szervezet (a továbbiakban: CSz) társadalmilag elismert és hasznos tevékenységet folytat. Saját erőből működtet egy titkárságot – 3 fő, 3 számítógép, 1 fax, 3 íróasztal, 6 szék, egy kétajtós szekrény, a kisméretű irodahelyiség ablaka a folyosóra nyílik. 100 társadalmi aktivista végzi a CSz tevékenységét. 5 tagú vezetőség irányítja – szintén társadalmi munkában – a munkát.

 

Tevékenységük bővítése és népszerűsítése érdekében nagy elhatározásra jutottak: 200 fő számára szakmai konferenciát szerveznek. A konferencia fő előadójának felkérték a Minisztert. A Jegyző szerkesztősége a tapasztalatok rövid összegzését közreadja.

Meghívás és válasz

A CSz a Miniszter számára gondosan megírt levelet postai úton és e-mailon is eljuttatta. Válasz 3 hónapig nem érkezett. A CSz vezetője telefonon érdeklődött a miniszteri titkárságon a válasz iránt. Az udvarias titkárnő arra kérte a CSz-t, hogy az iktatóban érdeklődjön a beérkezésről, és ha ezt megtudta, akkor a kabinetvezetőhöz vagy a személyi titkárság vezetőjéhöz forduljon.
Rövid két hetes várakozás után sikerült is a személyi titkárság vezetőjével telefonon beszélni, aki örömmel újságolta, hogy a miniszter felvállalta az előadást, és erről már levélben tájékoztatták négy hete a CSz-t; nem érti, hogy miért nem kapták meg, de hívják fel az iktatót, hogy hol a levél?!
Az iktató két hét alatt megállapította, hogy a levél „a címzett ismeretlen” jelzéssel a mai napon visszaérkezett, mert a „CSz rossz postacímet adott meg”. De szívesen elküldi faxon. A CSz azon kérdésére, hogy e-mailom megkaphatja-e, azt válaszolta, hogy „jobban jár majd egy miniszteri aláírás másolattal, majd meglátja!”
És egy hét múlva faxon megérkezett a válasz, amelyet – a dátum tanúsága szerint – a Miniszter előző napon írt alá.
„A meghívásra adandó válasz nem 30 napos ügyintézés, örüljön, hogy a Miniszter elmegy!” – zárta le az ügyet a maga részéről a miniszteri kabinet ifjú ügyintézője az ügyet 4 hónap és 2 hét után.

Elektronikus kormányzás

A miniszter személyesen találkozik a főnökével:
A Főnök: Elmaradásban van a munkájával!
A miniszter: Hmmm…
A Főnök: Már 3 hete küldtem egy e-mailt, hogy leváltottam!
A miniszter: Hmmm…és hol leszek főnök?!

A program kialakítása

CSz: Köszöntöm a minisztérium képviselőit a konferencia programjának a megbeszélésén, amelyet a miniszter által elfogadott meghívás után 6 hónappal sikerült megszerveznünk. Örülök, hogy a Miniszter által aláírt levelet kézbesíthettük az Önök számára és azt meg is kapták.
Kabinet képviselője: Fontos tartjuk az Önök tevékenységét, ezért vagyunk itt, presszó kávét és szénsavmentes vizet kérek, de a frakció egyetért.
Jogi főosztály képviselője: A kezdeményezés fontos, de közjogilag tisztázni kell, mert ez így nem lehetséges, hosszú kávét és bugyborékos vizet kérek.
Ágazati Főosztály képviselője: Nem értjük a kezdeményezés lényegét, mert az érthetetlen, de alkalmazkodunk a miniszteri döntéshez, narancs teát kérek citrom és cukor nélkül, mert ezt szoktam meg az eu bizottságban, amely első munkahelyem volt az egyetem után egy évig, és az angolon kívül németül és franciául is beszélek, ahogy maguk nem.
Eu Főosztály képviselője: Nem látom az illeszkedés kérdését, és egyébként is, mit csinál az a sok ember itt Maguknál?! Én nem vagyok szomjas, de a Kabinet egyetértésével ennék valamit.
PR és Sajtó főosztály képviselője: Nem látom a koncepciót, így nem is tudok nyilatkozni, de a Kabinet döntése irányadó számunkra. A presszó kávéhoz 5 cukormentes cukrot kérek.
Költségvetési Főosztály képviselője: Az állami támogatást nem tudjuk folyósítani és az eddigi támogatás elszámolására ellenőrzést fogunk folytatni. Alkoholmentes bármit kérek, amelynek költsége nem számolható el a projekt terhére.
CSz: Köszönöm az értékes hozzászólásokat. A végén kezdem a választ, eddig sem kaptunk állami támogatást, és nem is kértünk most sem. Csupán a miniszter ígérte meg, hogy a konferenciánkon beszédet mond. Javasolom, hogy később új egyeztetést tartsunk. Kérem tekintsék magukat a személyes vendégemnek, sőt további rendeléseket is adhatnak, mert nekünk fontos ez a konferencia.
Ágazati Főosztály képviselője: És mi van a narancs teámmal?!

„A többi néma csend…” és szürcsöl.

A konferencia

A miniszteri megnyitó elhangzott. Azok tapsoltak, akik saját vagy a rokonuk önéletrajzát már korábban postázták a Miniszternek. A 200 résztvevő – magukra maradva – megállapították, hogy a miniszter egy másik konferencia köszöntőjét mondta el nekik, de nagyon örültek, hogy ott a Miniszter ott volt, mert este a TV Híradóban a társadalmi aktivisták egy része okosan nézett a kamerába.
A konferencia utáni fogadáson – a miniszternek Brüsszelbe kellett repülnie étlen-szomjan – a minisztérium képviselői megették az összes szendvicset és csak egymással beszélgettek. A társadalmi munkások nagyon elégedettek voltak a miniszteri jelenléttel, és a sajtó nyilvánossággal, a vezetőség pedig elhatározta, hogy jövőre állami támogatásért folyamodig, hiszen állami ellenőrzés akkor is van, ha nincs állami támogatás…

Összefoglaló a CSz  részéről

A Konferencia elérte célját. A CSz fontos tevékenységet folytat.  A Minisztérium képviselői megvizsgálják a tevékenységnek a lehetőségét, amelyet mi társadalmi munkában végzünk 15 éve.

Összefoglaló a Minisztérium részéről

A civil szervezetek általában fontos tevékenységet végeznek, (de még egy jó kévét sem tudnak főzni).

Távozás
A Miniszter: kék lámpás autóval távozik, miután mindenkivel kezet fogott és sajnáltatta magát, hogy sűrű a programja, bár maradni szeretne de éhesen  kell elutaznia, továbbá a munkatársai mindent megtesznek a kapcsolatok javításáért, és nem érti, hogy nem értik meg Őt, aki pedig már a rendszerváltás óta annyit, de annyit… és a jövőben még többet…és csak telefonáljanak a Titkárságára…és tavaly is.. de az idén is … sőt jövőre… mert a ciklus…és az angol király azt mondta, hogy a CSz bátran pályázzon az NFT II-re, mert akkor lehet nyerni, ha bátrak vagyunk… és én is bátor vagyok, mert az ilyen CSz-ek… Szervusztok, Viszontlátásra!

A Kabinet távozik a kék lámpás autó után kék lámpás autóval, mert a minisztert nem lehet magára hagyni. A Minisztérium többi vezetője Borával távozik, mert ez Jár Nekik. A Költségvetési Főosztály vezetője költségtakarékos Audin távozik, mert annak az üzemeltetése a legolcsóbb….

A CSz vezetője a 4-es Metrón hazáig hajtat, mert az neki nagyon jó és nem kerül semmibe…

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu